γράφει η Χρύσα Μαδούρογλου

“Της Ερυθραίας το νερό όποιος το πιει παγώνει…» λέει ένα μικρασιάτικο τραγούδι κι έτσι εμείς οι Ερυθραιώτισσες τους δροσίσαμε με τις φωνές μας στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής.
Θα μπορούσα να στολίσω τις προτάσεις μου με πολλά επίθετα, όπως μαγικό όλο αυτό που ζήσαμε, απίστευτο γιατί δεν πιστεύαμε που ήμαστε, σεβάσμιο απέναντι σε όλο αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, απολαυστικό γιατί το απολαμβάναμε, καμαρωτό για την καταγωγή μας, έντονο γιατί η καρδιά μας χτυπούσε από τα χειροκροτήματα.
Μέσα στο Μέγαρο καταφέραμε να σταθούμε (θα το πω με όλο το σεβασμό απέναντί τους) δίπλα σε δύο βράχους, το Νίκος και τη Γιασεμή Σαραγούδα, στην Ηπειρώτισσα κυρία Κατερίνα Ζάκκα, τη Σαββίνα Γιαννάτου, την Κρητικιά Μαρία Κώτη και τέλος την Κατερίνα Παπαδοπούλου από τον Πόντο.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της συναυλίας οφείλεται στους ταλαντούχους μουσικούς και πάνω απ’ όλα εξαιρετικούς ανθρώπους, τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο, τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη και ποντιακή λύρα, τον Χρήστο Τσιαμούλη στο λαγούτο και ούτι, στον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, στη Στέλλα Βαλάση στο σαντούρι και στον Κώστα Μερετάκη στα κρουστά.
Μέσα στην αίθουσα που μας είχαν διαθέσει να προετοιμαστούμε τους φιλέψαμε όλους τους προαναφερθέντες και γίναμε όλοι μια παρέα. Πίναμε στην υγειά μας και ευχόμασταν «καλή επιτυχία», μας ενθάρρυναν στο τέλος του πρώτου μέρους και ακούσαμε τα καλύτερα. Αυτό είναι! Να ακούς ότι αξίζεις να βρίσκεσαι στο χώρο αυτό μαζί τους! Δεξιοτέχνες λοιπόν κι εμείς μαζί τους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής!
Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην κορυφαία, εκλιπούσα πλέον, ερμηνεύτρια Δόμνα Σαμίου. Διοργανωτής ο εθνομουσικολόγος κύριος Λάμπρος Λιάβας. Τον ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση και για όλο αυτό που ζήσαμε. Θα το θυμόμαστε εφ’ όρου ζωής.