Ένα αναπτυξιακό έργο για τον Δήμο Κηφισιάς στα γρανάζια της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Με ρυθμό χελώνας προχωράει το έργο κατασκευής του υπόγειου «ΑΛΣΟΣ PARKING» στην πλατεία Πλατάνου, καθώς προς το παρόν έχει κολλήσει στα γρανάζια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Το έργο χαρακτηρίζεται απ’ όλες τις πλευρές ως αναπτυξιακό, ειδικά για τον εμπορικό κόσμο, λόγω του προβλήματος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που θεωρείται πως αποτρέπει πελάτες και επισκέπτες από την παραδοσιακή αγορά της Κηφισιάς. Έπειτα από χρόνια διεκδικήσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χρηματοδότησή του, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (29-12-2010) εγκρίθηκε η υπαγωγή του στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 ως Επιχείρηση «Σταθμός Αυτοκινήτων Πλ. Πλατάνου Κηφισιάς Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης» και με διακριτικό τίτλο «ΑΛΣΟΣ PARKING» για την ανέγερση, εκμετάλλευση και λειτουργία σταθμού οχημάτων συνολικής δυναμικότητας 624 θέσεων.
Το έργο θα αποτελείται από πέντε υπόγεια επίπεδα και προβλέπεται να κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, θα είναι απόλυτα προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υπέργεια επιφάνεια, όπου προβλέπεται η κατασκευή πάρκου με υψηλότατο ποσοστό έκτασης πρασίνου. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με την εταιρεία που το έχει αναλάβει, ήταν οι 20 μήνες. Παρόλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι φορείς λογάριαζαν χωρίς την… αρχαιολογική σκαπάνη. Οι εργασίες εκσκαφής «σκόνταψαν» σε αρχαιολογικά ευρήματα, ενημερώθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία που εγκατέστησε συνεργείο έρευνας και εκτιμήσεώς τους, ενώ προς επιτάχυνση της ανασκαφής ο Δήμος Κηφισιάς ανέλαβε την όλη δαπάνη, διαθέτοντας κονδύλι από τον προϋπολογισμό του.
Έξι μήνες έπειτα αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός», σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σχετικό ερώτημα απηύθυνε η Αγγελική Συνοδινού στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης απάντησε πως ενώ η εισήγηση των υπεύθυνων αρχαιολόγων της ανασκαφής δείχνει πως δεν υπάρχει κανένα εύρημα, ένα και μόνο μέλος του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αντιπρότεινε να διασωθεί ένα τμήμα του χώρου (τρεις χωμάτινοι αύλακες) και να αναδειχθεί.
Ο Δήμος Κηφισιάς ζήτησε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο, που θα τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό τα αρχικά πλάνα και αναμένεται η τελική απόφαση εντός του Απριλίου.
Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί την τελική έκβαση των αρχαιολογικών διεργασιών και απαιτήσεων. Κατά δήλωση του δημάρχου, ο δήμος «το πολεμάει», αναμένοντας στο ακουστικό του και το πολυπόθητο ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό, αν και η επικεφαλής της «Πόλης Φως» ζήτησε μια πιο σοβαρή και σε καθημερινή βάση, διεκδίκηση συνέχισης ενός αναπτυξιακού έργου που θα βοηθήσει σημαντικά τον εμπορικό κόσμο.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.