Η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς, Αγγελική Βαλασσοπούλου, έχει συγκεντρώσει τις 258 αιτήσεις των δημοτών που υπογράφουν το εξώδικο κατά της ΔΕΗ
Η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς, Αγγελική Βαλασσοπούλου, έχει συγκεντρώσει τις 258 αιτήσεις των δημοτών που υπογράφουν το εξώδικο κατά της ΔΕΗ

Οι πρώτες εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης άρχισαν να αποστέλλονται στις αρχές της εβδομάδας από τη ΔΕΗ, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες, στη Γενική Διεύθυνση Διανομής.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι δυνατό να διασταυρωθεί, ούτε και από το τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, πόσες από αυτές αφορούν στην περιοχή του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για προτεραιότητα που θα δοθεί στις υψηλές καταναλώσεις, αλλά και στις λεγόμενες ακριβές περιοχές της Αττικής, όπου η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς, «το ρεύμα δεν πρόκειται να κοπεί σε κανέναν κάτοικο που δεν έχει πληρώσει το χαράτσι, αλλά έχει πληρώσει την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν φορείς και πολίτες κατά του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απόφαση που αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο».
Έπειτα και από τις παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών και της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς στο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε να αναλάβει ο δήμος με τη νομική του υπηρεσία τη συλλογή των λογαριασμών της ΔΕΗ όλων των δημοτών που πλήρωσαν την αξία του ρεύματος (και τα τέλη υπέρ δήμου και ΕΡΤ, πλέον ΦΠΑ), αλλά όχι το χαράτσι, μαζί με τις αποδείξεις πληρωμής, προκειμένου να καταθέσει ο δήμος μαζικά εξώδικα στη ΔΕΗ, ώστε να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών των δημοτών. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να κατοχυρωθούν και νομικά όσοι κάτοικοι πλήρωσαν μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, δηλώθηκε η πρόθεση του δήμου να συμπαρασταθεί έμπρακτα και δυναμικά σε κάθε απόπειρα διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού, αλλά και να βοηθήσει με κάθε νομικό ή τεχνικό τρόπο στην αποκατάσταση ηλεκτροδοτήσεων, που τυχόν διακοπούν για τον ίδιο λόγο. Τέλος, δηλώθηκε η συμμετοχή του δήμου σε κινητοποιήσεις που θα αφορούν στην καταγγελία της επιβολής του χαρατσιού και την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ.

258 αιτήσεις από δημότες
Στο γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 258 αιτήσεις δημοτών, οι οποίοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν για διάφορους λόγους το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πρώτο μαζικό εξώδικο του Δήμου Κηφισιάς κατατέθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη μέσω δικαστικού επιμελητή.
Ωστόσο, το πρωτόκολλο του δήμου θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις δημοτών που δεν πληροφορήθηκαν εγκαίρως τη δυνατότητα προσφυγής τους μέσω του δήμου ή που αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων.
Όπως τονίζει στη «Ν.Ε.» η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Νομική Υπηρεσία, Αγγελική Βαλασοπούλου, «αν και ο αριθμός των δημοτών που κατέθεσαν μέχρι στιγμής αιτήσεις δεν είναι πολύ μεγάλος, θα αναμένουμε και άλλες αιτήσεις ώστε να καταθέσουμε και δεύτερο μαζικό εξώδικο προς τη ΔΕΗ. Οι νομικές ενέργειες του δήμου δεν εξαντλούνται εδώ και συνεχίζονται. Για τις 15 μέρες μετά τις γιορτές, που ουσιαστικά ξεκίνησαν να έρχονται οι δημότες, δεν είναι και μικρό το νούμερο. Από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε πόσες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης έχουν εκδοθεί για την περιοχή της Κηφισιάς. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να έχει εκτελεστεί κάποια εντολή διακοπής για λογαριασμούς που περιέχουν και το ειδικό τέλος ακινήτων, στην περιοχή μας, τουλάχιστον. Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ μέσα στο Φεβρουάριο και υποτίθεται ότι δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν απ’ όσους έχουν πληρώσει την αξία του, χωρίς το χαράτσι. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει».

