Το διακύβευμα των εκλογών και το προσωπικό τους στοίχημα

Πλήθος τοπικών παραγόντων δοκιμάζουν για πρώτη φορά την τύχη τους στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της Β’ Αθήνας.

Βάσω Σπηλιωτοπούλου, πρώην δήμαρχος Εκάλης με τη ΝΔ, Βασίλης Βάρσος, πρώην δήμαρχος Κηφισιάς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, επίσης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Κηφισιάς, Τάκης Βαρελάς (περιφερειακός σύμβουλος Αττικής) με τη Δημοκρατική Αριστερά και Χρήστος Καλός με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Οι διατελέσασες και γραμματείς των δυο Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Νέας Ερυθραίας, Ελένη Δοντά – Μπαλή (με το ΠΑΣΟΚ) και Κηφισιάς, Μαρία Σπυράκου (με την Κοινωνική Συμφωνία στην Περιφέρεια Αττικής), οι οποίες ήταν και υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο το 2010 για τον Δήμο Κηφισιάς.

Οι επίσης υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Βασιλείου-Καρτσάτου (ΝΔ), Τάκης Νικολακόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι), Δημήτρης Ματσικούδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ευτυχία Κούτση (Δημιουργία Ξανά), αλλά και οι περιφερειακές σύμβουλοι Αττικής, Άννα Καραμανλή με τη ΝΔ και Μαίρη Βιδάλη (πρώην δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς) με το ΠΑΣΟΚ.
Επώνυμα εν ενεργεία κυβερνητικά πολιτικά και κομματικά στελέχη εξορμούν από τον τόπο κατοικίας τους, τον Δήμο Κηφισιάς, για τη μάχη του σταυρού στη Β’ Αθήνας, ως επί το πλείστον: οι υπουργοί (διατελέσαντες και εν ενεργεία) Γιάννης Παπαθανασίου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Βορίδης (Περιφέρεια Αττικής) με ΝΔ, όπως και οι βουλευτές Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευγενία Τσουμάνη (Α’ Αθηνών). Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Περιφέρεια Αττικής), Τηλέμαχος Χυτήρης με ΠΑΣΟΚ. Η Λιάνα Κανέλλη με το ΚΚΕ (Α’ Αθήνας). Οι Νίκος Βούτσης (Α’ Αθήνας), Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος με ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

[divider top=”0″]

Βάσω Σπηλιωτοπούλου, υποψήφια Β’ Αθήνας

«Η πόλις εγκαταλείπεται με ταχείς ρυθμούς από τους κατοίκους της, οι παραδοσιακές γειτονιές ερημώνονται και η πόλις καταλαμβάνεται από περιθωριακούς, λαθρομετανάστες και υπόκοσμο και μένει σε εμάς να θυμόμαστε την Αθήνα και τις γειτονιές της μέσα από παλιές κλασικές ελληνικές ταινίες. Ποιος θα διαχειριστεί την κρίση αυτή; Ποιος θα σταματήσει αυτό τον κατήφορο που οδηγεί στην εξαφάνιση του χαρακτήρα και του ύφους της Αθήνας, αναδεικνύοντας μια φτηνή χυδαία και βάρβαρη μορφή της πόλης που προσπαθεί μέσω ψεύτικων προτύπων να επιβάλει ένα κενό και άνευ περιεχομένου τρόπο ζωής; Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια αποφασισμένη πολιτική ηγεσία που θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τους νόμους και θα προστατεύει τους υπεύθυνους και σοβαρούς πολίτες αλλά και την ιστορική ταυτότητα της πόλης (κληρονομιά αιώνων). Είμαστε στο παρά πέντε. Τώρα είναι ώρα. 

Αγαπητοί φίλοι, ζητώ την ψήφο σας και τη βοήθειά σας και σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψω με ευχαρίστηση για δημιουργία, με λογική και ηθική. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι πρέπει να ασχολούμεθα με την πολιτική, αλλιώς δεν είμαστε ολοκληρωμένοι πολίτες. Ήμουν 12 χρόνια δήμαρχος Εκάλης και νομίζω ότι ήμουν δημιουργική και χρήσιμη. Το ίδιο δημιουργική και χρήσιμη θέλω να είμαι και στην κεντρική πολιτική σκηνή, εφόσον εκλεγώ, για να συμβάλω και εγώ, με τις όποιες μικρές μου δυνάμεις στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για την καλυτέρευση της ζωής μας, για να ξεφύγει η Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε, από κακές πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης».

