Η Ένωση Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας είναι ένας πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος που άρχισε να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας από το 2988 ενώ ιδρύθηκε επίσημα το 1992 με το μεράκι κάποιων απογόνων μικρασιατών και στόχο τη διατήρηση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές του μικρασιατικού πολιτισμού μας και της παράδοσης. Αυτούς τους στόχους επιδιώκουμε με τη κατάλληλη συνεργασία και επικοινωνία με σχολεία, συλλόγους της περιοχής και όχι μόνο. Διοργανώνουμε επισκέψεις σχολείων, κατοίκων αλλά και άλλων ενδιαφερομένων για τη μικρασιατική μας παράδοση και ιστορία.
Στη έδρα της Ένωσης Μικρασιατών λειοτουργεί και το Λαογραφικό Μικρασιατικό Μουσείο. Στο χώρο αυτό, υπάρχουν σε προθήκες πλήθος αντικειμένων (1380) προερχόμενα από τις αλησμόνητες πατρίδες που έχουν διασωθεί και μας έχουν εμπιστευθεί κάποιοι μικρασιάτες και τα οποία φροντίζουμε με πολύ αγάπη, όπως: είδη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, χαλιά, έπιπλα, γραπτά ντοκουμέντα, κλπ.
Επίσης, υπάρχει ικανός αριθμός φωτογραφιών από τη καθημερινή ζωή στη Μικρά Ασία καθώς και διαρκής έκθεση φωτογραφίας (1500 εικόνες) από τη ζωή των προσφύγων στην Νέα Ερυθραία.
Στην Ένωση Μικρασιατών λειτουργεί επίσης τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (τρία τμήματα) καθώς και χορωδία αναβίωσης παραδοσιακών τραγουδιών. Υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία με πολλούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα για σύσφιξη σχέσεων, ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Ταυτόχρονα, λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με περιληπτική αναφορά στην ιστορία της Μικράς Ασίας προσαρμοσμένο αναλόγως την ηλικία και τη σχολική τάξη. Επίσης, η Ένωση Μικρασιατών είναι πρόθυμη να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της σε φοιτητές για την ανάπτυξη της φοιτητικής τους εργασίας, κλπ.
Ο Σύλλογος και το Μουσείο λειτουργούν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 21:00.
Ο Σύλλογός μας δεν επεδίωξε ποτέ τη προβολή του έργου του, ούτε και τη διαφήμισή του. Πιστεύουμε ότι διαφήμισής μας είναι τα 500 περίπου μέλη μας, τα περισσότερα από τα οποία παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε μας εκδήλωση.
Η δημοσίευση αυτού του κειμένου ας είναι η απάντηση στους κακεντρεχείς ή αδιάφορους που δημοσιεύουν κείμενα χωρίς την κατάλληλη γνώση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
1. Α) Γενική συνέλευση Ένωση Μικρασιατών 9.1.11 Κυριακή 18:00 Θέμα: Εκλογές ΔΣ & Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου. Έλαβαν μέρος 185 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Β) Κοπή πίττας μελών της Ένωσης Μικρασιατών και απονομή τιμητικών διακρίσεων στον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Στεφανή. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου παρουσίαση χορούς της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Παραδοσιακά κεράσματα από τις κυρίες του Συλλόγου, προσφορά σε όλα τα μέλη.
2. Κυριακή 26.1.11 ώρα 19:00 Έγινε ομιλία στην αίθουσα του συλλόγου από τον καθηγητή – ιστορικό κ. Χάρη Γιακουμή με θέμα «Μικρά Ασία». Είχε συμμετοχή 110 μελών και φίλων του Συλλόγου.
3.Πέμπτη 10.2.11 Πανηγυρική γιορτή του Προστάτη της Κρήνης (Τσεσμέ) Αγίου Χαραλάμπους. Πρόγραμμα εορτής: 9.30πμ στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας. Έγινε δέηση στις 11:00πμ τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο μνημείο των Μικρασιατών. Στις 11:30πμ έγινε συγκέντρωση στη φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας η καθιερωμένη δεξίωση με ομιλία και παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τις Αλησμόνητες πατρίδες. (Άτομα 230).
