ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν έχει πια κανένα νόημα να επαναλάβεις, τι προέβλεπες για τα επερχόμενα στη ζωή μας κάποια χρόνια πριν, που δυστυχώς ήρθαν τόσο βίαια και σε δικαιώνουν, αφού όλοι πλέον τα βιώνουν και τα αναγνωρίζουν.
Δεν έχει νόημα, να δηλώσεις σήμερα τι δεν θα ξαναψηφίσεις, αφού ήδη με την ίδια σου την ψήφο και επί τετραετίες πριν, οδήγησες τη δική σου ζωή στο πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό αδιέξοδο και στην κρίση, που τώρα βιώνεις.
Νόημα έχει να καταλάβεις, ότι η ατομικότητα των ανεύθυνων εαυτούληδων και μαζί η δική σου ψήφος εμπιστοσύνης που τους έδωσες, δυσκόλεψαν τους διορατικούς, τους συνετούς και υπεύθυνους, τους οποίους ποτέ σου ως σήμερα δεν άκουσες, δεν πίστεψες και φυσικά δεν στήριξες. Νόημα έχει να καταλάβεις ότι το πολιτικό δικομματικό σύστημα που στήριξες, ποτέ ως λαϊκή τάξη δεν σε επέλεξε στις προτεραιότητές του για την εξυπηρέτηση και των δικών σου αναγκών και προτεραιοτήτων σου. Πάντα είχε να σου δείξει κάποιους αόρατους εχθρούς που σε απειλούν και άρα σου έλεγε, πως από ανάγκη σε βάζει σε δεύτερη, τρίτη ή τελευταία προτεραιότητα όπως κάνει σήμερα, χωρίς ποτέ εσύ να αντιστέκεσαι, να αντιδράς και να παρεμβαίνεις. Αντίθετα ήσουν επικριτικός σε όλους όσους και έβλεπαν και πάλευαν και παρενέβαιναν και ήσουν εκείνος, που μπροστά στους αδίστακτους εκμεταλλευτές σου, έκλεινες και τα μάτια και τα αυτιά και έκανες πως τίποτα δεν έβλεπες και δεν άκουγες.
Νόημα έχει να καταλάβεις, πως οι κερδοσκόποι που δεν είδαν και ούτε στο μέλλον θα δουν την ψυχή και το συναίσθημα σου ως αξία και θα βλέπουν πάντα τον άνθρωπο, ως μάζα και ως κερδοσκοπικό τους νούμερο, νίκησαν για μια ακόμα φορά, υπέρ του ωφελιμισμού τους και κατά της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Νίκησαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, όση φαιά ουσία κι’ αν διαχέουν επιδέξια για τον καλλωπισμό των προθέσεων και πράξεών τους και τάχα για το καλό που κάνουν, στο παρόν και στο μέλλον της ζωής σου.
Από χρόνια η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού συστήματος, το οποίο από πάντα προσπαθούσε να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Το πέτυχε τελευταία με το παραπάνω, σε βάρος της λαϊκής τάξης της χώρας, χάρη στη νοοτροπία εκείνων των πολιτών, που νόμισαν πως είχαν τον έλεγχο της ζωής και ποτέ δεν σκέφτηκαν, ούτε νοιάστηκαν για το τι λεγόταν και για το τι κρινόταν πέρα από αυτούς. Αν εσύ είσαι σε αυτούς, καλά να πάθεις ότι σήμερα παθαίνεις, μα αν δεν είσαι σε αυτούς, τι τάχα τους έκανες και πισωγύρισαν τη ζωή σου;
Μπορείς εσύ αυτό να το ανεχτείς, χωρίς να τους ζητήσεις τις αναγκαίες εξηγήσεις; Μπορείς να τους δικαιολογήσεις χωρίς την παραδειγματική τους έστω τιμωρία;
Έλεγξαν επί χρόνια τους θεσμούς και σε καθοδήγησαν ως πρόβατο, χωρίς ούτε μια στιγμή να αντιδράσεις απέναντι στις αποφάσεις τους. Το έκανες με τη θέλησή σου, προσδοκώντας κέρδη από την εξουσία τους. Ανέχθηκες την διαφθορά και τη διαπλοκή της οικονομικής και της πολιτικής ζωής στη χώρα σου, χωρίς να αντιδράσεις στις ατασθαλίες τους. Το έκανες με τη θέλησή σου, προσβλέποντας στον δικό σου ωφελιμισμό. Αποδέχθηκες αδιαμαρτύρητα την εθνική σου ταπείνωση, με την οποία δήθεν είσαι διεφθαρμένος και εκμεταλλεύεσαι το καλό σου κράτος, χωρίς να βρεις το ελάχιστο θάρρος να εγκαταλείψεις την έρπουσα πίσω από το σύστημα πορεία σου, δείχνοντας έτσι και το ηθικό σου μέγεθος.