 Ελένη Δοντά – Μπαλή, υποψήφια Β΄ Αθήνας

«Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι πράγματι οι δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων. Κρίνονται τα πάντα από την αρχή. Κρίνεται πρώτα απʼ όλα αν ο τόπος θα έχει κυβέρνηση, εάν θα έχει καθαρή πολιτική γραμμή. Το διακύβευμα λοιπόν, είναι ποια κυβέρνηση και ποια κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι εάν θα προστατεύσουμε και θα σεβαστούμε το κεφάλαιο που έχουμε δημιουργήσει από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τις θυσίες που έκανε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, μπροστά στην ανάγκη της πιο βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουμε ποτέ περάσει ως χώρα. Θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, χάνοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει;

Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να δώσω τη μάχη σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες εκλογές. Να συντελέσω στην αλλαγή του κλίματος απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική. Κατεβαίνω υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Βʼ Αθήνας, κόντρα σε όλους όσους το έβαλαν στα πόδια με γνώμονα τη Δημοκρατία και την ίδια την υπόσταση της πατρίδας μας. Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τείνει τον τελευταίο καιρό να γίνει και πρόβλημα Δημοκρατίας. Ακραίες φασίζουσες δυνάμεις είναι έτοιμες να καταλάβουν βουλευτικά έδρανα. Προσωπικά έβαλα στοίχημα να ξαναπείσω τους δικούς μας ανθρώπους να ενωθούν ξανά και σε αυτές τις εκλογές μαζί μας, ξεχνώντας το θυμό τους και βάζοντας πάνω απʼ όλα τα δημοκρατικά τους πιστεύω. Εύχομαι το μήνυμα αυτό να φτάσει μέσω της εφημερίδας σας σε κάθε πολίτη, έστω λίγες ώρες πριν τις κάλπες. Όσο για μένα, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με κάθε δυνατό τρόπο να μετατρέψω τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μου σε προτάσεις υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μου να θέλω ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».

 

Βασίλης Βάρσος,  υποψήφιος Β΄ Αθήνας

«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το αν η Ελλάδα θ’ ανήκει στους Έλληνες και στα παιδιά μας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η ανάπτυξη στη χώρα μας και φυσικά να καταλάβουμε όλοι ότι το να είσαι βουλευτής αποτελεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα. H αγωνία μου για την πατρίδα μου, για το μέλλον των παιδιών μου αλλά και των παιδιών τους ακόμα, με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση. Παλεύουμε για την Ευρώπη των εθνών και όχι για την Ευρώπη των Γερμανών. Να αξιοποιήσουμε ορθολογικά τη θάλασσα, τον ήλιο μας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό μας, τους Έλληνες, επίσης, του εξωτερικού, την αγροτιά μας, με στόχο να μην είναι Ελλάδα η Αθήνα, αλλά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη.

Πιστεύοντας ότι η πείρα μου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει για λιγότερα λάθη, το αίσθημα της αυξημένης ευθύνης και της κοινής λογικής, αλλά και με τη δύναμη των συμπολιτών μου και όχι μόνο, ελπίζω να είμαι στη Βουλή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες από την επόμενη μέρα των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου».

 

