Ιούνιος 2015

Προς τα μέλη του Συλλόγου και τους κατοίκους του Καστριού

Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Από το 1977, ο Σύλλογος «Oι Φίλοι του Καστριού» έχει ως κύριο μέλημά του την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Καστριού και ως βασικό στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων στη γειτονιά μας.

Θέματα όπως η διατήρηση του πράσινου, η δημόσια ασφάλεια, η συντήρηση του οδικού δικτύου, η βελτίωση του δημόσιου ηλεκτροφωτισμού, η καθαριότητα των δρόμων και άλλων δημόσιων χώρων, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις, η αντιμετώπιση της διατοπικής κυκλοφορίας, αλλά και η συνεχής προσπάθεια για την πραγματοποίηση έργων αναβάθμισης του περιβάλλοντος διαβίωσης, αποτελούν τις πάγιες καταστατικές επιδιώξεις του Συλλόγου μας «οι Φίλοι του Καστριού».

Στα 38 χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογός μας συνεχώς διεκδικεί, παρεμβαίνει, υπερασπίζει και γενικά μάχεται προς όλες τις κατευθύνσεις για την προστασία και τον εξωραϊσμό του Καστριού, ώστε να παραμείνει μια γειτονιά πρασίνου, μια κηπούπολη. Eκατοντάδες κάτοικοι του Καστριού όλα αυτά τα χρόνια, εμφανώς ή αφανώς, έχουν εργαστεί εθελοντικά στο πλευρό του Συλλόγου μας στην επιδίωξη του κοινού στόχου, που είναι η διατήρηση του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής μας.

Την τριετία 2008-2010, επι δημαρχίας Νέας Ερυθραίας της κυρίας Βασιλικής Ταμβάκη, έγιναν στο Καστρί σημαντικότατα έργα και παρεμβάσεις, τα οποία αποτελούσαν στόχο των Κατοίκων και του Συλλόγου μας για διάστημα μεγαλύτερο από 25 χρόνια:

  • Ανακατασκευάστηκε ή επιδιορθώθηκε πάνω από το 80% του οδικού δικτύου του Καστριού
  • Κατασκευάστηκε ο ποδηλατόδρομος
  • Δημιουργήθηκε ένα νέο πάρκο δύο στρεμμάτων (Πάρκο «οι Φίλοι του Καστριού» στην οδό Γ. Παπανδρέου)
  • Ανακατασκευάστηκαν δύο παιδικές χαρές
  • Δημιουργήθηκαν δύο νέες πλατείες με πράσινο
  • Εκσυγχρονίστηκε ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων μας
  • Αντιμετωπίστηκε με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις το πρόβλημα της διατοπικής κυκλοφορίας, που επί 30 χρόνια ταλαιπωρούσε όλο και περισσότερο το Καστρί.

Όλα αυτά τα έργα στοίχισαν πάνω από 4 εκατ. ευρώ, έγιναν με σχεδιασμό και επίβλεψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

Έτσι το Καστρί, με τις όποιες ελλείψεις, κατόρθωσε να ξαναγίνει μία γειτονιά ευρωπαϊκού επιπέδου, χωρίς οδικό δίκτυο διαλυμένο από τις ρίζες των πεύκων, χωρίς χιλιάδες αυτοκίνητα να προσπαθούν να παρακάμψουν την Ελευθερίου Βενιζέλου, χωρίς κατοίκους που να μην ξέρουν που να περπατήσουν στους δρόμους του, χωρίς ποδηλάτες που να κινδυνεύει η ζωή τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Παρόλο που αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται πλέον να κάνουν δύο και τρεις κύκλους για να πάνε σπίτι τους, το τίμημα φαίνεται πια πολύ μικρό μπροστά στα απίστευτα οφέλη μιας ήρεμης, πράσινης και ανθρώπινης γειτονιάς.

Όταν ο Δήμος Νέας Ερυθραίας συνενώθηκε με τους όμορους Δήμους Κηφισιάς και Εκάλης, ο Σύλλογός μας το μόνο που ζήτησε από τον τότε Δήμαρχο κ. Νίκο Χιωτάκη ήταν να σεβαστεί τα έργα της κυρίας Ταμβάκη και βεβαίως να τα συντηρεί όσο το δυαντόν καλύτερα από τις υπηρεσίες του νέου ενοποιημένου Δήμου Κηφισιάς. Πράγματι ο κ. Χιωτάκης και η παράταξή του μέχρι το Φθινόπωρο του 2014 και σεβάστηκε και συντήρησε, αλλά και βελτίωσε τα έργα της τριετίας 2008-2010.

Τα ίδια ζητήθηκαν και από τον νέο Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος δεσμεύτηκε απέναντι στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει τα έργα των προκατόχων του.

Δυστυχώς, ύστερα από εννέα μήνες δημαρχίας του κ. Θωμάκου τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο, με προσωπική του εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ζήτησε την διάνοιξη της οδού Κοραή στα σύνορα Νέας Ερυθραίας και Καστριού, προς την Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, επικαλούμενος δήθεν αίτημα – απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, το οποίο ουδέποτε υπεβλήθη.

