Στη σημερινή ιστορική και πολιτική συγκυρία είναι επιτακτικά και πολιτικά επιβεβλημένη η συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου με χαρακτηριστικά εξουσίας, ενός νέου ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), με ισχυρή σύγκλιση μεγάλων κοινωνικών ομάδων και πολιτικών φορέων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των δυνάμεων που την υπηρετούν».

Μετά την ανακοίνωση της πολιτικής συνεργασίας της με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η ανεξάρτητη βουλευτής της Β’ Αθηνών, Σοφία Σακοράφα, απηύθυνε το παραπάνω κάλεσμα, από τη βίλα Κώστα στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, προσκεκλημένη πρωτοβουλίας και ομάδας πολιτών – χωρίς κομματικό στίγμα – του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.

Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση για «τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου εξουσίας με θετική πρόταση διεξόδου από την κρίση», την οποία προλόγισε επίσης ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και έτυχε της συμμετοχής πολλών συμπολιτών μας, εμπρός «στην αντιδημοκρατική εκτροπή που συντελείται τα δυο τελευταία χρόνια και τη σταδιακή μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο», όπως τόνισε η Σοφία Σακοράφα και προκειμένου «να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους, επιφυλάξεις και προαπαιτούμενα».

Ο Γιάννης Τσαγκάρης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης», επεσήμανε γι’ αυτήν την πρωτοβουλία πρόσκλησης της Σοφίας Σακοράφα στη Νέα Ερυθραία πως «αποτελεί φωτεινή εξαίρεση η πολιτική της απόφαση να προχωρήσει συνεργασίες και να διευρυνθούν περισσότερο, τη στιγμή που είναι απαίτηση του κόσμου όλες οι δυνάμεις, κόμματα, πρόσωπα και παρατάξεις, να παραμερίσουν τις ιδεολογικές τους λεπτομέρειες και να βρεθεί κοινός παρανομαστής για τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιμνημονιακού πόλου». Προσδιόρισε δε την πρόσκληση αυτή ως πρωτοβουλία συμπολιτών, αποτελούμενη από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ μέχρι και ψηφοφόρους της Αριστεράς, που θα έχει και συνέχεια, ενισχύοντας τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις.

«Ζούμε μέρες που προμηνύουν το βαθύ σκοτάδι. Η δημοκρατία έχει ήδη εκτραπεί. Η εθνική ανεξαρτησία έχει ήδη υποσταλεί. Η δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου λειτούργησε ως ο μεγεθυντικός φακός της αντιδημοκρατικής εκτροπής που συντελείται τα δυο τελευταία χρόνια και της σταδιακής μετατροπής της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πολιτικοί του πυλώνες επέβαλαν την κυβέρνηση Παπαδήμου ως κυβέρνηση ευκαιρίας, ευρείας συναίνεσης και άρα ισχυρότερης νομιμοποίησης του καταστροφικού έργου που πρόκειται να επιτελέσει. Αφού οι θεσμοί και το Σύνταγμα γκρεμίστηκαν, αφού η εθνική ανεξαρτησία εκχωρήθηκε, απομένει ένα σύνθετο σχέδιο καταστροφής των εργαζομένων και ξεπουλήματος των παραγωγικών μας υπεραξιών για να ολοκληρωθεί η αποστολή της προηγούμενης κυβέρνησης και διαδοχικά της κυβέρνησης Παπαδήμου», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα.
Χωρίς να «μασάει τα λόγια της» για τον πολιτικό χώρο από τον οποίον προέρχεται, έκανε ευθέως λόγο για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού», απευθύνοντας κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ «να μην παραδώσουμε τις αξίες και τις αρχές μας σε όσους τις παραχάραξαν».

«Ή θα δράσουμε τώρα ή θα μας ματαιώσει η πραγματικότητα»

