Οι δημοτικές αρχές του Όσλο αποφάσισαν την απαγόρευση των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης έως το 2019, σηματοδοτώντας την πρώτη ολοκληρωμένη και μόνιμη τέτοια απαγόρευση για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το νέο δημοτικό συμβούλιο, το σχέδιο αυτό θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, παρά τις επιφυλάξεις των επιχειρηματιών που φοβούνται μείωση της κίνησης του αγοραστικού κοινού στο κέντρο της πόλης.

«Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες αλλά και για τα καταστήματα», δήλωσε η Λαν Μαρί Νγκουγιέν Μπεργκ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στο Όσλο.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο δήμος θα κατασκευάσει τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων πριν από το 2019 και τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και θα προωθήσει παράλληλα μαζικές επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες και οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα στα καταστήματα, αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα υπάρξουν διάφορες δοκιμαστικές περίοδοι πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν στο παρελθόν απαγορεύσει προσωρινά τα αυτοκίνητα στα κέντρα των πόλεων τους, όπως το Παρίσι τον περασμένο μήνα.

Άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Μαδρίτη έχουν εισάγει οικονομικές επιβαρύνσεις στους οδηγούς για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο.

Το Όσλο έχει περίπου 600.000 κατοίκους, ενώ σχεδόν 350.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν σε ολόκληρη την πόλη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζουν έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά εντός των ορίων της αστικής περιοχής του Όσλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.