• Συνεχίζεται η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζεται ως κόστος και οι δαπάνες για την παιδεία ως διαφυγόντα κέρδη.
• Μετά τις περικοπές, τις φωτοτυπίες και το πετρέλαιο με το σταγονόμετρο, ετοιμάζεται από το υπουργείο Παιδείας

 

Μετά τις περσινές ευρείας κλίμακας συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις πανελλαδικά, όπως και στον Δήμο Κηφισιάς για την κατάργηση του Γυμνασίου Εκάλης, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί και νέα φάση συγχωνεύσεων.
Με νέο έγγραφό του στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπογράφει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητείται από τους διευθυντές να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 10 Φεβρουαρίου. Βέβαια, ανάλογη διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, αλλά από φέτος λαμβάνεται υπόψη και η σχετική γνωμοδότηση των οικείων δημοτικών συμβουλίων επί των προτάσεων που θα τους καταθέσουν οι διευθυντές εκπαίδευσης για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, καταργήσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς ή και ιδρύσεις σχολικών μονάδων. Οι προτάσεις των αρμόδιων διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν μεν αρνητικές ως προς την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων στον Δήμο Κηφισιάς και μαζί με την αντίστοιχη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου θα διαβιβαστούν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως συνέβη και πέρυσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι» των συγχωνεύσεων, αφήνοντας στους υπόλοιπους τις γνωμοδοτήσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιό του, «τα κριτήρια συγχώνευσης είναι οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Επιπλέον εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».

Η εγκύκλιος έχει ήδη ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας από ενώσεις εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας, που κάνουν λόγο για καταστρεπτικό για την εκπαίδευση και την κοινωνία, νέο γύρο συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων, από την υπουργό της «φωτοτυπίας» κ. Διαμαντοπούλου και την αρμόδια υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου, οι οποίες συνεχίζουν την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς ζητεί να επιστρέψει ο δήμος ως απαράδεκτη τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στοχεύει σε καταργήσεις σχολείων με πρόσχημα την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Για ποια παιδαγωγική εκπαίδευση κόπτονται; Αυτή χωρίς βιβλία και το πετρέλαιο με το σταγονόμετρο; Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κόστος και οι δαπάνες για την παιδεία ως διαφυγόντα κέρδη των πιστωτών», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Εναντίον των συγχωνεύσεων των σχολείων, τάσσεται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, τα μέλη του οποίου καλούν με σχετική ανακοίνωση τους συναδέλφους τους και τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) να τις καταδικάσουν. Καλούν «τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών να κινητοποιηθούν για να σταματήσει το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης». Επιπλέον, καλούν τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μην καταχωρίσουν στο σύστημα καταγραφής του υπουργείου καμιά πρόταση για συγχώνευση-κλείσιμο σχολείου. Όσον αφορά στους δήμους της χώρας, ζητούν «να επιστρέψουν ως απαράδεκτη τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, που υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες». Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι με τις υπάρχουσες υποδομές, «όχι μόνο καλούμαστε να ξεχάσουμε τους 25 μαθητές στην τάξη και τους 10 μαθητές στα εργαστήρια, που επιβάλλονται για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά θα γίνει κανόνας σε κάθε τμήμα να στοιβάζονται 30 παιδιά, το οποίο είναι παιδαγωγικά άγονο και ψυχοφθόρο». Διαμαρτύρονται, επίσης, γιατί, όπως λένε, με τις νέες συγχωνεύσεις θα καταργηθούν και πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

Και 2ο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης
Τέλος, η αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζήτησε από τον Δήμο Κηφισιάς τη μετονομασία του Ζάννειου Δημοτικού Σχολείου σε 2ο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης. Οι 37 μαθητές του θα μεταστεγαστούν στο διπλανό σχολικό κτίριο του καταργημένου Γυμνασίου Εκάλης, που μέχρι πέρυσι φιλοξενούσε διπλάσιους μαθητές. «Δεν έχουμε πρόβλημα, εκτός αν αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να φορτώσουν στον δήμο το ενοίκιο του κτιρίου», ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης.

ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.