Πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι πρώτες 2 συνοικιακές συνελεύσεις που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς. Η πρώτη έγινε στις Εργατικές Πολυκατοικίες την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, και η δεύτερη στη Νέα Ερυθραία την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Στις συνελεύσεις παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσούλος, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι και μέλη μαζικών φορέων, και κάτοικοι.

Η παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, συμμετείχε στις συνελεύσεις, και τοποθετήθηκε με παρεμβάσεις μελών και φίλων της για την ίδια την ουσία και τη λειτουργία των συνελεύσεων και για τα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, στα οποία ο δήμος μπορεί και πρέπει να έχει λόγο. Η ουσία των παρεμβάσεων ήταν η εξής:

Ο θεσμός των Συνοικιακών Συνελεύσεων

Η ίδια η πραγματοποίηση των συνελεύσεων αποτελεί θετικό γεγονός. Το αν αυτές θα κατοχυρωθούν σα μορφή άμεσης δημοκρατίας, μέλει να αποδειχθεί. Γιατί κάτω από το ίδιο όνομα, μπορούν να υπάρξουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Το αρνητικό σενάριο θα είναι οι Συνοικιακές Συνελεύσεις να αποτελέσουν:

 • Επετειακές – προπαγανδιστικές διαδικασίες προβολής δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και παραγόντων, χωρίς καμία ουσία.
 • Που θα αφήνουν απ’ έξω τα κρίσιμα και τα μεγάλαθέματα της περιοχής (πχ. διόδια ή εργοστάσιο βιομάζας).
 • Που θα προχειρολογούν, αν δεν παρουσιάζονται εγκαίρως και από πριν στη συνέλευση ολοκληρωμένες εισηγήσεις για διαβούλευση φορέων και πολιτών.
 • Που θα καταντήσουν μονόλογοι των τάχα ειδικών, και θα αποκλείουν χωρίς εξηγήσεις (ή με πρόχειρους αφορισμούς) κρίσιμα ζητήματα,ενώ θα επικεντρώνουν σε όσα συμφέρουν την τοπική (και όχι μόνο) εξουσία.
 • Που ως εκ τούτου δε θα αποφασίζουν, αλλά θα υφαρπάζουν τη συναίνεση των παρόντων για προπαγανδιστικούς λόγους.
 • Που για τους παραπάνω λόγους θα εκφυλισθούν και τελικά θα σταματήσουν. Δε θα φταίει ο κόσμος όμως τότε γι αυτό!

Αντίθετα, μια συνέλευση ουσίας, κύτταρο άμεσης δημοκρατίας, είναι απολύτως διαφορετικό πράγμα. Και έχει βεβαίως προϋποθέσεις. Που θα όφειλε κυρίως ο Δήμος να δημιουργήσει, όπως βέβαια και οι πολίτες:

Πρώτα απ’ όλα οι συνελεύσεις θα πρέπει να έχουν κανονισμό λειτουργίας που πρέπει να κουβεντιαστεί από τις ίδιες τις συνελεύσεις. Γιατί το τοπικό κίνημα οφείλει να κουβεντιάζει και να αποφασίζει όχι μόνο για τα τοπικά προβλήματα, αλλά και για την ίδια του την οργάνωση, για το πώς οι διαδικασίες του θα γίνουν ουσιαστικές, πως θα εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή, η ελεύθερη έκφραση όλων των κατοίκων, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων με συνθετικό και διέξοδο τρόπο κλπ. Και υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει οι ίδιες οι Συνελεύσεις να απαντήσουν:

