Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς απαντάει στις ερωτήσεις  της «Ν.Ε.» για τη χρηματοδότηση στα σχολεία

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς, Ηλιάνα Στεφανάκου, απαντάει παρακάτω στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.» σχετικά με το θέμα τους διαχειριστικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για τη χρηματοδότηση στα σχολεία, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους συλλόγους γονέων.

–  Πώς εξελίσσεται το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου στις σχολικές επιτροπές που προανήγγειλε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης;
«Σύμφωνα με τις επιταγές του ‘‘Καλλικράτη’’, αναλάβαμε ένα τιτάνιο έργο, καθώς στην Ενιαία Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, συγχωνεύονται έξι σχολικές επιτροπές. Σύμφωνα και με τις οδηγίες του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, για πλήρη διαφάνεια, σε όσες περιπτώσεις δεν μας κατατέθηκε απολογισμός ζητήσαμε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του κράτους. Τα πορίσματα αυτών των ελέγχων αναμένουμε».

– Σε ποιες σχολικές επιτροπές έχουν εντοπιστεί προβλήματα σχετικά με τα απολογιστικά τους στοιχεία, ποιες δεν έχουν παραδώσει και με ποια αιτιολογία;
«Δεν έχουν παραδώσει οικονομικό απολογισμό, τρεις από τις έξι σχολικές επιτροπές, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει εξαιρετικά το έργο μας, καθώς δεν έχουμε επίσημη εικόνα των οικονομικών στοιχείων των επιτροπών αυτών. Στις αρμοδιότητές μου, ως πρόεδρος, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η ανάκριση, ούτε ο καταλογισμός ευθυνών στις προηγούμενες διοικήσεις. Γι’ αυτό αρμόδια είναι άλλα όργανα της κεντρικής διοίκησης, στα οποία κι έχουμε προσφύγει».

– Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
«Ανέλαβα πρόεδρος της σχολικής επιτροπής ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, παραλαμβάνοντας ως επί το πλείστον υποχρεώσεις. Κύρια προσπάθειά μου ήταν να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα. Για το προηγούμενο διάστημα, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, δεν είμαστε υπεύθυνοι. Όλα τα μέλη της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής προβαίνουμε σε ορθή και χρηστή διαχείριση των πόρων που μας έχουν διατεθεί, φροντίζοντας πάντα να λειτουργούν εύρυθμα τα σχολεία της περιοχής μας. Σε κάθε περίπτωση, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποφυγή έστω και της παραμικρής σπατάλης, οι ετήσιοι οικονομικοί απολογισμοί της σημερινής Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής θα κατατεθούν εγκαίρως και όπως ορίζει ο νόμος».

– Με δεδομένες και τις διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων, πόσα χρήματα έχετε διαθέσει φέτος για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα σχολεία της αρμοδιότητάς σας; Τι προβλέπετε για το νέο έτος;
«Έχω γίνει και εγώ αποδέκτης διαμαρτυριών κάποιων γονέων. Από την κρατική επιχορήγηση έχουμε εισπράξει τμήμα αυτής (β’ και γ’ δόση), το οποίο ανέρχεται σε 44.000 ευρώ περίπου και τα κατανείμαμε άμεσα, σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στα σχολεία, για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Αναμένουμε εντός των ημερών τη δ’ δόση, η όποια θα είναι περίπου 17.500 ευρώ.
Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Καλούμαστε να διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο στη λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, με εμφανώς μειωμένους πόρους. Γι’ αυτό και μέλημά μας είναι η αναλογική κατανομή των κονδυλίων, χωρίς να προβαίνουμε σε σπατάλες ή σε πολυτέλειες. Ευτυχώς, ο δήμαρχος είναι πάντα συμπαραστάτης στο δημόσιο σχολείο. Ήδη φρόντισε ώστε ο δήμος να αναλάβει την πληρωμή των τιμολογίων της ΔΕΗ και γίνονται προσπάθειες να καλύψει μέρος της δαπάνης για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης (το οποίο ήδη έχουμε προμηθευτεί εγκαίρως), προκειμένου με τα κονδύλια, που μας διατίθενται να καλύψουμε άλλες ανάγκες σε υποδομές».

– Πιστεύετε ότι ο δήμος θα μπορεί να ανταποκριθεί στο άμεσο μέλλον στο ρόλο του και τις υποχρεώσεις του σε αυτόν τον τομέα, βάσει «Καλλικράτη»;
«Όπως σας ανέφερα ήδη, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είναι θιασώτης και υποστηρικτής του δημοσίου σχολείου, στο οποίο εξάλλου φοιτούν και τα παιδιά του. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε, ότι ο ‘‘Καλλικράτης’’ εφαρμόζεται σε μια δύσκολη περίοδο για όλη τη χώρα, τα δε κονδύλια, που μας διατίθενται για τη λειτουργία των σχολείων, είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Με τη χρηστή, λοιπόν, εκ μέρους μας, διαχείριση των κονδυλίων, που μας διατίθενται και την αρωγή του δήμου, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στο έργο μας. Εξάλλου, όπως πράττει μέχρι τώρα, είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης θα σταθεί δίπλα μας, στην προσπάθεια που κάνουμε, για να μπορούν τα παιδιά μας να φοιτούν σε σχολεία με όλες τις αναγκαίες ανέσεις και παροχές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.