Το θέμα της ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας και κυρίως το πού θα κάνουν μάθημα οι 280 μαθητές του, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες (σ.σ. σήμερα κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες στο προαύλιο του υπό ανακατασκευή σχολείου) απασχόλησε, για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Μαΐου 2016. Και ως… είθισται, ούτε αυτή τη φορά έλειψαν οι εντάσεις, αν και σαφώς ήταν λιγότερες από όσες σημειώθηκαν στο παρελθόν για το ίδιο θέμα.

Το θέμα για το οποίο κλήθηκε το Σώμα να αποφασίσει ήταν ο χώρος όπου προσωρινά θα στεγαστεί το σχολείο από τη στιγμή που θα μπει ο εργολάβος στο 1ο Δημοτικό και μέχρι να παραδοθεί ανακατασκευασμένο το Σχολείο. Κι αυτό, καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν καταλήξει ότι η μεταφορά των παιδιών θα γίνει από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο «πληγωμένο» 1ο Δημοτικό.

Τι πρότεινε η διοίκηση

Γιώργος Θωμάκος

Γιώργος Θωμάκος

Ο δήμαρχος Κηφισιάς ανέλαβε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στο θέμα, κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα της επιλογής της άτυπης επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας χώρων (αποτελείται από δύο γονείς, δύο εκπαιδευτικούς και δύο αιρετούς), ώστε να ανευρεθεί ο καταλληλότερος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία του Σχολείου.

Από τους πέντε χώρους που υποδείχθηκαν ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα και με την τεχνική γνωμάτευση, εμφανίστηκε αυτός του ΙΕΚ στην οδό Πατρών στη Ν. Κηφισιά, στην οποία πλειοψηφικά οδηγήθηκε και η δημοτική Αρχή. Μάλιστα, εάν επιτευχθεί και η συνεννόηση με το ΙΕΚ, ώστε να μεταφερθεί προσωρινά στον χώρο του ΟΑΕΔ (σ.σ.: κάτι που, ωστόσο, δεν είναι εξασφαλισμένο), η συγκεκριμένη λύση προβάλλει ιδανική, σύμφωνα με τον Δήμο, για την προσωρινή φιλοξενία των μαθητών του 1ου Δημοτικού.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γιώργος Θωμάκος, επειδή είναι «άδηλο» το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής στο 1ο Δημοτικό και «για να προετοιμαστούμε έναντι οποιουδήποτε απροόπτου», προτείνεται ως δεύτερη εναλλακτική λύση αυτή του Ζαννείου, με την οποία ωστόσο διαφωνεί κάθετα η κα Κατερίνα Καραλή, όχι κυρίως με την ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, όσο με εκείνη της εκπαιδευτικού του 1ου Δημοτικού Ν. Ερυθραίας (σ.σ.: «τη λύση του Ζαννείου ούτε που τη συζητώ ως εκπαιδευτικός», ήταν η χαρακτηριστική φράση της).

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αρχιτέκτονας-μηχανικός της Υπηρεσίας, κ. Μεταξάς, ενημέρωσαν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες και εφόσον δοθούν και οι απαραίτητες άδειες για την επέκταση που σχεδιάζεται στις αίθουσες του σχολείου, θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης, με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εγκατάσταση της εργολαβίας.

Ωστόσο, και οι δύο δεν ήταν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα επέτρεπαν και τον καθορισμό του χρόνου για τη μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού.

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων

Ο κ. Βασίλης Βάρσος (Σίγουρα Βήματα – μείζων μειοψηφία) εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποια από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στον Δήμο, προκειμένου η ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ιωάννης Τσαγκάρης (Συνεργασία/Ανάσα-Αλλάζω-Πολίτες) συντάχθηκε με την άποψη των γονέων και εκπαιδευτικών, ότι είναι «πρόωρη» η λήψη μίας απόφασης για μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού, πριν δοθεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση επείγουν αφ΄ ενός η δημοπράτηση του έργου και αφ΄ ετέρου η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Τέλος, τόνισε ότι οι όποιες εργασίες ανακατασκευής θα πρέπει να «συμπιεστούν» στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Ιωάννης Καπάτσος (Ελληνική Αυγή) υποστήριξε ότι τη λύση του ΙΕΚ υποστήριξαν μόλις 2 από τους 46 γονείς που επιθυμούν την άμεση μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού (σ.σ.: οι υπόλοιποι γονείς επιθυμούν τη μεταφορά μόλις εγκατασταθεί η εργολαβία στο Σχολείο), ενώ πρόσθεσε ότι οι αίθουσες του προτεινόμενου κτηρίου δεν αρκούν για όλους τους μαθητές, οπότε θα χρειαστεί κάποιοι από αυτούς να κάνουν μάθημα σε «κοντέινερ». Επίσης, ζήτησε να υπάρξει και μία εκτίμηση κόστους για καθεμία από τις πέντε προτεινόμενες λύσεις, προκειμένου να ληφθεί κι αυτό υπόψη στην τελική απόφαση.

Οι θέσεις των γονέων

Λευτέρης Παπαγεωργίου

Λευτέρης Παπαγεωργίου

Από πλευράς του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Ν. Ερυθραίας, ο πρόεδρος Λευτέρης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για την «άσχημη εντύπωση»που έχουν σχηματίσει οι γονείς για τη λύση του ΙΕΚ, εξαιτίας του ότι διαθέτει μόλις πέντε αίθουσες, οπότε για να καλυφθούν οι ανάγκες του 1ου Δημοτικού θα απαιτηθούν 7-8 «κοντέινερ», γεγονός που ουσιαστικά θα «εξαφανίσει» τον χώρο προαυλισμού των παιδιών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι γονείς θα επιθυμούσαν η λήψη οποιασδήποτε απόφασης να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, οπότε να είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ανακατασκευής στο 1ο Δημοτικό, ενώ παράλληλα ζήτησε επεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών στις υφιστάμενες προκατασκευασμένες αίθουσες στο πραύλιο του Σχολείου, όπου φιλοξενούνται οι μαθητές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Συλλόγων Κηφισιάς, η οποία πρόσθεσε ότι όποια απόφαση ληφθεί τώρα μπορεί να καταστεί άκυρη σε μερικούς μήνες.

Ένταση για το στέγαστρο

Ένα στέγαστρο, αυτό που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται για να μπορούν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα κατά τον προαυλισμό τους (σ.σ.: τελικώς η κατασκευή του σταμάτησε, μετά από καταγγελία γονέα για την επικινδυνότητά του) αποτέλεσε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ γονέων και διοίκησης. Στη σχετική αναφορά του προέδρου του Συλλόγου Γονέων στο θέμα, η απάντηση του δημάρχου ήταν κατηγορηματική, ότι «στέγαστρο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί», με αποτέλεσμα να υπάρξει ολιγόλεπτη ένταση, ιδιαίτερα με έναν γονέα, ο οποίος στο τέλος αποχώρησε εμφανώς αγανακτισμένος, θεωρώντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αδιαφορούσε για το πώς τα παιδιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το προαύλιο του Σχολείου.

Τελικώς, μετά και από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γεωργίου Παπαδόπουλου, τέθηκε προς ψήφιση η πρόταση των γονέων για αναβολή λήψης απόφασης για τον χώρο μετεγκατάστασης, η οποία απορρίφθηκε με 22 αρνητικές ψήφους, 1 «λευκό» και 6 θετικές, για να περάσει η απόφαση της διοίκησης για τους «1+1» προτεινόμενους χώρους για την προσωρινή εγκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.