Η ανεξάρτητη βουλευτής που αρνήθηκε να υπογράψει τα φιρμάνια του ΔΝΤ -όπως και οι βουλευτές της Αριστεράς- «για να μη γίνει αυτή η Βουλή των Ελλήνων, κατοχική Βουλή», τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συγκρότησης ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, ενός νέου ΕΑΜ, με ελάχιστη σύγκλιση και στόχο την ανατροπή των μνημονιακών δυνάμεων, καλώντας και τις δυνάμεις της Αριστεράς να συστρατευτούν.
«Η επανάσταση που θα επέλθει ως ‘‘δευτέρα παρουσία’’ αποτελεί μια επικίνδυνη για το παρόν του λαού μας θέση, αφού μεταθέτει τα πάντα σε ένα χρόνο ύστερο, σε ένα χρόνο που θα επέλθει μοιραία με μόνη αναγκαία τακτική αυτή της περιχαράκωσης και της απομόνωσης. Γι’ αυτό σήμερα αποτελεί την πιο μεταφυσική και γι’ αυτό βολική για το σύστημα θέση. Ή απαντάμε τώρα με πολιτική πλατφόρμα συγκεκριμένων σημείων ή μας συντρίβουν. Ο χρόνος τελειώνει για τον ελληνικό λαό. Ή θα δράσουμε σε πρώτο χρόνο για να ματαιώσουμε τους σχεδιασμούς τους ή θα μας ματαιώσει η ίδια η πραγματικότητα», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, ενώ λίγο πριν είχε αναφερθεί στα σχέδια της παρούσας κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σχέδιο πρώτο: να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη εργασιακή ανατροπή με στόχο την απόλυτη κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος του Βερολίνου και των υποτελών κυβερνήσεων στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό είναι να επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες του νέου γερμανικού άξονα οι κινεζοποιημένες ζώνες φτώχιας που υπήρχαν ήδη στις δέκα χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να παράγονται εκεί προϊόντα με χαμηλό κόστος. Στόχος δεύτερος: το ξεπούλημα του νερού, του ηλεκτρικού, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων, των αεροδρομίων, του ορυκτού πλούτου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των ελληνικών πετρελαίων, των οδικών δικτύων, του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ, των Ολυμπιακών Ακινήτων, ποσοστών τραπεζών, φιλέτων της ελληνικής γης, ακόμα και του ήλιου μας, μέσω του προγράμματος ‘‘Ήλιος’’, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα και συνολικά ο ευρωπαϊκός νότος σε μπανανία του ευρωπαϊκού κέντρου.
«Η σημερινή κυβέρνηση τραπεζιτών, φασιστοειδών και αστικών κομμάτων σε εντεταλμένη υπηρεσία είναι κυβέρνηση οικονομικών δολοφόνων που εφαρμόζουν με ακρίβεια τα παραπάνω σχέδια. Δολοφονούν τον ελληνικό λαό και ξεπουλούν την πατρίδα. Αυτό είναι το σχέδιο και δεν είναι μακροπρόθεσμο, αλλά θα εξελιχθεί το επόμενο τρίμηνο. Οι πρωταγωνιστές αυτής την άνευ προηγουμένου καταστροφής βασίζονται στην ιδεολογική καταστολή και την απογοήτευση των πολιτών. Στόχος καίριος είναι να εξαναγκάσει τον ελληνικό λαό με εκβιαστικά διλήμματα, με χυδαιότατους εκβιασμούς και με πολιτική τρομοκρατία να υποταχθεί στην επερχόμενη λαίλαπα», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν υπήρξε μνημόνιο για τι τράπεζες, παρά μόνο για τους λαούς»

Ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στα αίτια της οικονομικής κρίσης, την οποία οι υπερασπιστές του συστήματος ανάγουν σε «τεχνικό θέμα» που μπορεί να λυθεί από μόνο του, επιχειρώντας να ξεκόψουν την οικονομία από την ιδεολογική και κοινωνική της διάσταση. Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα το ιδεολογικό αποτύπωμα του νεοφιλελευθερισμού ως «συρρίκνωση της δημοκρατίας», αλλά και «την ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στους δανειστές μας που θα είχε το ενωτικό εγχείρημα μιας αριστερής κυβέρνησης», την ώρα που προσπαθούν να πείσουν ότι το πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι μόνο της Ελλάδας.
«Δεν μπορούν και αυτό δεν το πιστεύουν ούτε οι αγορές. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πρωτοσέλιδο των Financial Times με τίτλο ο καπιταλισμός σε κρίση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας τη γεωγραφική ανικανότητα του καπιταλισμού για ισομερή ανάπτυξη: «Σήμερα οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν απάντηση στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τις μακροοικονομικές ανισορροπίες του συστήματος και τη χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν έκαναν τίποτα για να ρυθμίσουν τις τράπεζες που συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ τους δίνουν χρήματα δίχως όρους. Δεν υπήρξε μνημόνιο γι’ αυτές, παρά μόνο για τους λαούς και πακέτα λιτότητας, ασχέτως νομίσματος. Είναι προφανές ότι το 2012 θα είναι χειρότερο αφού δεν αντιμετωπίζουν καμία από τις αιτίες της κρίσης».
Ο κ. Τσακαλώτος προσδιόρισε ως πρώτο βήμα αντίδρασης το κινηματικό μέτωπο ενάντια σε κάθε είδους χαράτσια που επιβάλλονται, χαρακτηρίζοντάς το και από επιστημονική σκοπιά ως «διαλεκτική διαδικασία» και όχι απλά ως άρνηση. Το συνέδεσε επίσης με έναν προγραμματικό πυλώνα που θα πρέπει να προκύψει ως απάντηση στο μνημονιακό μέτωπο και με ένα εναλλακτικό τρόπο δράσης, βασικά στοιχεία που για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν και να συνδεθούν μεταξύ τους, ώστε «να αντιστρέψουμε το κλίμα και να γίνει το σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών».

Η ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση που ακολούθησε με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις πολιτών, είχε να κάνει με τεχνικά ζητήματα κοινωνικοποίησης τραπεζών, αναδιανομής του εισοδήματος, νομισματικής πολιτικής, αλλά και πολιτικά θέματα σχετικά με τις αντιδραστικές μνημονιακές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ και της παρούσας κυβέρνησης, ενώ τέθηκαν ερωτήματα για το «τι συνέβη και χάθηκαν οι ‘‘αγανακτισμένοι’’ των πλατειών» και πώς θα συνδεθούν μεταξύ τους ομάδες και κινήματα πολιτών που συγκροτούνται σε γειτονιές στη βάση της αντιμνημονιακής συσπείρωσης.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, Βασίλης Βάρσος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΣΑ» και δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κανακάκης, τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της δημοτικής κίνησης «Πολίτες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης», μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ και δεκάδες άλλοι πολίτες του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς που συντονίζονται σε γειτονιές και χώρους δουλειάς για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.