Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία στη σχολή που επιθυμούν

Αν υποθέσουμε ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων από τις εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ένα βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του επιπέδου των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τότε ο μέσος όρος από τα φετινά αποτελέσματα δείχνει μια εικόνα, σαφώς αποκαρδιωτική. Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αιχμής. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατάφεραν και ξεχώρισαν. Με συστηματική μελέτη, προετοιμασμένοι κατάλληλα και με επιθυμία να εκπληρώσουν το στόχο τους. Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία, το Σεπτέμβριο θα διαβούν την πύλη της σχολής που επιθυμούν, αν και προβληματίζονται τελικά για το τι εστί «επιτυχία» και «αποκατάσταση» στις μέρες μας.

Η «Ν.Ε.» παρουσιάζει σήμερα την πρώτη εξάδα των τελειόφοιτων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας. Ο λόγος στους ίδιους τους πρωταγωνιστές:


Φωτεινή Ζωντανού
Θεωρητική κατεύθυνση
19.171 μόρια

«Αν και δεν περίμενα ότι θα είχα πρωτιά στη βαθμολογία των πανελλαδικών στο σχολείο μου, αυτό δε σημαίνει ότι δεν το εκτιμώ και δεν το χαίρομαι. Μεγαλύτερη σημασία όμως για μένα έχει το γεγονός ότι πιάνω τα μόρια για τη σχολή που ήθελα να περάσω, τη Νομική Αθήνας. Ο στόχος μου είναι να ακολουθήσω καριέρα στο Διπλωματικό Σώμα. Σκέφτομαι αργότερα να φύγω από την Ελλάδα και για μεταπτυχιακά. Πρώτα απ’ όλα μού αρέσει το αντικείμενο και φυσικά είναι και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, όπου δεν δίνεται η ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν τις ικανότητες και τους στόχους τους. Φέτος είχα αρκετό άγχος, ιδίως τον τελευταίο καιρό με τις εξετάσεις, αλλά πιστεύω ότι με πρόγραμμα και οργάνωση τα πράγματα κύλησαν καλά. Σίγουρα άξιζε αυτή η προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποιεί απόλυτα».

Ελένη Ξύδη
Θεωρητική κατεύθυνση
18.752 μόρια

«Στόχος μου είναι η Νομική Αθήνας και όπως φαίνεται ότι θα κινηθούν οι βάσεις, θα τον επιτύχω. Είναι ένα αντικείμενο που το ‘‘έχω’’ από μικρή, όχι λόγω οικογενειακής παράδοσης, αλλά λόγω ενδιαφέροντος. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και στερηθήκαμε πράγματα που δεν στερηθήκαμε άλλες χρονιές. Με επιμέλεια και υπομονή μπόρεσα να έχω μια υψηλή βαθμολογία ώστε να το κάνω πραγματικότητα. Από μικρή είχα ένα συστηματικό διάβασμα σε όλα τα μαθήματα, χωρίς κενά, που με βοήθησε πολύ και πιστεύω ότι αυτό είναι το ‘‘μυστικό’’ των πανελλαδικών. Βέβαια, ποτέ δεν είσαι σίγουρος σε μια εξεταστική διαδικασία, όπου παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, αλλά σίγουρα πας με την ελπίδα ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς».

Θανάσης Αποστόλου
Τεχνολογική κατεύθυνση,
18.681 μόρια

«Πρώτη μου επιλογή είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π. Δεν ξέρω βέβαια αν θα περάσω σίγουρα στην Αθήνα, αλλά η δεύτερη επιλογή μου είναι η αντίστοιχη σχολή στο Πολυτεχνείο Πάτρας. Εκεί σπουδάζει και ο αδερφός μου, οπότε θα μοιραστούμε και τα έξοδα. Μου αρέσουν οι υπολογιστές και το συγκεκριμένο αντικείμενο. Διάβαζα φυσιολογικά και προετοιμάστηκα για τις πανελλαδικές από το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως και οι περισσότεροι. Χρειάστηκε να προσπαθήσω περισσότερο φέτος, αν και δεν άφησα τις υπόλοιπες ασχολίες μου. Ίσως τους τελευταίους δυο μήνες να έκοψα λιγάκι τις εξόδους μου. Ο σκοπός τελικά αγιάζει τα μέσα και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε σε σχέση με την προσπάθεια που κατέβαλα. Πιστεύω πάντως ότι το σύστημα των εξετάσεων είναι άδικο για τους μαθητές, ενώ τα μαθήματα είναι αρκετά και σε κάποιες περιπτώσεις άσχετα με το αντικείμενο που καλείσαι να σπουδάσεις».