 • Πρέπει οι συνελεύσεις να είναι τακτικές (π.χ. κάθε τρίμηνο), ή μήπως ευκαιριακές;Θα μπορούν να γίνονται καιέκτακταόταν υπάρχουν μεγάλα θέματα προς αντιμετώπιση; Για παράδειγμα, αν το μεγάλο θέμα της κατασκευής εργοστασίου βιομάζας στην Κηφισιά είχε τεθεί για συζήτηση σε Συνοικιακές Συνελεύσεις, θα μπορούσε ο εκάστοτε δήμαρχος να αγνοήσει τη βούληση των κατοίκων και να προσπαθήσει να περάσει στα κρυφά το ζήτημα, όπως προσπάθησε αρχικά ο προηγούμενος δήμαρχος;Ή για το θέμα των διοδίων: Μπορεί να φανταστεί κανείς καλύτερη μέθοδο προετοιμασίας των κινητοποιήσεων από 10 συνοικιακές συνελεύσεις των 100 ατόμων που να οργανώνουν την κινητοποίηση όλων των κατοίκων επί μια εβδομάδα;
 • Ποιος θα συγκαλεί τη συνέλευση και πως αυτή θα μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως από κατοίκους (πχ. με υπογραφές);
 • Πρέπει να προσκαλούνται εκτός από κατοίκους και οι φορείς της συνοικίας; Για να δημιουργηθεί κλίμα ενός γόνιμου δικτύου φορέων της πόλης που θα γνωρίζονται, θα διαλέγονται, θα συνεργάζονται αλλά και θα μπορούν να διαφωνούν με επιχειρήματα;
 • Πρέπει τα θέματα να είναι γνωστά από πριν, με προτάσεις και την τεκμηρίωσή τους γνωστές; Χρειάζεται προηγούμενη διαβούλευση για σοβαρά θέματα, και υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό;
 • Θα πρέπει να προβλέπεται εκπροσώπησητων συνελεύσεων στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητούνται αντίστοιχα θέματα; Πως θα γίνεται αυτή;
 • Θα συνδέονται οι συνελεύσεις με τα συνοικιακά συμβούλια και την όλη δομή του δήμου και με πιο τρόπο;
 • Θα μπορούν οι συνελεύσεις να αποφασίζουν ή απλώς θα συζητούν;

Τι από τα 2 παραπάνω σενάρια υλοποιείται σήμερα; Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι θέλει τις συνελεύσεις κύτταρα άμεσης δημοκρατίας. Αν κρίνουμε όμως από την πρόσκληση στην αφίσα των πρώτων 2 συνελεύσεων που λέει «Σας περιμένουμε για να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις απόψεις σας, πριν ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά σας», μάλλον δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια, «εσείς θα μας πείτε τις απόψεις σας, εμείς θα αποφασίσουμε». Ωστόσο η πράξη και οι προσπάθειες όλων μας, προς τη μία κατεύθυνση ή την άλλη, είναι που θα κρίνουν την έκβαση.

Τα μεγάλα προβλήματα  

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς έθεσε στις πρώτες συνελεύσεις 4 μεγάλα προβλήματα, που είναι κρίσιμα και αφορούν όλες τις συνοικίες. Τα πάλεψε όλη την τετραετία από την ίδρυσή της με ενημέρωση του κόσμου, προτάσεις, κινητοποιήσεις, προσπάθεια συγκρότησης κοινής δράσης με φορείς της περιοχής, αλλά τα έθεσε και στο δημοτικό συμβούλιο. Για κάποια πάρθηκαν ομόφωνα θετικές αποφάσεις, υπό την πίεση των δημοτών συνήθως, κάποια άλλα απορρίφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, όλα όμως εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα:

