Κύριε Διευθυντά,
Αναφέρομαι στο δημοσίευμα του συνεργάτη σας κ. Γ. Κανελλόπουλου, στο φύλο της 15.6.2012 με τίτλο «Ασπίδα Προστασίας από κατοίκους για τη Γ.Παπανδρέου» καθώς και σε αυτό της 22.6.2012 με τίτλο «Στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Κηφισιάς» για τα οποία επιθυμώ να υποβάλλω εν συντομία τις παρακάτω παρατηρήσεις μου:
1.To «έργο πνοής» της οδού Γ.Παπανδρέου εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας οι οποίες κρίθηκαν αμετάκλητα παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με έκπληξη λοιπόν διαπιστώνω ότι αυτό που ενόχλησε ορισμένους είναι η δήθεν σπουδή έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ και όχι οι παράνομες ενέργειες που αυτό έκρινε! Μήπως δεν θα επιθυμούσαν και οι ίδιοι γρήγορη επίλυση των επιδιώξεών τους; Σε κάθε περίπτωση, έχω τη γνώμη ότι το οποιοδήποτε πλήθος υπογραφών και παράνομων αφισοκολλήσεων, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει τη νομιμότητα, η οποία δεν εξαντλείται μόνον με την απόφαση του Σ.τ.Ε: πρέπει να ερευνηθεί ολόκληρος ο φάκελος με τα στοιχεία της μελέτης και ανάθεσης, εκταμίευσης και επιχορήγησης του έργου.
2. Σχετικά με την ενδεχόμενη προσφυγή του Δήμου Κηφισιάς στην Ολομέλεια του ΣτΕ στα πλαίσια του ιδιαίτερου ζήλου του για την υπεράσπιση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πληροφορούμαι από νομικούς ότι οι αποφάσεις του Τμήματος είναι αμετάκλητες και απρόσβλητες, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της απόφασης 1115/2012 του Δ΄ τμήματος.
3.Είναι διαπιστωμένο από την πράξη, ότι η χρησιμοποίηση των δήθεν ποδηλατόδρομων από ποδηλάτες είναι μηδαμινή, λόγω του ότι πολλοί από αυτούς έχουν πολύ στενό πλάτος, αλλά κυρίως από τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος που ελλοχεύει λόγω της προσθήκης μεταλλικών υποστυλωμάτων που είναι τοποθετημένα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους καθώς επίσης επειδή χρησιμοποιούνται σαν χώροι δωρεάν στάθμευσης αυτοκινήτων. Σας επισυνάπτω επί του προκειμένου σχετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν το γεγονός ότι μερικοί κάτοικοι της Γ. Παπανδρέου δεν συμφωνούν ότι πρόκειται για «έργο πνοής». Χαρακτηριστική είναι και η έλλειψη καλύμματος του φρεατίου το οποίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον διερχόμενο ποδηλάτη ή περιπατητή και να τον τραυματίσει.
4.Αυτό το «μεγαλόπνοο» όπως αποκαλείται έργο της οδού Γ. Παπανδρέου δεν προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο στην περιοχή. Αντίθετα η μονοδρόμησή της παρεμπόδισε την ομαλή κυκλοφορία προκαλώντας συνωστισμό σε άλλες όμορες οδούς, δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σ’ αυτούς των όμορων δήμων. Ακόμη δημιούργησε μία άνιση αναβάθμιση των εκατέρωθεν του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου ιδιοκτησιών και απορρόφησε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την κατασκευή του το οποίο θα μπορούσε να είχε ανακουφίσει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων άλλων περιοχών της Ν. Ερυθραίας και ειδικά του προσφυγικού συνοικισμού που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λεωφ. Ελ.Βενιζέλου και που αποτελεί τον πυρήνα του οικισμού και το πραγματικό ιστορικό κέντρο το οποίο έχει αδήριτη ανάγκη αναβάθμισης.
5.Είναι μήπως σύμπτωση ότι η όλη δραστηριότητα (σχετικά με το κυκλοφοριακό) στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει σαν αφετηρία την οδό Ελλης, για την «προστασία» της οποίας είχε γίνει και κατά το παρελθόν προσπάθεια εκτροπής της κυκλοφορίας, με την επέκταση της ενδιάμεσης διαχωριστικής νησίδας πρασίνου της οδού Κ. Βάρναλη στο σημείο διασταυρώσεώς της με την οδό Έλλης έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η συνέχεια της κυκλοφορίας επί της ιδίας οδού; Οι κινήσεις αυτές από τον πρώην Δήμο της Νέας Ερυθραίας, αφού κατέληξαν στη δικαιοσύνη, κρίθηκαν και αυτές ως παράνομες και ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκατάσταση της αρχικής κατάστασης της διαχωριστικής νησίδας της Κ. Βάρναλη.
Ολοκληρώνοντας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, θεωρώ ότι η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της οδού Ελλης, ιδιαίτερα μετά τη μεγαλόπνοη μονοδρόμηση της Γ.Παπανδρέου, είναι έντονη και χρήζει θεραπείας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλες οδούς της περιοχής και με βάση ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη που, έχω την άποψη, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να γινόμαστε επί ενάμιση μάρτυρες ανώνυμης (εν πολλοίς) αντιπαράθεσης ομάδων κατοίκων που μάλλον ενδυναμώνει παρά επιλύει το πρόβλημα. Μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη της την επαναφορά της Γ. Παπανδρέου στην προ των έργων κατάστασή της.
Ας επικρατήσει επιτέλους το ανθρώπινο μέτρο, η συνεχής σπατάλη χρόνου και πόρων για το θέμα αυτό τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σπύρος Γρηγοράτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.