 

Κωνσταντίνος Πασχαλίδης
θετική κατεύθυνση
18.578 μόρια

«Πρώτη σχολή που θα δηλώσω, θα είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π. με δεύτερη επιλογή το Φυσικό. Με ενδιαφέρουν και τα δυο αντικείμενα και με δεδομένη την πτώση των βάσεων πιστεύω ότι θα πιάσω έναν από τους στόχους μου. Η βαθμολογία μου στις πανελλαδικές ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας όλης της χρονιάς, που δικαιώθηκε. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, αλλά όσο άντεχα, διάβαζα συστηματικά και δεν άφηνα πολλά κενά. Γενικά το τι έχεις κάνει τα προηγούμενα χρόνια βοηθάει, αλλά το πιο σημαντικό είναι η τελευταία χρονιά και το συστηματικό διάβασμα. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια και την τελική βαθμολογία μου».

 

Μαργαρίτα Σαντοριναίου
θεωρητική κατεύθυνση
18.490 μόρια

«Ο στόχος μου είναι το Παιδαγωγικό Αθήνας, όπου με βάση τα μόρια που συγκεντρώνω, τον επιτυγχάνω. Μου αρέσει πάρα πολύ να ασχολούμαι με τα παιδιά και πάντα είχα όνειρο να γίνω νηπιαγωγός. Μετά σκέφτηκα πως μεγαλώνοντας σε αυτό το επάγγελμα, ίσως να ήταν κουραστικό να ασχολούμαι με τα νήπια, οπότε επέλεξα τα μεγαλύτερα παιδιά. Διαχειρίστηκα πολύ καλά το διάβασμά μου και το θέμα των εξετάσεων στη διάρκεια της χρονιάς, όμως είχα πολύ άγχος, δίνοντας τα πρώτα μαθήματα. Φυσικά και δεν θα ήθελα να ξαναζήσω κάτι τέτοιο ποτέ, αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα άξιζε. Αν η μοναδική μου επιλογή ήταν για σχολή της επαρχίας, θα ξανάδινα, καθώς δεν θέλω να εξαρτώμαι οικονομικά από τους γονείς μου τόσο πολύ και να τους επιβαρύνω χωρίς λόγο. Γι’ αυτό και σκέφτομαι, εφόσον τα καταφέρω, να βρω και μια δουλειά παράλληλα με τις σπουδές μου, ώστε να τα καταφέρω με τις δικές μου δυνάμεις».

Αναστασία Διαμαντάρα
τεχνολογική κατεύθυνση
18.300 μόρια

«Πρώτες μου επιλογές θα είναι οι παιδαγωγικές σχολές, η Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών και το Τμήμα Ψυχολογίας. Κυρίως, η παιδαγωγική είναι το αντικείμενο που με ενδιαφέρει, όχι με κριτήριο τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά με βάση αυτό που θέλω να προσφέρω στα παιδιά. Οι εξετάσεις μού δημιούργησαν πολύ άγχος, ήταν δύσκολα τα θέματα, αλλά η όλη προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποίησαν. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, τότε όλα είναι καλά. Πιστεύω ότι κυρίως το φροντιστήριο μού παρείχε πιο εξειδικευμένα εφόδια για να ανταποκριθώ στις πανελλαδικές και το ρυθμό των εξετάσεων και όχι τόσο το σχολείο, από το οποίο βοηθήθηκα σε ορισμένα μόνο μαθήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.