Μια αγαπημένη δράση , εμπειρία και μια πρόκληση! Είναι αυτά που χαρακτηρίζει αυτή την δραστηριότητα της ΠΡΟΝΟΗ. Μια δράση που είναι εγκεκριμένη από το Πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και υλοποιείται τώρα πια από εμάς τους εθελοντές της ΠΡΟΝΟΗ. Ένα παιχνίδι μια συνεργασία που δεν είναι ποτέ η ίδια. Στα πλαίσια της δράσης οι μαθητές ανταποκρίνονται με ζωηράδα , χαμόγελα σε αυτό το πρωτοπόρο πρόγραμμα. Νιώθεις πως προσφέρεις κάτι σημαντικό και ο εθελοντικός χρόνος που διαθέτεις «πιάνει τόπο»! Τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 πραγματοποιήθηκαν 10 προγράμματα βραχείας παρέμβασης σε σχολεία της Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας και Εκάλης και ευαισθητοποιήθηκαν συνολικά 155 μαθητές.

ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε’ – ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: « ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ»
Στόχος αυτής της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση , τόσο των μαθητών όσο και των γονιών μέσω ενημερωτικών εντύπων για τις εξαρτήσεις, τους λόγους που οδηγούν σ΄ αυτές και τους εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των προβλημάτων και συναισθημάτων τους. Τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.
Εμείς ικανοποιηθήκαμε γιατί ο στόχος της ΠΡΟΝΟΗ είναι η πρόληψη και όχι τόσο η θεραπεία, για το λόγο ότι πολλά παιδιά οδηγούνται σε εξαρτήσεις από έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν κι αυτοί για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την δουλειά της ΠΡΟΝΟΗ.
Εμείς οι εθελοντές πιστέψαμε πολύ το έργο της ΠΡΟΝΟΗ και με τη συμπαράσταση και στήριξη της κας Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλας Κοινωνικής Λειτουργού – Επιστημονικό Στέλεχος , στο μέγιστο βαθμό παρακολουθούμε την ιδέα της πρόληψης να πολλαπλασιάζεται και να βγαίνει προς τα έξω. Τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 πραγματοποιήθηκαν 13 προγράμματα και ευαισθητοποιήθηκαν 217 μαθητές .

2ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 10 χρόνια ζωής της «ΠΡΟΝΟΗ», εθελοντές και στελέχη εργαστήκαμε κάτω από την πίεση του χρόνου για να στήσουμε το πρωτοποριακό και πολυσχιδές αυτό Φεστιβάλ που γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση!
Η προετοιμασία μας ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2011. Υπήρξε επαρκής εκπαίδευση 10 ωρών από την υπεύθυνη της ομάδας μας για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε 1.500 μαθητές σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας και Εκάλης. Μείναμε ευχαριστημένοι από τη στάση των εκπαιδευτικών , ειδικά εκείνων που είχαν εκπαιδευτεί από την ΠΡΟΝΟΗ. Η προετοιμασία του χώρου της έκθεσης του Φεστιβάλ παρόλο που τα παρεχόμενα μέσα ήταν πενιχρά πραγματοποιήθηκε με έμπνευση και αποφασιστικότητα. Ήταν πολύ σημαντικό που προβλήθηκε μέσα από ΜΜΕ το έργο της ΠΡΟΝΟΗ και του Δήμου Κηφισιάς. Ο ενθουσιασμός τόσο από τα παιδιά όσο και από την επιστημονική ομάδα ήταν μεγάλος! Αυτό μας δίνει την δύναμη, την έμπνευση και τη χαρά να συνεχίσουμε τον πολλαπλασιαστικό μας ρόλο σαν ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ φωνάζοντας δυνατά τα μηνύματα της πρόληψης της εξάρτησης και της προαγωγής της υγείας και της ποιότητας της ζωής!

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟ…..»
ΚΗΦΙΣΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ 2012
Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2012 στο άλσος Κηφισιάς. Η συμμέτοχη ήταν μεγάλη. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα με τη συμμετοχή τους στη δράση αυτή, το ίδιο και οι γονείς τους που επικροτούσαν τα έργα των παιδιών.
Αρκετές φορές και οι ίδιοι οι γονείς ενεπλάκησαν στη διαδικασία και φάνηκαν να το απολαμβάνουν και αυτοί πραγματικά. Πολύ σημαντικό είναι ότι εγγράφτηκαν 130 γονείς για να συμμετέχουν στις ομάδες γονέων της Προνόη τη χρονιά 2012–2013.
Τα παιδιά με τη δράση αυτή διασκέδασαν και δημιούργησαν με τη φαντασία τους αποτυπώνοντας σε χάρτινα πιάτα τον εαυτό τους και εξέφρασαν με έμμεσο τρόπο το συναίσθημά τους.
Εμείς σαν εθελοντές, με αρκετή όρεξη και φαντασία, ως συνοδοιπόροι των παιδιών στο ταξίδι της κατασκευής τους εισπράξαμε τεράστια χαρά και ικανοποίηση. Με το τέλος της εκδήλωσης οι εθελοντές ένιωσαν ότι είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό.
Βλέποντας την τεράστια συμμετοχή παιδιών και γονέων και την ευχαρίστηση που αποκόμιζαν αυτοί θεωρήσαμε ότι η δράση είχε μεγάλη επιτυχία.

Θα ήταν μεγάλη μας παράληψη να μην αναφερθούμε στην στήριξη που είχαμε όλη αυτή τη χρονιά στο εθελοντικό μας έργο, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ και ιδιαίτερα την πρόεδρο κ. Τριανταφύλλου – Πιτίδη Αγγελική, Ιατρό Μικροβιολόγο, Αν. Καθηγήτρια Παν/μιου Αθηνών και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, Διονυσία Γιαννοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη, Βασιλική Αλεξάκη , Κοινωνική Λειτουργό – Επιστημονικό Στέλεχος, Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου , Κοινωνική Λειτουργό – Επιστημονικό Στέλεχος.
Καλό Καλοκαίρι!

Οι εκ μέρους των εθελοντών της ΠΡΟΝΟΗ,
Τιτίκα Βελέντζα, Εύη Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Κούτσικος, Φρόσω Κόλλια, Έλενα Σκαφιδά, Χάρης Σιώτος, Σταυρούλα Ρούσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.