Εκδήλωση ΠΕΔΑ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Εκδήλωση για την ενημέρωση των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Αττικής επί των προτάσεων του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) για το νέο Ρυθμιστικό Αττικής διοργάνωσε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), στο αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού 9,84, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι αιρετοί ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ, Ιωάννη Πολύζο, για το νέο ρυθμιστικό και τους στρατηγικούς του στόχους, ενώ οι ίδιοι ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους προκειμένου το νέο ρυθμιστικό να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο στους δήμους τους.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης νέου ρυθμιστικού σχεδίου για την Αθήνα και την Αττική, το οποίο στηρίζεται σε σωστούς άξονες, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η οριοθέτηση του οικιστικού ιστού και η ανακοπή της περαιτέρω επέκτασής του, η προτεραιότητα στη χρήση των μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς κ.α. , επισημαίνοντας, όμως, ότι υπάρχουν «σημαντικά κενά και παραλείψεις, που απειλούν να διαιωνίσουν προβλήματα του παρελθόντος».
Ειδικότερα, μιλώντας για τη δυτική Αθήνα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός αναπτυξιακού πόλου που περιεχόμενό του θα είναι «η εγκατάσταση επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας και εξοικονόμησης ενέργειας σε περισσότερους από έναν τοπικούς θύλακες, δηλαδή, Αναπτυξιακά Πάρκα», ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα για απομάκρυνση των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ-ΚΕΔΒ και 301 και την απόδοση των εκτάσεων στους κατοίκους για χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών ή και χωροθέτησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της ΠΕΔΑ, Νίκος Χιωτάκης, μιλώντας και ως εισηγητής στην εκδήλωση, ανέφερε ότι «το νέο ρυθμιστικό διαπνέεται από όραμα, αλλά οι 226 σελίδες του εγείρουν αντιδράσεις σχετικά με τις ασάφειες που υπάρχουν στο κείμενο, με κίνδυνο να υπάρξουν αδιέξοδα κατά την εφαρμογή του και θα χρειαστεί η εμπλοκή της δικαιοσύνης για την επίλυση τους με όλες τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται», επισημαίνοντας την ανάγκη κατάρτισης ενός ρυθμιστικού σχεδίου, που θα έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα πρέπει να εγγυάται με μέτρα, δράσεις, χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμό έργων και παρεμβάσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής.
«Σήμερα, έχουμε το οξύμωρο σχήμα, να εκπονούνται επιχειρησιακά προγράμματα από τους δήμους, να εντάσσονται διαδημοτικά έργα στο ΕΣΠΑ και να μην έχουμε συμφωνήσει ακόμα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, προκειμένου οι αλλαγές που θα γίνουν, να επιφέρουν καλύτερη οικονομική και κοινωνική οργάνωση, αλλά κυρίως την κοινωνική συνοχή στο σύνολο της Αττικής, βοηθώντας την ανάπτυξη και προστατεύοντας το περιβάλλον», τόνισε ο δήμαρχος Κηφισιάς. Ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε και τα θετικά σημεία, όπως είναι ότι «η προσδοκώμενη επιλογή δημοσίων ακινήτων που επιδέχονται οικοδομικής εκμετάλλευσης και οικονομικής αξιοποίησης στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής, γίνεται με τα χωρικά και αναπτυξιακά κριτήρια του ΡΣΑ, με την επιφύλαξη του Ν3986/11». Ενώ «η προσδοκώμενη υλοποίηση Μητροπολιτικών Πάρκων που θα εντάσσεται στις προτεραιότητες από περιβαλλοντική, κοινωνική και αναπτυξιακή άποψη, με γνώμονα τη δημιουργία μιας νέας παιδείας για τη χρήση του δημόσιου ελεύθερου χώρου από τους κατοίκους και τους επισκέπτες για αστικές εξορμήσεις και η ημερήσια αναψυχή, που εάν ενταχθούν ενεργά στην καθημερινότητα των πολιτών, θα συμβάλλουν στην τόνωση εναλλακτικού και ήπιου αστικού τουρισμού».
Την εκδήλωση χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Αναπλάσεων και Σχεδίου Πόλεως της Αθήνας Αγγελική Αντωνοπούλου, ενώ παρευρέθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας Σπύρος Κουβέλης, Β’ Αθήνας Λάμπρος Μίχος και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου.

ΠΕΔΑ προς κυβέρνηση «Τηρήστε όλες τις δεσμεύσεις προς την Αυτοδιοίκηση»

…ζητεί με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Συγκεκριμένα ζητεί από την κυβέρνηση:
1. Να συμπεριληφθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα θεσμικά αιτήματα των δήμων που αφορούν τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη διασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος των ΟΤΑ θα είναι έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα, την προστασία του κύρους των αιρετών και της δυνατότητάς τους να ανταποκρίνονται με αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
2. Τη μέχρι κεραίας τήρηση τουλάχιστον των συμφωνηθέντων μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργού Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το 2012, χωρίς καμιά απολύτως νέα περικοπή και σίγουρα όχι λιγότερα από το 2010 και το 2011.
Ζητεί επίσης την ταχεία απόδοση όλων των παρακρατηθέντων κατά τα προηγούμενα έτη πόρων της Αυτοδιοίκησης. Επιτακτική ανάγκη είναι να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση για τα χρέη παλαιοτέρων ετών των δήμων, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, η ΠΕΔΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι δε νοείται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Η ΠΕΔΑ τονίζει ότι οι δήμοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Εφόσον αναλαμβάνουν κοινωνικές παροχές και υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες, είναι αυτονόητο ότι θα έχουν κόστος, το οποίο υποχρεούται να καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση.
3. Η Γ.Σ. της ΠΕΔΑ εκτιμά ότι μέσα στις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας συνθήκες της «νέας φτώχειας» και της υψηλότατης ανεργίας, ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης καθίσταται ακόμη σημαντικότερος. Οι δήμοι θα προσπαθήσουν να υπερβούν τις δεδομένες δυνατότητες τους και σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς να συγκροτήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης που δεν θα αφήσει κανένα πολίτη αβοήθητο μπροστά στην κρίση. Η ΠΕΔΑ απαιτεί από την κεντρική εξουσία να διευκολύνει για την άρση γραφειοκρατικών περιορισμών στην κοινωνική δράση των ΟΤΑ.
Επίσης, η ΠΕΔΑ ζητεί η Πολιτεία να επανεξετάσει άμεσα ρυθμίσεις που θίγουν τα πλέον ευπαθή εισοδηματικά στρώματα:
Α) ουσιαστικές μειώσεις και απαλλαγές από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, όχι μόνον για τους απολύτως ανέργους επί 12 μήνες, αλλά για κάθε πολίτη που το εισόδημά του είναι χαμηλότερο από κάποιο συμφωνημένο όριο.
Β) Σεβασμό του κατώτερου μισθού και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα.
Γ) Άμεση επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν μετά τις μεγάλες μειώσεις μισθών τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, με νομοθετική ρύθμιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.