Υποτάχθηκες και παραδόθηκες άνευ όρων σε εθνικούς και διεθνείς τοκογλύφους, που σου πίνουν διαρκώς το αίμα, γιατί έμαθες μόνο να παρακαλάς, μόνο να κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά σε ότι και αν συμβαίνει σε βάρος σου και μόνο να υποτάσσεσαι.
Τώρα βρίζεις αυτούς που σε έφεραν εδώ. Θυμήσου όμως πως απαντούσες σε εκείνους που πολιτικά, τους χαρακτήριζαν επικίνδυνους για τα συμφέροντα της λαϊκής τάξης σου. Δεν έχει νόημα να σου το θυμίσουν εκείνοι, αφού έτσι κι’ αλλιώς το προέβλεπαν και ήξεραν ότι θα έρθει αυτή η ώρα και σου το έλεγαν, αλλά εσύ καβάλα στ’ άλογο τους ειρωνευόσουν. Διεκδικείς να μη σου μειώσουν άλλο το μισθό και τη σύνταξη. Πόσο απίστευτη αλήθεια, είναι αυτή η έκφραση σήμερα! Όταν σου το είπαν κάποτε ότι με την τακτική σου θα έρθει αυτή η ώρα, εσύ θολωμένος στη μέθη των ευκαιριακών σου μεγαλείων, χαρακτήριζες με την ψήφο σου ουτοπική και ανεύθυνη την θέση τους. Όταν είπαν ότι ο «Καλλικράτης» ήρθε να αποδυναμώσει την τοπική αυτοδιοίκηση, ξανά με την ψήφο σου τους είπες γραφικούς και κινδυνολόγους, στέλνοντάς τους στο περιθώριο της τοπικής πολιτικής.
Έκανες καταστροφικά και πάντα ίδια λάθη και δεν δείχνεις ακόμα ότι διδάχτηκες από αυτά και ούτε πείθεις πως έμαθες, να ακούς και να παρεμβαίνεις.
Οφείλεις στον εαυτό σου και σε όσων επί χρόνια με την ψήφο σου τη ζωή πισωγύρισες, να αφήσεις τα αυτιά σου να ακούσουν, όσους από πάντα σου έλεγαν την αλήθεια και δεν την άκουγες, αλλά και να ανοίξεις τα μάτια να δεις εκείνους που ως τώρα σε εκμεταλλεύτηκαν και ετοιμάζονται να το κάνουν ξανά, αλλάζοντας απλά και μόνο το προφίλ τους.
Οφείλεις να στηρίξεις την προσπάθεια εκείνων που αποδεδειγμένα υπηρετούν τα καθαρά συμφέροντά σου στο σήμερα και όχι την ευκαιριακή ευημερία σου. Εκείνους που πιστεύουν σε σένα και καταδικάζουν όσους έχουν το χρήμα και τον εαυτούλη τους για θεό.
Οφείλεις να απορρίψεις, όσους δογματικά παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.