Οδηγία ΥΠΕΣ για Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους

Συνάντηση με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων είχε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στη Βουλή το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, όπου και κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΕΔΑ για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.

Μειωμένη κατά 15%, σε σχέση με το 2011, θα είναι η όποια πίστωση εγγραφεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών, σύμφωνα με τις οδηγίες που έστειλαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μέσω δυο διαφορετικών εξαιρετικά επειγουσών εγκυκλίων τους και με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε.
Όσον αφορά στη ΣΑΤΑ (κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), το ύψος της πίστωσης που θα εγγραφεί, θα είναι το ποσό της ΣΑΤΑ που έλαβαν οι ΟΤΑ το έτος 2011. Τυχόν διαφορά που θα προκύψει μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και τον ακριβή προσδιορισμό των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του έτους 2012, θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό με αναμόρφωση. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ για τους δήμους:
Ο προϋπολογισμός των δήμων συντάσσεται σύμφωνα με τον τύπο που καθορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 7028/2004 (ΦΕΚ 253/Β) απόφασή μας, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 64871/15-11-2007 (ΦΕΚ 2253 Β΄) και 70560/16-11-2009 (ΦΕΚ 2394 Β΄) όμοιες. Ο προϋπολογισμός και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ) εξειδικεύουν το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) σε ετήσια βάση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται και υποβάλλεται μαζί με το ΕΠΔ, αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό.
Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους. Για το 2012, η ψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ρητά ορίζονται στο άρθρο 159 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ), ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύνταξη προσχεδίου του ΕΠΔ και του προϋπολογισμού, καθώς και οι διαδικασίες διαβούλευσης, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010.

Συνάντηση με ΚΕΔΕ
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκατ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης και αφορούν: 120 εκατ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 160 εκατ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών και 170 εκατ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Οι δήμαρχοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προηγουμένως ότι «οι δήμοι κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά» και μετά τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε, αναμένουν την αποτύπωση των δεσμεύσεων του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2012.
Αρχικά διεκδικούσαν συνολικά 600 εκατ. ευρώ για να είναι βιώσιμοι οι δήμοι, αλλά η συμφωνία έκλεισε στα 450 εκατ. ευρώ, με τους «πράσινους» δημάρχους να εκφράζουν μεν την ικανοποίησή τους, αλλά και την αντιπολίτευση στην ΚΕΔΕ να ζητάει γενική συνέλευση για το θέμα αυτό και κινητοποιήσεις.
Στην τριμερή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων με την ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε επίσης πως τα χρήματα της ΣΑΤΑ θα πηγαίνουν μέσω Λογιστηρίου Κράτους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα δίδονται πλέον, όπως και οι ΚΑΠ.
Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, «η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα».

Η ΠΕΔΑ στη Βουλή
Συνάντηση με τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων είχε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στη Βουλή το προεδρείο της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Αττικής, όπου και κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΕΔΑ για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2012. Στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔΑ συμμετείχαν ο πρόεδρός Νίκος Σαράντης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ιωακειμίδης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χιωτάκης, τα μέλη της Ε.Ε.,  Βασίλης Γιαννακόπουλος και Παντελής Χαροκόπος, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης.
Η ΠΕΔΑ με δεδομένη την οικονομική ασφυξία της Αυτοδιοίκησης διεκδικεί να μην υπάρχουν στον προϋπολογισμό νέες περικοπές στα κονδύλια για τους δήμους, την απόδοση όλων των παρακρατούμενων πόρων της Αυτοδιοίκησης και την επαρκή χρηματοδότηση όλων των μεταφερόμενων στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων. Στις συναντήσεις εκφράστηκε η κατανόηση και αποδοχή από τα κόμματα του δίκαιου των θέσεων και αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης και η επιθυμία να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.