Δεν έκανε δεκτή το υπουργείο Περιβάλλοντος την τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, καθώς δεν είναι ώριμη η επένδυση και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν είναι αντίθετο στην πρόταση της Εκκλησίας.

Τη διακομματική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το «Ήλιος» και το Ελληνικό είχαν εισηγηθεί οι βουλευτές της Β’ Αθηνών Γ. Χαραλαμπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και Μ. Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ και προέβλεπε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό όρος με αναδάσωση μεγάλης έκτασης. Ο υπουργός επισήμανε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου την Πέμπτη 22 Μαρτίου ότι «υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα, καθώς το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων» και ακόμη ότι «εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε και την ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου αυτού, υπογράμμισε πάντως ότι η τροπολογία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων, το οποίο κυβέρνηση και κόμματα έχουν συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο.
Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων Κηφισιάς

Σε ανακοίνωσή της για την Πεντέλη και τα φωτοβολταϊκά, η Τοπική Πολιτική Κίνηση Κηφισιάς των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει: «Στη διακομματική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το Ελληνικό και το Πρόγραμμα ‘‘Ήλιος’’, αναφέρεται ότι η Εκκλησία θα προχωρήσει στην αναδάσωση περίπου 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος με δικές της δαπάνες και στη συνέχεια τής δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β πάρκου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 MW σε έκταση 3.500 στρεμμάτων. Η τροπολογία αποσύρθηκε μετά την ισχυρή αντίδραση φορέων, κομμάτων και κοινής γνώμης.
Θυμίζουμε ότι το ιστορικό Πεντελικό Όρος, περιοχή ιδιαίτερου κάλους, αλλά και στόχος εμπρηστών τα τελευταία 20 χρόνια, έγινε σύμβολο των καταπατήσεων, των παράνομων οικοδομικών δραστηριοτήτων και του νεοελληνικού πλουτισμού και είναι γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει το φυσικό τοπίο του Πεντελικού είναι απαράδεκτη και για κάποιους μη αναστρέψιμη.
Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε -ειδικά για τις σημερινές συνθήκες- ότι μπορεί να γίνει σύμβολο αναγέννησης και στα πλαίσια αυτά υποστηρίξαμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για την ανακήρυξη του Πεντελικού Όρους ως Εθνικού Δρυμού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την υποχρέωση της πολιτείας, του ΣΠΑΠ, των αρχών και όλων των τοπικών φορέων των γειτονικών δήμων για την προστασία του Πεντελικού δάσους από αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια και καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος το συντομότερο».


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.