4.Κυριακή απόγευμα ώρα 18:00 στην αίθουσα του Συλλόγου έγινε σεμινάριο Επαγγελματικής Κατάρτισης από ειδικούς καθηγητές του Πανεπιστημίου (άτομα 110).
5.Τρίτη 15.2.11 ώρα 10:00πμ Επίσκεψη μαθητών της σχολής Μάνου (86 μαθητές) στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου (90 μαθητές). Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
6.Τρίτη 22.2.11 ώρα 11:00πμ. Επίσκεψη τριών τμημάτων του Α’ Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ερυθραίας στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου (90 μαθητές). Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7.Δευτέρα 28.2.11 ώρα 18:00 Παρουσίαση βιβλίου «Γκιολμπαχτσε» από τον Καθηγητή Δημήτριο Γιαννάτο – Ιστορικό στην αίθουσα του Συλλόγου (85 άτομα)
8.Σάββατο 5.3.11 ώρα 10:00πμ Εορτή Γ’ Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας με θέμα: Παραδοσιακά μικρασιατικά γλυκίσματα στη φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου (110 μαθητές).
9.Σάββατο 5.3.11 Τριήμερη πολιτιστική εκδρομή Θεσσαλονίκη – Νάουσα. Συμμετείχε το χορευτικό της Ένωσης Μικρασιατών καθώς και μέλη του Συλλόγου στην αναβίωση των εθίμων της Νάουσας.
10.Τρίτη 15.3.11 Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης του Δημοτικού Σχολείου της Σταμάτας «Ταντολίνα» ώρα 10:30πμ. Ξενάγηση και παρουσίαση από τον υπεύθυνο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μικρασιατικής παράδοσης.
11.Παρασκευή 18.3.11 ώρα 18:00. Διεξήχθη το πρώτο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας με θέμα τον Ελληνικό παραδοσιακό χορών των περιοχών Δεσκάτης Γρεβενών, Νοτίων Αγράφων Θεσσαλίας, νήσων Λέσβου και Πάρου.
Α) Χοροί Δεσκάτης – Γρεβενών: Εισήγηση – παρουσίαση: Χρήστος Γαλάνης
Β) Νότια Άγραφα: Εισήγηση – παρουσίαση: Ιωάννης Κάτσης
Γ) Λέσβος: Εισήγηση – παρουσίαση: Γρηγόριος Γρηγορίου
Δ) Πάρος: Εισήγηση – παρουσίαση: Φώτης Βελισαρόπουλος
Επιμέλεια – Συντονισμός: Ιωάννης Γαντζίας Γραμματειακή Υποστήριξη: Ελένη Μάστορα, Μαρία Δημάκη
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης, να δουν από κοντά τα 1380 εκθέματα, αυθεντικά κειμήλια από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας που έχουν διασωθεί και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται για μαθητές και άλλους επισκέπτες. Σύνολο συμμετεχόντων: 180 άτομα. Προσφορά κερασμάτων με παραδοσιακούς μεζέδες της Μικράς Ασίας από τις κυρίες του Συλλόγου.
12. Τρίτη 5.4.11 Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, ώρα 09:00πμ. Δύο τμήματα με περίπου 55 μαθητές.
13. Πέμπτη 14.4.11 ώρα 10:00πμ. Επίσκεψη δυο τάξεων, της Ε’ & ΣΤ’ του Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας παρουσία των δασκάλων τους.
14. Δευτέρα 2.5.11 Στη γιορτή της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς έλαβε μέρος με εμφάνισή του το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου με τη συμμετοχή 28 χορευτών.