Δημήτρης Βαρελάς, υποψήφιος Β’ Αθήνας

«Το μεγαλύτερο διακύβευμα για τη χώρα είναι, κατά τη γνώμη μου, το αν θα επιτύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία που θα επιφέρει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Η τυχόν έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές. Παραμονή στην ευρωζώνη δεν σημαίνει πιστή εφαρμογή του μνημονίου που συνυπέγραψαν αυτοί που αλληλοδιαδόχως -και τελευταία από κοινού- κυβέρνησαν την Ελλάδα κοντά σαράντα χρόνια. Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή της, ώστε σε συνεργασία με πολιτικά συγγενείς ευρωπαϊκές δυνάμεις, να επιτρέψουν τη σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από το μνημόνιο. Παράλληλα η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την άμεση ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από προγράμματα αλλαγών και ανάπτυξης.
Σε ό,τι με αφορά, αν εκλεγώ βουλευτής, πέρα από τη στήριξη της γενικότερης πολιτικής μας ‘‘προσωπικά στοιχήματα’’ θα θεωρούσα: Την ανάπτυξη της κοινωνικής μέριμνας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, όπως και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, θέματα που και σήμερα ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής έχω σε προτεραιότητα και για τα οποία αγωνίζομαι. Την ανεύρεση όσων διαχειρίστηκαν παρανόμως και προς ίδιον όφελος δημόσιο χρήμα, επιζητώντας τη χρηματική αποζημίωση του Δημοσίου (δήμευση περιουσίας – επιστροφή χρημάτων) και την άσκηση ποινικών διώξεων».

 

Δημήτρης Ματσικούδης, υποψήφιος Β’ Αθήνας

«Κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο διακυβευόμενο των επικείμενων εκλογών είναι: κατά πόσο θα αποκατασταθούν οι θεσμοί στην χώρα μας! Κατά πόσο θα αποκατασταθεί η ίδια η Δημοκρατία. Η επισήμανση του βιασμού της Δημοκρατίας, στη χώρα που τη γέννησε, δεν γίνεται μόνο από εμάς που υφιστάμεθα τα επίχειρα των αντισυνταγματικών δανειακών συμβάσεων στο πολίτευμά μας, αλλά και από φιλέλληνες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και των εθνικών κοινοβουλίων ακόμη και αυτού της Γερμανίας. Με ποια εμπιστοσύνη να επενδύσει ο ξένος, αλλά και ο εγχώριος επενδυτής σε ένα κράτος που η Νομοθετική Εξουσία νομοθετεί 11 φορολογικούς νόμους μέσα σε ένα έτος, υπακούοντας σε ηλίθιες προσταγές της τρόικας;
Όσον αφορά στο προσωπικό μου στοίχημα στην πολιτική σκηνή του τόπου: θα προσπαθήσω να αποκαταστήσω, στο βαθμό που μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, την ταλαιπωρημένη από πατριδοκάπηλους δεξιούς και σωβινιστές ακροδεξιούς, έννοια του Πατριωτισμού. Έννοια που δυστυχώς ενοχλεί κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι δηλώνουν φεντεραλιστές σε μία Ε.Ε., η οποία ούτε ενιαία διοίκηση έχει, ούτε οικονομική συνοχή, ούτε καν κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική. Μακάρι να έλθει κάποτε η μέρα που θα αισθανόμαστε κοινή μας πατρίδα την Ε.Ε. των λαών της και θα έχουμε την προστασία της από τους δόλιους γείτονές μας. Μέχρι τότε οφείλουμε να προστατεύσουμε την Πατρίδα μας, από τους τοκογλύφους δανειστές εταίρους μας, συνδέοντας την έννοια του πατριωτισμού με την οικονομία. Η χώρα πρέπει να καταστεί αυτάρκης σε είδη πρώτης ανάγκης για τη διατροφή του πληθυσμού της, να έχει τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος, των πλουτοπαραγωγικών της πόρων και τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».

Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη, υποψήφια Αθήνας

«Η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές. Τα γεγονότα της τελευταίας διετίας με έχουν πληγώσει βαθιά και έχουν ξεσηκώσει τον πατριωτισμό μου, όπως και την αγανάκτηση του κάθε Έλληνα, πιστεύω, που βλέπει την πατρίδα του να οδηγείται στην εξαθλίωση και την καταστροφή. Θέλοντας να αντιδράσω, να βοηθήσω κι εγώ στην άμυνα της χώρας μου, κατεβαίνω για ν’ αγωνιστώ ενάντια σε αυτήν την κατάσταση.
Το ‘‘προσωπικό μου στοίχημα’’ είναι να βγει η χώρα από την κρίση, ομαλά, ανώδυνα. Προσπαθώ μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά να προβάλλω τις θετικές πλευρές της κοινωνίας μας, του πολιτισμού και της χώρας μας. Εκλέγομαι δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς από το 2002, έχω διατελέσει πρόεδρος σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα, εκεί που έχω ασχοληθεί περισσότερο είναι στην ΠΡΟΝΟΗ, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, το οποίο ξεκινήσαμε από το μηδέν και είμαι περήφανη σήμερα που θεωρείται ένα πρότυπο κέντρο πρόληψης. Θέλω και μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα. Ελπίζω με την ψήφο σας, να μου δώσετε την ευκαιρία να συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό του τόπου, για το καλό των συμπολιτών μας».