 • Εργοστάσιο Βιομάζας: Η προηγούμενη διοίκηση κράτησε αρχικά ευνοϊκή στάση στην «επένδυση», προσπάθησε να αποκρύψει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, και μόνο κάτω από την πίεση των δημοτών αναγκάστηκε να τοποθετηθεί κατά της κατασκευής του εργοστασίου. Αποκορύφωμα ήταν η απόρριψη της προσφυγής του Δήμου από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμης! Ευτυχώς που το συντονιστικό φορέων της περιοχής, με την Επιτροπή Αγώνα να συμμετέχει σ’ αυτό και πρακτικά και οικονομικά, μη έχοντας εμπιστοσύνη στο δήμο, είχε κάνει κι αυτό προσφυγήμε χρήματα που έβαλαν τα μέλη των φορέων από την τσέπη τους. Ο δήμος οφείλει να στηρίξει την προσφυγή αυτή, οικονομικά, νομικά, πολιτικά αλλά και με τις υπηρεσίες του.
 • Διόδια:Ο εργολάβοςκατέθεσε πρόσφατα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή διοδίων από τη Μεταμόρφωση και πάνω. Ο Δήμος οφείλει να κάνει εμπρόθεσμα ένσταση, και να αντιταχθεί με κινητοποιήσεις και όλα τα μέσα που διαθέτει στην κατασκευή τους, που θα χειροτερεύσει δραματικά την κατάσταση της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το δήμο, και θα φυλακίσει τους δημότες στα σπίτια τους.
 • Κατάργηση δημοτικών τελών σε ανέργους:Το αίτημα είχε ξαναμπεί στο δημοτικό συμβούλιο και απορρίφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση. Ο δήμος πρέπει να πάρει καθαρή θέση αν έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο ή όχι. Γιατί τα νομικά εμπόδια μπορούν να παρακαμφθούναν υπάρξει πολιτική βούληση. Θα επανέλθουμε…
 • Στήριξη του δήμου σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος – νερού καθώς και κατασχέσεις:Κατά τη διάρκεια του χαρατσιού στη ΔΕΗ το 2012, ο δήμος, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα και άλλων φορέων και πολιτών, στάθηκε αρωγός επανασυνδέοντας και αυτός το ρεύμα σε περιπτώσεις διακοπής. Το πρόβλημα έκτοτε μεγάλωσε, αφού πολλοί πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη αξία του ρεύματος ή του νερού, ενώ αρκετοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ιδίως με τα μέτρα που σχεδιάζονται για τις αρχές Γενάρη. Ο δήμος πρέπει να βρεθεί στο πλάι των δημοτών, με τη νομική του υπηρεσία παρούσα, τους τεχνικούς του έτοιμους για επανασυνδέσεις και τη στήριξη κινητοποιήσεων κατά των κατασχέσεων, όποτε χρειαστεί.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς πρόκειται να θέσει τα θέματα αυτά ολοκληρωμένα και στο νέο δημοτικό συμβούλιο, σε χρόνο σχετικό με την επικαιρότητα των ζητημάτων.

Η απάντηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος απάντησε στα θέματα που έθεσε η Επιτροπή Αγώνα ως εξής:

 • Για τις Συνοικιακές συνελεύσεις, δεσμεύτηκε για νέα συνέλευση μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2015, καθώς και ότι ο νέος προϋπολογισμός του δήμου στο τέλος του 2015 θα περάσει από συνελεύσεις. Ωστόσο, κυρίως στη συνέλευση της Ν. Ερυθραίας, υποβάθμισε το θέμα των συνελεύσεων θεωρώντας ότι δε χρειάζονται κανονισμό λειτουργίας, αντίθετα με τα συνοικιακά συμβούλια, ούτε είναι δυνατή προηγούμενη διαβούλευση. Μετά από έντονη παρέμβαση μελών της Επιτροπής, που παρατήρησαν ότι μοιάζει ο δήμαρχος να νοιάζεται μόνο για το βόλεμα αποτυχημένων δημοτικών συμβούλων στα συνοικιακά συμβούλια και ότι χρησιμοποιεί τις συνελεύσεις ως πρόσχημα μάλλον για τη δημιουργία των συμβουλίων χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσιαστική τους λειτουργία, ο δήμαρχος αναδιπλώθηκε, λέγοντας ότι το θέμα θα μελετηθεί από την αρμόδια επιτροπή του δήμου.
 • Για το εργοστάσιο βιομάζας, υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα στηρίξει οικονομικά την προσφυγή του συντονιστικού των φορέων ενάντια στο εργοστάσιο, εφ’ όσον η προσφυγή της προηγούμενης διοίκησης απερρίφθη ως εκπρόθεσμη.
 • Για τα διόδια, είπε ότι η προθεσμία για ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του εργολάβου, αρχίζει από την ημερομηνία της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα αντιταχθεί στη δημιουργία διοδίων.
 • Για την κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους, είπε ότι ο δήμος δεν έχει θεσμική δυνατότητα να δημιουργήσει νέα κατηγορία ανέργων δημοτών, μιας και ο νόμος δεν το προβλέπει, οπότε απέρριψε και αυτός το αίτημα, όπως η προηγούμενη διοίκηση. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ωστόσο θα επιμείνει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.
 • Για τη στάση του δήμου σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος – νερού καθώς και κατασχέσεις, υποσχέθηκε τη στήριξη του δήμου.

