Κούρεμα» και στην επιχορήγηση των συλλόγων από τα τακτικά έσοδα του δήμου περιλαμβάνει το 2012, σύμφωνα με την τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.
Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της οικονομική κρίσης, ο Δήμος Κηφισιάς προϋπολογίζει να διαθέσει φέτος στους 18 αθλητικούς συλλόγους των τριών δημοτικών του ενοτήτων, το 56% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές προϋπολογιζόμενες δαπάνες. Τουτέστιν, 100.000 ευρώ, έναντι 178.000 ευρώ το 2011.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως κατά την περσινή χρονιά οι αθλητικοί σύλλογοι επιχορηγήθηκαν με το παραπάνω ποσό. Το αντίθετο, μάλιστα. Επιστράφηκαν από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής του Δήμου Κηφισιάς για το 2011, συνολικού ποσού 129.000 ευρώ, που είχαν εκδοθεί για την καταβολή χρηματικής επιχορήγησης στο όνομα των 14 -εκ των 18 συνολικά- αθλητικών συλλόγων, με την αιτιολογία της «μη εντελλόμενης δαπάνης».
Ο Δήμος Κηφισιάς έριξε το μπαλάκι των ευθυνών και παρέπεμψε τους «κομμένους» συλλόγους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο ανήκει ο έλεγχος των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση του σχετικού εγγράφου της επιτρόπου από τη «Ν.Ε.», γεννιούνται αρκετά ερωτηματικά, κυρίως, για τις ευθύνες του Δήμου Κηφισιάς σε αυτήν τη διαδικασία. Αν και η επίτροπος δεν διαφωτίζει σε ποιες ακριβώς προϋποθέσεις «σκόνταψε» η επιχορήγηση, κατά περίπτωση, αναφερόμενη συνολικά στον ισχύοντα νόμο, προκύπτει ζήτημα σχετικά με την ενημέρωση των συλλόγων για όλη αυτή τη διαδικασία που περιγράφεται και τα τυπικά δικαιολογητικά που θα έπρεπε να είχαν προσκομίσει.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης έκανε και πάλι λόγο για «Ελεγκτικό Συνέδριο σε ρόλο Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το πού θα διαθέσουμε τα χρήματα». Ο ίδιος έκανε λόγο για περικοπές 0,56% σε όλα τα αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, που δικαιούνται επιχορήγησης, σε σχέση με το 2011 και κάλεσε όλους τους συλλόγους να καταθέσουν αιτήσεις προς τον δήμο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησής τους, στο προαναφερόμενο πλαίσιο.
Ο δήμαρχος, τέλος, δεσμεύθηκε για ανακατανομή του εγκεκριμένου ποσού, εφόσον υπάρξουν σύλλογοι που δεν θα επιχορηγηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2012, λόγω μη επαρκών δικαιολογητικών. «Ο δήμος διαθέτει, επιπλέον, στους αθλητικούς συλλόγους, στάδιο, ηλεκτροφωτισμό, φύλαξη και τις περισσότερες μετακινήσεις, ενώ αναζητούμε για λογαριασμό του δήμου χορηγίες που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε άλλες υπηρεσίες», απάντησε ο δήμαρχος σε διαμαρτυρίες εκπροσώπων αθλητικών συλλόγων για τις δρομολογούμενες περικοπές.
Για τους πολιτιστικούς συλλόγους ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την επιχορήγηση της Χορωδίας Κηφισιάς 1937 με 4.000 ευρώ και του Λαϊκού Θεάτρου Νέας Ερυθραίας με 3.000 ευρώ.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να προβλέψουμε το σύνολο της επιχορήγησης για τους πολιτιστικούς συλλόγους, γιατί πολλοί δεν επιχορηγούνται», είπε ο δήμαρχος Κηφισιάς και πρότεινε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, προς το παρόν, μόνο όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα υπάρξει και νέα απόφαση, αν και ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντα στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.