 Τάκης Νικολακόπουλος,  υποψήφιος Β’ Αθήνας

«H κοινή πορεία της χώρας μας με την Ευρώπη είναι το κύριο ερώτημα. Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, επιμένουμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι του άγριου δημοσιονομικού συμφώνου, της ειρήνης και όχι των εξοπλισμών, της αειφόρας οικονομίας και όχι της λιτότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι των πυρηνικών σταθμών, της αναζωογόνησης της υπαίθρου και όχι της ερήμωσής της. Πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ και θα αγωνισθούμε με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για την πραγμάτωση αυτής της Ευρώπης που επιθυμούμε. Θυμίζω ότι οι εκλογές στη χώρα μας γίνονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, απ’ όπου όλη η Ευρώπη περιμένει πολλά.
Κύριο θέμα για μας είναι η εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, γιατί θα μας δώσει φωνή και βήμα για να προωθήσουμε τις απόψεις μας. Άρα, η επίτευξη του 3% παραμένει ο βασικός εκλογικός μας στόχος».

 Χρήστος Καλός, υποψήφιος Β’ Αθήνας

«Παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες όλους τους μεγαλοσχήμονες πολιτικούς μας στα κανάλια και απογοητεύτηκα ακόμα περισσότερο. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρηματίες θέλουν να ξέρουν τί θα γίνει με τις συντάξεις τους, με τους μισθούς τους, με την επιχείρησή τους. Αν το κράτος θα μειώσει τις δαπάνες του, αν θα ρίξει χρήμα στην αγορά, αν θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας έτσι και την ανεργία. Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει: Καμία περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προστασία των συντάξεων, αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ με παράλληλο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Άμεση επιστροφή των 7 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα για να πέσουν στην αγορά, ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλες τις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ, τριετές επίδομα 400 ευρώ στους άνεργους αρχηγούς οικογενειών (με κριτήρια και όχι συλλήβδην), αλλά και να συμμετάσχει (PSI) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση του χρέους, αποδεχόμενη το μη κερδοσκοπικό της ρόλο. Τέλος, χρηματοδότηση των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες με Κουπόνι Εκπαίδευσης, διακήρυξη της χώρας για τη μη εισδοχή νέων μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, μείωση των βουλευτών σε 200, μείωση των εξόδων της Βουλής, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και μείωση της βουλευτικής σύνταξης κατά 50%.

Η είσοδος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή εγγυάται την υλοποίηση των παραπάνω, διότι δεν έχουμε δεσμεύσεις, δεν έχουμε υποχρεώσεις, δεν δεχόμαστε να ενισχυθούμε από τον κρατικό κορβανά και είμαστε στην πλειοψηφία μας νέοι, με επάγγελμα και ένσημα στους τομείς μας. Επιπλέον, δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε για τη δημιουργία κυβέρνησης με οποιονδήποτε, εφόσον συμφωνήσει στη μη μείωση των μισθών και στην αναδιάρθρωση του κράτους. Προσωπικά πιστεύω στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, δεν δέχομαι ούτε μπορώ να ανεχτώ την είσοδο φασιστικών κομμάτων στη Βουλή μας και είμαι πεπεισμένος ότι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από μονοκομματικές».

