Ενός κακού… μύρια έπονται! Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη, μόλις πληροφορήθηκα την απίστευτη ληστεία στην Εθνική μας Πινακοθήκη και τον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο… έκαναν φτερά τρία ανυπολόγιστης αξίας, έργα τέχνης.
Ανάμεσά τους ο μοναδικός πίνακας του Πικάσο «Το γυναικείο κεφάλι», που διαθέτει η Ελλάδα σε μουσειακή συλλογή, με ιστορική και συναισθηματική διάσταση. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε δωρίσει αυτό το έργο στους Έλληνες το 1949, τιμώντας τη γενναία αντίστασή τους εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Το δεύτερο είναι «Ο Μύλος», μια ελαιογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Πιέτ Μοντριάν και το τρίτο ένα σχέδιο σε χαρτί του ζωγράφου του 16ου αιώνα Γκ. Κατσία, με θρησκευτικό θέμα.
Μια επαγγελματικά οργανωμένη κλοπή, στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας. Πολλά τα ερωτηματικά, για την πλημμελή κάλυψη, θωράκιση της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι δυνατόν ΕΝΑΣ νυκτοφύλακας να είναι υπεύθυνος σε έναν τεράστιο χώρο, με θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας; Τι συμβαίνει; Ποιες είναι οι συνθήκες φύλαξης, οι κανόνες ασφαλείας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, κ.α; Υπάρχουν; Γίνονται συνεχείς έλεγχοι; Σε ποιους και πόσους οι «διάφοροι υπεύθυνοι» εμπιστεύονται τη φύλαξη των θησαυρών αυτής της χώρας;
Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία ανέδειξε το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα, πρέπει να διατηρείται, να συντηρείται… ως κόρη οφθαλμού, για να αποδοθεί ακέραια στις επόμενες γενεές. Σε αυτό το μοναδικό εθνικό μας κεφάλαιο, δεν χωρούν οι μίζερες πολιτικάντικες σκοπιμότητες, οι… εφεδρείες, οι μειώσεις προσωπικού, οι τοποθετήσεις «ημετέρων» ή ακόμα χειρότερα… οι «ενοικιάσεις» και «πωλήσεις»!
Την υπέρτατη πολιτιστική περιουσία του ελληνικού λαού οφείλουν να υπηρετούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί. Πόσο και πόσοι όμως από τους πολιτικούς που κατά καιρούς τοποθετήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχουν αντιληφθεί την ουσιαστική, τη σπουδαία για την ανθρωπότητα προσφορά της Ελλάδας; Ελάχιστοι.
Ο λαός, όμως, από τον Μακρυγιάννη, μέχρι σήμερα, δεν αγνοεί την ιστορική καταγωγή του. Την αποδεικνύει συνεχώς, σε όσους προσπαθούν να τον λυγίσουν, να μειώσουν την αξιοπρέπειά του, να τον συντρίψουν, με αυτόν τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο. Αλλά δεν τον έχουν νικήσει και δεν θα γίνει ποτέ. «Η σωτηρία της πολιτείας είναι καθήκον των πολιτών», έγραφε ο Αριστοτέλης.
Αυτή η μικρή υπερήφανη χώρα, με Ιστορία αιώνων, γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της, καθώς και την έννοια της λέξης αντίσταση! Θα διαφυλάξει, θα περιφρουρήσει τις αξίες της, την ανεξαρτησία της και την πολιτιστική της κληρονομιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.