15. Δευτέρα 30.5.11 ώρα 18:00 Στο Λαογραφικό Μουσείο έλαβε χώρα η Πολιτιστική εκδήλωση «Το Ταξίδι του Ιάσονα» σε συνεργασία με την Ένωση Πεζών Κηφισιάς. 6.150χλμ. ταξίδι 68 ημερών με ποδήλατο στα βάση της Ανατολής και σε όλη τη Μικρά Ασία πλήρης ξενάγηση με προβολή διαφανειών από τον ίδιο τον καθηγητή Ιωάννη Γερόπουλο. Οδοιπορικό στη χώρα των Αμαζόνων, Λυκαονία, Πισιδία, Μαγνησία, Ιωνία. Συμμετοχή 290 άτομα. Κεράσματα με παραδοσιακούς μεζέδες από τις κυρίες του Συλλόγου. Προσφορές εταιρειών σε ποτά.
16. Σάββατο 18.6.11 Πολιτιστική εκδήλωση στην Ένωση Μικρασιατών «Ο Πηγαιμός τσι Φρίτζες». Αναβίωση μικρασιατικού εθίμου της Χερσονήσου της Ερυθραίας Μικράς Ασίας. Γιορτή αφιερωμένη στη μικρασιατική μουσικοχορευτική παράδοση. Πλαισιώνεται από αυθεντική παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα του Μάνου Κουτσαγγελίδη καθώς και από χορευτικά συγκροτήματα ομοειδών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Οι κυρίες του Συλλόγου με γνώση και με πολύ μεράκι έφτιαξαν και προσέφεραν παραδοσιακούς μεζέδες στους συμμετέχοντες θεατές (περίπου 420 άτομα).
17. Σάββατο 10.09.11 Λαμία. Συμμετχοή στις εκδηλώσεις μνήμης του πολιτιστικού κέντρου Νέας Μαγνησίας Λαμίας με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας συνοδευόμενο από 50 μέλη του Συλλόγου μας.
18.Κυριακή 11.9.11 Εορτή Αλλοτινών Πατρίδων. Συμμετοχή στην οργάνωση και υλοποίηση του θεσμού των αλλοτινών πατρίδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη με αποκλειστική υπευθυνότητα το μνημόσυνο για τους πεσόντες από όλους τους φορείς του Δήμου μας, προσφορά των κυριών του Συλλόγου μας στους παρευρισκόμενους στο μνημείο των Μικρασιατών. Παραδοσιακό ρακί, δίπλες και αφράτο στραγάλι ως αναβίωση του μνημόσυνου της αγαπημένης πατρίδας μας, όλα προσφορές από τις κυρίες του Συλλόγου.
19.Συμμετοχή σε Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Σόφια, Βουλγαρία. Από 15.9.11 έως 19.9.11 στη Σόφια. Το χορευτικό του Συλλόγου μας έλαβε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Σόφια ενώ πραγματοποίησε τρεις εμφανίσεις που καλύφθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ. (22 χορευτές και 30 μέλη του συλλόγου μας).
20.Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Κρυονερίου Αττικής με το χορευτικό του Συλλόγου μας και συμμετοχή με περίπτερο του Συλλόγου και τη δωρεάν προσφορά αντιπροσωπευτικών εδεσμάτων με πληθώρα παραδοσιακών γεύσεων παρασκευασμένων με μεράκι και αγάπη από τις κυρίες της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
21.Συμμετοχή του Συλλόγου μας στις εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Αλατσατιανών «Τα Εισόδια του Θεοτόκου» στον Δήμο Αιγάλεω με κατάθεση στεφανιών και παρουσίαση από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας παραδοσιακών χορών από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας.
Επίσης, συνοπτικά αναφέρουμε ότι έγιναν ακόμη εννέα επισκέψεις μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου από ισάριθμους Δήμους, όπως Παλαιού Φαλήρου, Μοσχάτου, Ηλιοουπόλεως, Κηφισιάς, Ψυχικού, Παλαιάς Φώκαιας, 35ου Αθηνών. Σε όλους τους καθηγητές παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και περιληπτική αναφορά στην ιστορία της Μικράς Ασίας.