Κάτοικοι διαμαρτύρονται για υποσχέσεις χρόνων από τον δήμο, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιώτου διαβεβαιώνει πως παρά τα τεχνικά προβλήματα, το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο

Κρατάει χρόνια «αυτή η κολόνια» του αποχετευτικού έργου ακαθάρτων στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς. Περισσότερο από δέκα χρόνια, όπως μάς πληροφορούν κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτύρονται έντονα για υποσχέσεις του δήμου, από τη δημαρχιακή θητεία Βάρσου, ακόμα, μέχρι και τις μέρες μας. «Τέλος του 2011 θα έχει κλείσει το θέμα», υποσχέθηκε τελευταία φορά  κορυφαίο στέλεχος της σημερινής διοίκησης του δήμου, σε εκδήλωση τοπικού συλλόγου και προς επίρρωση των λεγομένων του, προκάλεσε τους παρευρισκόμενους «να βάλουν στοίχημα».

Ήδη, διανύουμε το δεύτερο μήνα του 2012 και τίποτε δεν έχει τελειώσει. Αποχέτευση δεν υπάρχει ακόμα στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους μας, για την ποιότητα ζωής και για τις τσέπες μας. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας πια στη δημοτική αρχή και τελικά θα έπρεπε να είχαμε βάλει εκείνο το στοίχημα με τους διοικούντες», υπενθυμίζει ο κ. Μιχάλης Γεωργιακόδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοικος της περιοχής.

Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι ασυνείδητοι «γείτονες», και με τις τελευταίες νεροποντές, αδειάζουν με αντλίες τα λύματα στους δρόμους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος εκκένωσης των βόθρων τους, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως μαρτυρούν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Και όταν πιάνουν οι ζέστες, δημιουργούνται επικίνδυνες εστίες μόλυνσης από κουνούπια και άλλα έντομα.

Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Άνω Κηφισιά αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του προγράμματος της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και το νέο τεχνικό πρόγραμμα. «Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, ξεπεράσαμε γραφειοκρατικούς σκοπέλους και εμπόδια πολλών ετών και καταφέραμε σήμερα να ανακοινώσουμε στους συμπολίτες μας ότι ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής για την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού στην Άνω Κηφισιά», ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης το Σεπτέμβριο του 2010.

Ενάμιση χρόνο μετά, το έργο εξελίσσεται, αν και με δυσκολίες, αλλά δεν έχει κολλήσει, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Παναγιώτου, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, όπως μας πληροφορεί και η ταμπέλα που παραμένει επί χρόνια στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Το έργο κατασκευής ακαθάρτων της Άνω Κηφισιάς ήταν ενταγμένο στο Β’ και Γ’ ΚΠΣ, σήμερα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο Κηφισιάς, αλλά ούτε και τους δημότες της περιοχής, που δεν θα πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη για τη σύνδεση των αγωγών αποχέτευσης, όπως τονίζει σήμερα στη «Ν.Ε.» ο κ. Παναγιώτου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του αντιδημάρχου, λόγω καιρικών συνθηκών, το τελευταίο διάστημα τα τεχνικά συνεργεία δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Ένα μέτωπο έχει ανοιχτεί για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης, για το οποίο απομένουν τρεις δρόμοι ακόμη στην περιοχή της Άνω Κηφισιάς, ενώ οι εργασίες που εκτελούνται σήμερα, προχωρούν με δυσκολία, καθώς σε ένα και μοναδικό σημείο, επί της οδού Αγίου Ιωάννου, τα συνεργεία έχουν βρει βράχο, τον οποίον επιχειρούν να διαπεράσουν, προκειμένου να τοποθετήσουν τον αγωγό.

Από τις εργασίες αυτές δημιουργείται, επίσης, αναστάτωση και ταλαιπωρία για τους κατοίκους, καθώς το ειδικό σφυρί που χτυπάει, γίνεται αισθητό μέχρι και 100 μέτρα πιο μακριά. Θα πρέπει να σημειωθεί δε, πως τον προηγούμενο Μάιο σημειώθηκε εργατικό ατύχημα κατά την εκτέλεση των έργων τοποθέτησης αγωγού αποχέτευσης στην οδό Μπουμπουλίνας, καθώς ανασύρθηκε νεκρός από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, 45χρονος αλλοδαπός εργάτης, που καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων μέσα στο χαντάκι.