Στη ΔΕΗ Κηφισιάς
Στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ Κηφισιάς επί της οδού Γρ. Λαμπράκη επικρατεί αναβρασμός σε καθημερινή βάση με τους κατοίκους να σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να πληρώσουν ή να βρουν μια άκρη για το χαράτσι που τους επιβλήθΑηκε με μια νομικά διάτρητη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που φυσικά εφαρμόζει και η κυβέρνηση «των τεχνοκρατών» του Λουκά Παπαδήμου.
Έξω από το γραφείο της προϊσταμένης αναμένουν δεκάδες κάτοικοι, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να διαμαρτυρηθούν για λάθη στους λογαριασμούς και την έκτακτη εισφορά του ειδικού τέλους ακινήτων. Αντί για τις αρμόδιες εφορίες, που είναι επιφορτισμένες με την είσπραξη των φόρων, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τους οδηγούν αναιτιολογήτως στα καταστήματα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση επεισόδια και διαπληκτισμοί με τους υπαλλήλους.
Μαζί και τα ευτράπελα. Μια κυρία στέκεται στην ουρά διαμαρτυρόμενη γιατί η ΔΕΗ δεν προχωρά σε… διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ακίνητό της, ενώ έχει κάνει σχετική αίτηση εδώ και καιρό. Την προηγούμενη εβδομάδα η προϊσταμένη της ΔΕΗ Κηφισιάς κ. Ανδριοπούλου οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, έπειτα από καταγγελία κατοίκου για διακοπή ηλεκτροδότησης στο ακίνητό του (λόγω ανακριβών στοιχείων), προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις. Σύμφωνα με την κ. Ανδριοπούλου, το τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ Κηφισιάς δεν διαθέτει στοιχεία για το πόσες εντολές διακοπής ρεύματος έχουν εκδοθεί για την περιοχή της Κηφισιάς. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια παραπέμπει στις ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την προηγούμενη εβδομάδα, οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης αφορούσαν σε λογαριασμούς που περιέχουν και το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς έληξε ήδη η προθεσμία των 80 ημερών που δίνει ο νόμος για την πληρωμή του φόρου. «Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν πρόκειται να εκτελέσουν τις εντολές διακοπής ρεύματος για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. Εν τω μεταξύ, εκτός από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι διαμηνύουν ότι όχι μόνο δεν θα κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, αλλά και θα εμποδίζουν όσους το επιχειρήσουν, αντιδρούν έντονα και οι ιδιώτες εργολάβοι που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι το ρεύμα, όπως προβλέπει ο νόμος, δεν κόβεται σε περιπτώσεις όπου συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας, δηλαδή μεγάλο ποσοστό αναπηρίας ή σε άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, αλλά και σε όσους δεν διαθέτουν εισόδημα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Αναδίπλωση Βενιζέλου
Δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διαβεβαιώνει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις 50.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης που εξέδωσε η ΔΕΗ, κάνει γνωστό ότι ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος είναι ίδιος με εκείνον πριν από την επιβολή του, δηλαδή 85%.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις ΔΟΥ έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από την πληρωμή του ειδικού τέλους. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του: οι καταστάσεις όλων όσοι έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα.
Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντά επίσης εμμέσως πλην σαφώς και στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μην τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον υπουργό των Οικονομικών στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς».
Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στην ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση: «Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».
Να κατευνάσει τα πνεύματα επιδίωξε και η ΔΕΗ, μετά το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις 50.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιχείρησης, Κίμων Στεργιώτης, σε δηλώσεις του είπε αναφορικά με τις εντολές: «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί ρεύματος με πολλές συσσωρευμένες παλιές οφειλές, κλειστά καταστήματα, ενοικιαστές που έφυγαν χωρίς να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά και οφειλέτες του ειδικού τέλους ακινήτων». Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος είπε πως «θα εξεταστούν οι περιπτώσεις εκείνες των οφειλετών του ειδικού τέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις, τις καιρικές συνθήκες, αλλά πάντα σε πρώτη φάση οι αποκοπές θα ξεκινήσουν από περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τ.μ.». Από την προηγούμενη Δευτέρα η ΔΕΗ θα προσπαθούσε να εκτελέσει τις πρώτες 20.000 εντολές διακοπής ρεύματος.

 

Tα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με ανακοίνωσή της καλούσε τα μέλη της τεχνικούς να αρνηθούν την εκτέλεση των εντολών διακοπής και τους προτρέπει μαζί με κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην επιβολή του χαρατσιού, να οργανώσουν ομάδες αλληλεγγύης και περιφρούρησης, προκειμένου να εμποδίσουν ιδιώτες εργολάβους που θα προσπαθήσουν, πιθανόν, να εκτελέσουν τα «εντάλματα».
Αποκαλυπτικά είναι και τα επίσημα στοιχεία, που δίνει στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, για όσους έχουν αρνηθεί να καταβάλουν το χαράτσι.
1. Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
2. Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
3. Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000 ευρώ.
4. Από τα υπόλοιπα 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.
5. Από το 1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο.
6. Από τους 250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.
7. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.
8. Ο Διαχειριστής του Δικτύου θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.