Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον το οποίο η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί. Καταγράφεται στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, με όλο και περισσότερες δυνάμεις να καταδικάζουν την εμμονή στη λιτότητα και να υποδεικνύουν τη χώρα μας ως αρνητικό παράδειγμα των καταστροφικών συνεπειών. Επιπλέον, οι δύο διαδοχικές εκλογές έδειξαν ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί άλλο την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Κέντρα οικονομικών ερευνών σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, διαπιστώνουν ότι η διάγνωση που έγινε προ διετίας για την κρίση ήταν εσφαλμένη, όπως και τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.
Διαμορφώνεται πλέον το πολιτικό υπόβαθρο προκειμένου να διεκδικήσει δυναμικά η ελληνική κυβέρνηση ριζική αναπροσαρμογή του προγράμματος, με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη.
Η Ευρώπη κρατάει τα κλειδιά της ελληνικής ανάκαμψης και χωρίς ανάκαμψη ούτε η χρονική παράταση, ούτε οι επιμέρους διευθετήσεις θα έχουν αποτέλεσμα. Και τούτο μόνο με νέους πόρους και επενδύσεις μπορεί να επιτευχθεί.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιδιώξει να συνεχίσει την προηγούμενη τακτική της, παραχωρώντας σταδιακά μικρές ανάσες, και μόνο υπό την αίρεση εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να συνεχίσει να ασκεί έλεγχο και να υπαγορεύει μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Το πρεσάρισμα θα συνεχιστεί.
Κάτι τέτοιο όμως δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της -πτωτικής σήμερα- δυναμικής στην οικονομία.
Η ευρωζώνη έχει κι αυτή ευθύνες για την οικονομική καταστροφή. Η πολιτική αβελτηρία των Ευρωπαίων ηγετών σε συνδυασμό με τις εσφαλμένες συνταγές που επέβαλαν οι δήθεν αλάνθαστοι τεχνοκράτες της τρόικας συνέβαλαν στη δημιουργία του φαύλου κύκλου.
Επομένως, οι εταίροι οφείλουν να προχωρήσουν σε μέτρα αποκατάστασης και να δώσουν προτεραιότητα στη χώρα μας, για τα όποια κονδύλια διατεθούν για την ανάπτυξη.
Χρειάζεται επομένως μια επαναδιαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, με πρώτο και κυρίαρχο στόχο να βγει η χώρα από το πηγάδι της ύφεσης. Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει πόρους για να αλλάξει ριζικά η εικόνα. Εάν δεν τα καταφέρει, η ανοχή των πολιτών πολύ σύντομα θα εξαντληθεί, αλλά και η συνοχή του σχήματος συνεργασίας θα τεθεί σε δοκιμασία.
Το ερώτημα είναι εάν η νέα κυβέρνηση έχει το σχέδιο, το πολιτικό σθένος και τη λειτουργικότητα για να δώσει τη σκληρή μάχη, χωρίς να αρκεστεί σε ό,τι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να δώσουν.
Η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα.

★ Ο ΓιώργοςΠαπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος κaι οικονομικός αναλυτής. Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από ανάρτηση στις 25/6/2012 στο protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.