kifisia_ekloges_022015

Η Κηφισιά, ένα από τα παραδοσιακά «γαλάζια κάστρα» στη Β’ Αθηνών, καλά κρατεί τον τίτλο της, αφού η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.  Ένας σχεδόν στους δυο ψηφοφόρους στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο γειτονικό Μαρούσι. Αξίζει να σημειωθεί το διαφορετικό πολιτικό κριτήριο και εν τέλει η διαφορετική εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις τρεις Δημοτικές Ενότητες. Έτσι, στην Εκάλη η ΝΔ συγκέντρωσε και πάλι ποσοστό ρεκόρ (69,68%), στην Κηφισιά αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη (48,21%), ενώ βαίνουν μειούμενα τα ποσοστά της στη Νέα Ερυθραία (38,66%).

Γενικότερα ο εκλογικός χάρτης στα βόρεια προάστια επανήλθε σε γαλάζιο χρώμα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, μετά τη στροφή στ’ αριστερά που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οι πολίτες στους περισσότερους Δήμους των Βορείων Προαστίων (Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου), τις λεγόμενες και «ακριβές περιοχές», έδωσαν αλλού σαφές προβάδισμα και αλλού βραχεία κεφαλή στο κόμμα της ΝΔ. Μια τάση, πάντως, που δεν παρατηρήθηκε συνολικά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε πρώτη εκλογική δύναμη, με ποσοστό 35,21% (37,09%  τον Ιανουάριο του 2015).

Οι παραπάνω διαφορές ως προς τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών αντικατοπτρίζουν και τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές, τις διαφορετικές εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών και εντέλει το διαφορετικό πολιτικό κριτήριό τους, ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση, στη Β’ Αθηνών. Για μία ακόμη φορά το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των ψηφοφόρων, με το βλέμμα στραμμένο αυτή τη φορά στο 3ο μνημόνιο, φαίνεται ότι άφησε το ίχνος του στην κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, με πιο ισχυρό πάντως το εκλογικό αποτύπωμά του στο κόμμα που ήρθε δεύτερο και σε αυτήν την αναμέτρηση.

Τη ΝΔ επέλεξαν ψηφοφόροι από περιοχές όπου ζουν περισσότερο εύπορα στρώματα του πληθυσμού, στα βόρεια προάστια, αλλά και σε ορισμένους δήμους της Νοτιοανατολικής Αττικής, όπου το κόμμα της ΝΔ κατέγραψε μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερες ψήφους. Τα μέτρα αυστηρής λιτότητας και πάλι, ο ΕΝΦΙΑ, πρωτίστως, που συνεχίζει ακάθεκτος, παρά τις κυβερνητικές αλλαγές και υποσχέσεις, αλλά και η προοπτική της χώρας εντός του ευρώ, φαίνεται πως αποτελούν σαφή κριτήρια στις εκλογικές προτιμήσεις στρωμάτων με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, για παράδειγμα, η ΝΔ όχι μόνο κατέλαβε την πρώτη θέση, αλλά αύξησε και αριθμητικά την επίδοσή της συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015, αφού κέρδισε 7,28 μονάδες. Μάλιστα, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 36,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ίδια περίπου η εικόνα και στον Δήμο Κηφισιάς, όπου και πάλι η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της κατά 4,65 μονάδες με τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει τις 25,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η ψήφος της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, μάλιστα, έδωσε στη ΝΔ ένα τεράστιο ποσοστό 69,68%. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, για τις περιοχές των βορείων προαστίων, ότι το ΠΟΤΑΜΙ συγκρατεί τις δυνάμεις του, σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά του, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Εκάλης, όπου βγήκε δεύτερο κόμμα (8,80%), αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ (8,56%).

Παρά τη μεγάλη αποχή «ρεκόρ» που καταγράφηκε σε αυτές εκλογές, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων των βορείων προαστίων -που προσήλθαν στις κάλπες και φαίνεται ότι συσπειρώθηκαν, κυρίως, στη ΝΔ-, σε σχέση τουλάχιστον με τη συνολική συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Β’ Αθηνών (63,30%) και στην Επικράτεια (56,57%).

Στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς  (τα επίσημα τελικά αποτελέσματα) 

Στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, σε σύνολο 52.945 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 36.052,  4.058 λιγότεροι από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 (ποσοστό συμμετοχής 68,09% – 75,84% στις προηγούμενες εκλογές), ενώ καταγράφηκαν 272 άκυρα (0,75%) και 324 λευκά (0,90%) ψηφοδέλτια. Οι συμπολίτες μας έδωσαν και πάλι την πρωτιά στη ΝΔ με ποσοστό 47,59% (42,94% στις προηγούμενες εκλογές). Ο Δήμος Κηφισιάς διατηρεί και επαυξάνει τον τίτλο ενός παραδοσιακού «γαλάζιου κάστρου» στα βόρεια προάστια και στη Β’ Αθηνών.

Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,09% (24,28% στις προηγούμενες  εκλογές), κατέγραψε μικρή πτώση μεταξύ των ψηφοφόρων, Στο Δήμο Κηφισιάς τρίτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΟΤΑΜΙ, αν και με μειωμένα ποσοστά (8,29% από 10,55%), αλλά σαφώς αυξημένα σε σχέση με τα πανελλαδικά του. Στην τέταρτη θέση η Χρυσή Αυγή (3,78% από 4,44%) και ακολουθούν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 3,74%, το ΚΚΕ που διατήρησε εν πολλοίς τις δυνάμεις του (3,42% από 3,78%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 3,16% (σαφώς χαμηλότερο από το 4,37% του Ιανουαρίου 2015), η Ένωση Κεντρώων (2,93% από 1,42%) και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 2,06%.

Πρωτοκαθεδρία ΝΔ στη μεγαλύτερη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς (τα επίσημα τελικά αποτελέσματα) 

Στη μεγαλύτερη Δημοτική Ενότητα, αυτή της Κηφισιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, η ΝΔ κατέλαβε ποσοστό 48,21%, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,23% και ακολούθησαν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (8,59%), η Χρυσή Αυγή (4,09%), η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 3,44%, το ΚΚΕ (3,43%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,08%), η Ένωση Κεντρώων (2,92%) και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 2,07%. 


«Διερευνητική» στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ερυθραία 
(τα επίσημα τελικά αποτελέσματα) 

Η «διερευνητική» στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ (30,68%), σε σχέση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, επιβεβαιώθηκε στη Νέα Ερυθραία, και στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι της Νέας Ερυθραίας ανέδειξαν και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση πρώτη δύναμη τη ΝΔ με 36,12%. Το ΠΟΤΑΜΙ συγκέντρωσε 7,07%. Περασμένα μεγαλεία για το άλλοτε κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και το ιστορικό Καστρί, απ’ όπου πέρασαν τρεις πρωθυπουργοί της οικογένειας Παπανδρέου, με τη σημερινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μόλις του 5,38% των Ερυθραιωτών (3,65% για το ΠΑΣΟΚ και 3,14%, για το ΚΙΔΗΣΟ στις προηγούμενες εκλογές). Ακολουθούν το ΚΚΕ (4,37), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,63%), η Χρυσή Αυγή (3,54%), η Ένωση Κεντρώων (3,19%) και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 2,44%. 

Η περίπτωση της Εκάλης και οι λοιποί «φτωχοί συγγενείς» (τα επίσημα τελικά αποτελέσματα) 

Στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης, οι ψηφοφόροι έδωσαν και πάλι ποσοστό ρεκόρ στη ΝΔ με 69,68% (64,61% στις προηγούμενες εκλογές) και ακολούθησαν οι λοιποί, πλην «φτωχοί συγγενείς»: Το ΠΟΤΑΜΙ με 8,80%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,56%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,67%, η Ένωση Κεντρώων με 2,42%, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 2,20%, η Χρυσή Αυγή με 1,98%, το ΚΚΕ με 1,15% και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με 1,05%.

Ο Γιώργος Θωμάκος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Στην πρώτη μετεκλογικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την προηγούμενη Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δήλωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Δεν έχουμε παρά να απευθύνουμε όλοι μας συγχαρητήρια στα κόμματα που έλαβαν μέρος σε αυτές τις εκλογές, ιδιαίτερα σε όσα εκπροσωπούνται στη Βουλή, στους βουλευτές που εκλέχτηκαν και φυσικά στην κυβέρνησης που σχηματίστηκε. Ευχόμαστε καλή δύναμη και ελπίζουμε, στο πλαίσιο του συλλογικού και κοινωνικού μας ενδιαφέροντος ως εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, να επικρατήσει συνεννόηση, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και να διαμορφώσουμε μια δημόσια διοίκηση, γιατί αυτό είναι από τις επιταγές του νέου μνημονίου που αναγκαστικά θα εφαρμοστεί. Αποκομματισμός της δημόσιας διοίκησης και εισαγωγή περισσότερων θεσμών αξιοκρατίας και ελέγχου».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.