Αποτίμηση των συνελεύσεων

Κατ΄ αρχήν, η ίδια η πραγματοποίηση των συνελεύσεων ήταν θετική. Παρά τη σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση των δημοτών γι αυτές από το δήμο, υπήρξε συμμετοχή (αν και η συμμετοχή των απλών κατοίκων δεν ήταν αριθμητικά ανάλογη με τον πληθυσμό των περιοχών), ενώ η συμμετοχή τους στη συζήτηση ήταν μεγάλη. Έγινε φανερό πως υπάρχει δίψα για συζήτηση των τοπικών θεμάτων, ενώ φυσικά τα προβλήματα, λόγω μνημονίου, είναι πιο οξυμένα από ποτέ. Θετικές ήταν επίσης και οι υποσχέσεις του δημάρχου για στήριξη του αγώνα κατά του εργοστασίου βιομάζας και των διοδίων, καθώς και για στήριξη των δημοτών σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος και νερού ή κατασχέσεων. Υποσχέσεις που πρέπει ωστόσο να επαληθευτούν και στην πράξη. Όπως και οι εξαγγελίες για την επίλυση κάποιων από τα προβλήματα.

Αρνητικές πλευρές υπήρξαν: Η διαφαινόμενη διάθεση υποβάθμισης του ρόλου των συνοικιακών συνελεύσεων σε σχέση με τα συνοικιακά συμβούλια από το δήμαρχο. Ηπροσπάθεια υφαρπαγής της συναίνεσης των δημοτών, μετά από  πρόχειρη τοποθέτηση διλημμάτων και εκβιαστικές εκκλήσεις για ψηφοφορία, χωρίς σοβαρή εισήγηση από τη μεριά του δήμου ή συζήτηση ουσίας, σε θέματα όπως το αποχετευτικό των εργατικών, ο «παρατηρητής» παραβατικότητας και το δημοψήφισμα στη Ν. Ερυθραία. Η «εύκολη» απόρριψη προτάσεων με νομικίστικα επιχειρήματα, όπως η απαλλαγή δημοτικών τελών για τους ανέργους.

Η ίδια η ζωή θα δείξει το μέλλον των συνελεύσεων. Το αν θα γίνουν προπαγανδιστικό όχημα της εκάστοτε διοίκησης και «δημοκρατικό» άλλοθι για τις επιλογές της, ή αντίθετα μαχητικό όργανο του τοπικού κινήματος, βήμα διαλόγου, διεκδίκησης και δημιουργίας του δημότη. Και ενώ ο ρόλος του δήμου θα είναι βεβαίως κρίσιμος, η έκβαση θα καθοριστεί και από τη στάση φορέων και πολιτών που θα συμμετέχουν.

Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς

E-mail: epitropikifisias@gmail.com, κινητό: 6974 105775

internet: http://epitropikifisias.blogspot.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.