Ουσιαστικά, ο κ. Δήμαρχος δημιουργεί με αυτή του την εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε από την παράταξη του και έγινε επίσημη απόφαση του Δήμου Κηφισιάς) μία δίοδο παράκαμψης της κεντρικής λεωφόρου της Νέας Ερυθραίας μέσω δρόμων του Καστριού, προς όφελος των διερχόμενων οχημάτων κατοίκων βορειότερων περιοχών (π.χ. κατοίκων της Εκάλης), μερίδα των οποίων είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ως προεκλογικό αίτημα προς τον κ. Θωμάκο. Εάν η απόφαση αυτή εφαρμοστεί, θα αποβεί εις βάρος των κατοίκων του Καστριού, ιδίως των κατοίκων της οδού Κοραή, οι οποίοι είναι ήδη ανάστατοι, αφού βλέπουν ξαφνικά τον ήσυχο δρόμο τους να γίνεται παρακαμπτήριος της λεωφόρου.

Παράλληλα αυτές τις ημέρες αναμένεται απόφαση – σκάνδαλο από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Κηφισιάς του Δημάρχου κ. Θωμάκου για την καταστροφή (!!) της νέας πλατείας στην συμβολή των οδών Λουκή Ακρίτα – Κονίτσης – Παπαφλέσσα (πρώην πλατεία Αστυνομίας), με πρόσχημα σχετική εισήγηση της Τροχαίας Αττικής για λόγους ασφαλείας υψηλού προσώπου – κατοίκου της οδού Παπαφλέσσα και υπουργού της τωρινής κυβέρνησης.

Ένα αίτημα 30 ετών των κατοίκων του Καστριού που επιτέλους πραγματοποιήθηκε το 2010 – η συγκεκριμένη πλατεία – θα «σπάσει» για να κατασκευαστεί οδική διέξοδος με «μεταλλικές ράμπες» για έναν υπουργό και δήθεν για λόγους ασφαλείας. Τέτοιες παρεμβάσεις για λόγους ασφαλείας δεν τολμήθηκαν ούτε επί πρωθυπουργίας Γ.Α.Παπανδρέου, ο οποίος κατοικεί σε διπλανό τετράγωνο από τον σημερινό υπουργό. Η θητεία ενός υπουργού έχει συγκεκριμένη διάρκεια, η πλατεία θα μείνει όμως σπασμένη με μεταλλικές ράμπες για τα επόμενα 30 χρόνια!

Την ίδια στιγμή καθημερινά εντείνονται οι συζητήσεις και τα δήθεν αιτήματα των κατοίκων του Καστριού για ξήλωμα των ποδηλατοδρόμων, για ανακατασκευή των δρόμων του Καστριού σε ροή μιας κατεύθυνσης χωρίς εμπόδια για τα διερχόμενα αυτοκίνητα (οδοί Παπαφλέσσα, Γεωργίου Παπανδρέου, Πλάτωνος, Ρωμυλίας) για τη διευκόλυνση της ταχείας κυκλοφορίας και την παράκαμψη της κεντρικής λεωφόρου! Μάλιστα υπάρχει ήδη σχετική οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εντέλλει τον Δήμο Κηφισιάς για «άμεση επαναφορά  της περιοχής στην πρότερη κατάσταση», χωρίς οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, πλατείες κ.λ.π. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ βασίστηκε σε τυπικούς λόγους και προκλήθηκε μετά από προσφυγή 4-5 κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι γνωστοί εδώ και χρόνια για την συνεχή πολεμική τους σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Καστριού.

Ο Σύλλογος «οι Φίλοι του Καστριού» θα συνεχίσει τη μάχη για την προστασία της γειτονιάς μας με κάθε νόμιμο μέσο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε το Καστρί από τον παραλογισμό, την απώλεια της κοινής λογικής, καθώς και την προσπάθεια ικανοποίησης «περίεργων κύκλων» εις βάρος των κατοίκων του Καστριού.

Σε αυτήν την μάχη σας ζητάμε δίπλα μας. Θέλουμε όλοι οι κάτοικοι να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις απειλές που καραδοκούν. Εφόσον η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κηφισιάς δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παίρνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις προς το συμφέρον του Καστριού, δεν έχουμε άλλη λύση από την δυναμική αντίδραση μας.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι να ενώσουμε τις φωνές μας. Θα πρέπει να υπάρξει ενεργή συμμετοχή όλων μας. Ο Σύλλογος «οι Φίλοι του Καστριού» αναλαμβάνει την ευθύνη να σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Καστριού»

 

Η Πρόεδρος

Μαρία Κουτρουμπή

Δικηγόρος Αθηνών Δημοσιογράφος

Αντιγόνης 1β Παπαφλέσσα 29

 

Ο Αντιπρόεδρος

Σπύρος Φράγκος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.