 

Χωρίς συγκεκριμένο

χρονοδιάγραμμα

Το δεύτερο μέτωπο των εργασιών για το αποχετευτικό της Άνω Κηφισιάς έχει να κάνει με το κούμπωμα του αγωγού ακαθάρτων με το συλλεκτήριο αγωγό στην περιοχή του Αμαρουσίου. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει: «Το άλλο δύσκολο κομμάτι είναι η κατευθυνόμενη διάτρηση του εδάφους στα εννιά μέτρα επί της οδού Σαπφούς, όπου θα πρέπει να περάσει ο αγωγός για να κουμπώσει με το συλλεκτήριο. Ειδικά συνεργεία κάνουν αυτή τη δουλειά. Προσωπικά απέτρεψα την αδυναμία εκτέλεσης του έργου, λόγω διαμαρτυριών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όταν πήγα να ξεκινήσω το έργο εδώ και τέσσερα χρόνια, μού έλεγαν αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, ξεχάστε το. Το θέμα σήμερα έχει δρομολογηθεί. Βρήκαμε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ φυσική απορροή στο ρέμα Σαπφούς για τη διέλευση του αγωγού».

Όσο για τις ανησυχίες που εκφράζονται για πιθανό κόλλημα με τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά και για το χρονοδιάγραμμά του, ο αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιώτου λέει: «Οι κάτοικοι πιέζονται από το πρόβλημά τους και είναι λογικό να υπάρχει ανυπομονησία. Όμως, οι δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το έργο αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία, την οποία έχω περιγράψει εξ αρχής, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αδυναμία εκτέλεσής του. Όλοι πιέζουν για το πότε θα ολοκληρωθεί και το καταλαβαίνουμε, όμως, το πρόβλημα θα ήταν πραγματικό, αν δεν υπήρχε λύση ή πρόθεση να προχωρήσει. Το έργο βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά δεν θα ήθελα να δώσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός ότι πιέζομαι να το κάνω αρκετές φορές, όμως, τα γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα, όπως και  αστάθμητοι παράγοντες δεν μας το επιτρέπουν. Κοιτάμε να ολοκληρώσουμε το εσωτερικό δίκτυο σε όλους τους δρόμους, ώστε να λειτουργήσει συνολικά. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και έχει ήδη πληρωθεί η πρώτη δόση. Δεν υφίσταται πρόβλημα χρηματοδότησης, εκτός αν πει το κράτος ότι δεν θέλω τα χρήματα του ΕΣΠΑ ή το ΕΣΠΑ δεν δώσει άλλα χρήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ, όμως, κάτι τέτοιο».

Ενώ για τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των δημοτών για ένα θέμα που τους ταλανίζει, όπως και για τις υποσχέσεις ετών από τον δήμο, ο κ. Παναγιώτου ξεκαθαρίζει: «Ο δήμος από την πλευρά του δεν έχει οικονομική συμμετοχή και θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός όσοι παραπονιούνται ότι δεν θα πληρώσουν τίποτα, ούτε και για τις συνδέσεις αποχέτευσης και, μάλιστα, σε τέτοιες εποχές. Επειδή, πολλές φορές δέχομαι επιθέσεις για το θέμα, δεν πτοούμαι, γιατί ξέρω ότι το παιχνίδι θα κερδηθεί προς όφελός τους. Το μόνο που ζητώ είναι λίγη υπομονή και να γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι μόνο ωφελημένοι θα βγουν απ’ αυτές τις καθυστερήσεις και όχι χαμένοι. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, γιατί αν δεν προσπαθούσαμε εμείς την τελευταία τετραετία, θα θέλαμε άλλα 100 χρόνια για να προχωρήσει το έργο. Ορισμένοι δεν εκτιμούν προσπάθειες, απογοητεύουν κόσμο και χάνουν τελικά οι ίδιοι».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο, με την ολοκλήρωσή του, θα έχει καλύψει το 80% του αποχετευτικού της Άνω Κηφισιάς.

Ο Δήμος Κηφισιάς βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης του υπόλοιπου 20% (Ευκαλύπτων, Κω, κ.λπ. στα σύνορα με το Μαρούσι), η οποία θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό με στόχο να χρηματοδοτηθεί μια νέα εργολαβία από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Άνω Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.