Κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ, που παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα και Ιταλών δημάρχων, που έδωσαν συμβολικά από ένα μισθό τους για την εξόφληση του χρέους.

Στοιχεία για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα παρουσίασε την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ιταλούς δημάρχους της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι και της κωμόπολης Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο.
Οι δύο φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι, που δώρισαν συμβολικά από ένα μισθό τους για την εξόφληση του χρέους της Ελλάδας, ήρθαν στη χώρα μας, προσκεκλημένοι της ΚΕΔΕ, ενώ συναντήθηκαν και με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Οι ίδιοι θα συμβάλλουν με το συμβολικό ποσό των 1.880 ευρώ για ένα χρόνο, κατ’ αρχάς, με προοπτική έως το τέλος της θητείας τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η διαχείρισή τους θα ελέγχεται. Γι’ αυτό το λόγο υπέγραψαν πρωτόκολλο με τον ΕΕΣ και θα ανοίξουν ένα λογαριασμό όπου θα κατατίθενται τα χρήματα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, σημείωσε ότι «οι δήμοι δεν έχουν μερίδιο στη διαμόρφωση της ελληνικής κρίσης» και το τεκμηρίωσε με αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα παρουσιάζει από τα μικρότερα ποσοστά του ΑΕΠ ως προς τις συνολικές της δαπάνες. Συγκεκριμένα, το 2009 οι συνολικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 3,1% του ΑΕΠ. Μοναδικό μικρότερο ποσοστό κατέχει η Κύπρος με τις δαπάνες για την Τ.Α. να αποτελούν το 2,1% του ΑΕΠ και η Μάλτα με τις δαπάνες για την Τ.Α. να ανέρχονται στο 0,6% του ΑΕΠ. Σε τελείως αντίθετες πολιτικές επιλογές, βρίσκεται η Δανία με τις δαπάνες για την Τ.Α. να συνιστούν το 37,4% του ΑΕΠ και η Σουηδία με το 26,3% του ΑΕΠ να διατίθεται για την Τ.Α.
Σε ό,τι αφορά στα δάνεια, οι ελληνικοί δήμοι παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό δανειακού βάρους στην ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εξαίρεση τη Μάλτα. Στην Ελλάδα το χρέος της Τ.Α. ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ -ποσοστό 0,7%-, ενώ στη Μάλτα το χρέος είναι μηδενικό. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους παρουσιάζεται στο Βέλγιο, με το χρέος των τοπικών αρχών να ανέρχεται στο 8,8% του χρέους της χώρας (30,4 δισ. ευρώ) και στην Ιταλία ποσοστό 8,1% (127,3 δισ. ευρώ).

Επιχορηγήσεις στο μισό
Σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις των δήμων της Ελλάδας για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) από το 2009 έως το 2012, αυτές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, από 3.692.500.000 ευρώ το 2009 μειώθηκαν σε 1.794.007.304 το 2012. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται μείωση 38% στα χρήματα που δίνονται για έργα (ΣΑΤΑ). Από 847, 500 εκατ. ευρώ το 2009, η ΣΑΤΑ έχει μειωθεί σε 320 εκατ. ευρώ το 2012. Όπως σημείωσε ο Κ. Ασκούνης, «εάν οι μειώσεις που εφαρμόσθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα. Η συμμετοχή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων στο δημοσιονομικό χρέος της χώρας είναι μικρότερη από 0,27%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πρωτοβάθμια Τ.Α. δε συμμετέχει ούτε με ένα ευρώ στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Το διάστημα 2010-2011 αποχώρησαν 4.839 εργαζόμενοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Επιπλέον, 12.292 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, που προέκυψε από την κατάργηση των νομαρχιών. Σε ό,τι αφορά στις καθαρές αμοιβές των δημάρχων, για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων οι μισθοί μειώθηκαν από 3.268 ευρώ (2011) σε 2.941 ευρώ (2012), στους δήμους με πληθυσμό 20.000-100.000 κατοίκους οι μισθοί μειώθηκαν από 2.614 ευρώ (2011) σε 2.353 ευρώ (2012), στους δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων οι μισθοί μειώθηκαν από 1.961 ευρώ (2011) σε 1.765 ευρώ (2012). Από τις παραπάνω αποδοχές παρακρατήθηκε ένας μισθός το 2011 και ένας μισθός το 2012.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από κάθε άλλη ομάδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας». Όταν συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι «επιπλέον δεν έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα», ο Μάρκο Γκάλντι μίλησε για «εξοστρακισμό». Σε όλα τα παραπάνω είπε ο Κ. Ασκούνης, πρέπει να προστεθεί ότι η πρωτοβάθμια Τ.Α. έχει καταδικαστεί σε επενδυτική ανομβρία. Η ΣΑΤΑ καρκινοβατεί, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έληξε άδοξα και το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ ουσιαστικά αγνοείται.
Δίκτυο αλληλεγγύης
από δήμους
Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου δήμων που θα αξιώσει την επαναφορά της Ευρώπης στις πρωταρχικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής είναι ο στόχος των δημάρχων Ιταλίας και Ελλάδας που δρομολογήθηκε με την κοινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της ΚΕΔΕ και των δύο ιταλών δημάρχων, που ήρθαν με πρόσκληση της ΚΕΔΕ ως εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Δήμων Ιταλίας στη χώρα μας.
Το δίκτυο βαφτίστηκε «Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης με στόχο την επαναφορά της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες» και όπως χαρακτηριστικά είπε ο ένας εκ των δημάρχων, ο Μάρκο Γκάλντι, «προσπαθούμε να συνενώσουμε σταγόνες όπου θα συμπλέκονται ιταλικοί, ελληνικοί δήμοι και δήμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία έχει ένα βαθύτερο νόημα. Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ελληνικό λαό για όλα όσα προσέφερε στον Πολιτισμό». Οι δύο δήμαρχοι προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση στη συνέντευξη Τύπου με τα λόγια τους να διαπνέονται από έντονη αγάπη και ευγνωμοσύνη για την αρχαία ελληνική γραμματεία, τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και Ιστορία. Και τόνισαν το παράδειγμα που έχει να επιδείξει στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση ο θεσμός της άμεσης Δημοκρατίας, ο οποίος γεννήθηκε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.