Μαρία Σπυράκου, υποψήφια Αττικής

«Σκοπίμως τα δύο μεγάλα κόμματα διαχέουν το δίλλημα ευρώ ή δραχμή, μνημόνιο ή όχι μνημόνιο, μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτημα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και αποπομπή της από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τις υφιστάμενες Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Συνεπώς, το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι να αποδειχθεί ότι τα δύο αυτά διλλήματα είναι προβοκατόρικα και καταδεικνύουν την αδυναμία των δύο ‘‘μεγάλων’’ κομμάτων στο να βρουν κοινωνικά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Εμείς στην Κοινωνική Συμφωνία λέμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καλύτερους όρους και για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ‘‘να διαπραγματευτούμε’’ πραγματικά και όχι να παραδοθούμε άνευ όρων, όπως έκανε η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.
Επέλεξα την Κοινωνική Συμφωνία γιατί είναι ο μοναδικός κομματικός σχηματισμός που εκπροσωπεί την ιδεολογία μου. Παράλληλα, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κ. Λούκα Κατσέλη, ως διεθνούς φήμης οικονομολόγος, είναι η μόνη που έχει την εμπειρία και επιστημονοσύνη να διαπραγματευθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας οδήγησαν οι υπάλληλοι του ΔΝΤ. Με την εκλογή μου θα προσπαθήσω να εφαρμόσω την εναλλακτική πρόταση της Κοινωνικής Συμφωνίας, η οποία έχει ανακοινωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του οποίου οι πέντε βασικοί άξονες είναι ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης για νοικοκυριά, δίκαιο μοίρασμα των βαρών και μείωση της σπατάλης, ρευστότητα στην αγορά, ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία και συνοχή για τις ευάλωτες ομάδες.
Λέμε ΟΧΙ στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ) και φοροεπιδρομή στο εισόδημα της μέσης οικογένειας και των χαμηλών στρωμάτων, νέους φόρους στα ακίνητα, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων».

 

Ευτυχία (Έφη) Κούτση, υποψήφια Β’ Αθήνας

«Διακύβευμα… Διακυβεύω… Παίζω στα ζάρια! Αλήθεια, τι θα παιχτεί στη ζαριά της ψήφου του Έλληνα σε αυτές τις εκλογές; Χρησιμοποιώντας αυτό το ρήμα στην ερώτηση, είναι σαν να καθομολογούμε ότι κάποιοι παίζουν στα ζάρια την τύχη αυτής της χώρας. Όλα είναι απαραίτητα, αλλά και όλα είναι σε λειψές ποσότητες σε αυτόν τον τόπο. Ανεπαρκής δημοκρατία, ανεπαρκής δικαιοσύνη, ανεπαρκείς πόροι… Όμως σε αυτές εδώ τις εκλογές αυτό που κινδυνεύει να χαθεί, είναι η ευκαιρία αυτού του λαού να καταλάβει ότι δεν μπορεί να δώσει ‘‘άλλη ευκαιρία σε κανέναν’’! Από τη μεταπολίτευση και μετά τα ίδια κόμματα αλλάζουν ή δεν αλλάζουν ρούχα και σκηνικά και παίζουν το ίδιο έργο εξουσίας ή αντιπολίτευσης, σε μια τεράστια κοροϊδία. Όλα αυτά τα χρόνια ήσαν σιωπηροί μάρτυρες της λεηλασίας αυτής της χώρας και δεν μιλούσαν. Ήταν μάρτυρες ενός φόνου εκ προμελέτης και αυτοί ασχολούντο με άλλα. Όλοι είχαν κάποιο μερίδιο στη λεία και τώρα έχουν μερίδιο στην ευθύνη! Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Να χαθεί η ευκαιρία να δοθεί το ράπισμα σε όλους όσους συνέβαλαν με ‘‘πράξεις ή παραλήψεις’’ στο να συμβεί το ανοσιούργημα που ζούμε αυτή την εποχή!
Γενικά δεν είμαι υπέρ των τυχερών παιχνιδιών. Στόχος μου πάντως στο πεδίο της πολιτικής, για τον οποίο υπόσχομαι -κυρίως στον εαυτό μου- να παλέψω όσο πιο πολύ γίνεται, είναι να δω μαζί με όλες τις απαραίτητες αλλαγές, να αλλάζει και η νοοτροπία του Έλληνα. Και βέβαια μιλάω για τη συγκεκριμένη κοινωνική νοοτροπία που καθορίζει τη θέση του Έλληνα πολίτη απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό παράπτωμα. Όλοι μπορούν να έχουν γνώμη. Χρειάζεται όμως γνώση για τη διαμόρφωση της γνώμης. Αυτή τη γνώση και την παιδεία πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, μακριά από παγιωμένες θέσεις και αντιλήψεις, ελεύθερη για να χαράξει νέους δρόμους. Αυτό είναι για μένα στόχος, όχι ένα απλό στοίχημα!».


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.