Ο Χορευτικός Όμιλος του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας προσκλήθηκε να παρουσιάσει στην Νέα Ελληνική Τηλεόραση ένα γνήσιο μικρασιάτικο γλέντι με χορούς και τραγούδια από τη Σμύρνη και την Ιωνική Ερυθραία.
Ο Λάμπρος Λιάβας υπεύθυνος παραγωγής του προγράμματος «αλάτι της γης» και η Σοφία Σπυράτου χορογράφος, γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο του χορευτικού ομίλου, που δημιουργός και ψυχή του είναι ο Θοδωρής Κοντάρας, αποφάσισαν μαζί του να κάνουν την τηλεοπτική τους έναρξη.
Έτσι λοιπόν ένα πραγματικό γλέντι στήθηκε στην Παιανία, όπου όλες οι γυναίκες με επικεφαλής την Τούλα Σιδέρη, απέδωσαν με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο τραγούδια σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα ερυθραιώτικο ζέφκι από ανθρώπους κάθε ηλικίας που συνεχίζουν την ερυθραιώτικη παράδοση στη σύγχρονη εποχή.
Τα κορίτσια ετοίμασαν όμορφα μικρασιάτικα φαγητά (γιατί το γλέντι στήνεται ρεφενέ) και να το φαγητό και το τραγούδι και ο χορός.
Όλοι διασκέδασαν με την καρδιά τους. όλοι ξέχασαν την κούραση και άρχισαν να ζουν και να χαίρονται τη ζωή. Μοιράστηκαν με το φακό στιγμές καθημερινές τους γιατί πάντα έτσι στήνεται πραγματικό φαγοπότι αγάπης και ζεστασιάς. Οι μυρωδιές γέμισαν τον τόπο (κεσκέκι, σμυρναίικα σουτζουκάκια, παστουρμαδόπιτες, κατημέρια, κουκόφαβα, μπουρέκια, χαλβά, ρολλά, αλατσατιανό τηγανιτό και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Και να τα συρτά, οι μπάλοι να χορεύουν και να ξεδιπλώνουν την αγάπη τους, και ο Θοδωρής να εξιστορεί στο φακό την προσφορά της Κλεονίκης Τζοανάκη στο τραγούδι, που κοντά της βρέθηκε η Δόμνα Σαμίου και έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, τραγούδια της Ερυθραίας στην ερευνά της να καταγράψει αυθεντικά τραγούδια παραδοσιακής μουσικής. Να θυμάται τον Παντελή Πολιτάκη, αυτοδίδακτο οργανοπαίκτη που συντρόφευε πάντα την παρέα με το τουμπελέκι του, τον Μαρινάκη τον μπακάλη, την Λυγερή τη Μουστάκη και τόσους άλλους τότε που όλοι γνωριζόντουσαν και το γλέντι στηνόταν αμέσως.
Μουσικοί συνεργάτες σ’ αυτό το γλέντι Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα και λαούτο) Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι και λαούτο) και Κώστας Μερετάκης (τουμπελέκι). Το γλέντι λάμπρυναν με την παρουσία τους το διάσημο ζεύγος Σαραγούδα, ο κυρ- Νίκος με το ούτι του και η αγαπημένη μας Γιασεμή με την όμορφη σμυρναίικη φωνή της.
Η ξώρα πέρναγε και το γλέντι συνεχιζόταν και ο φακός κατέγραφε την ομορφιά, τη χάρη και την αξία της παράδοσης στη σύγχρονη κοινωνία.
Στον αγώνα ο Θοδωρής Κοντάρας που από νεαρή ηλικία βρέθηκε κοντά στη Βάσω Γιώργαντζη και την Μαρία Τζοανάκη και δημιούργησαν το χορευτικό όμιλο.
Ο χορευτικός όμιλος και η ομάδα γυναικών προσφέρουν πολύτιμο έργο! Τραγουδούν σχεδόν 30 χρόνια.
Η ύπαρξή τους για την πόλη μας αποτελεί παράγοντα πολιτισμού. Έχει διασώσει και διατηρήσει χορούς τραγούδια και έθιμα στην Ερυθραία. Ο Θοδωρής υπηρετεί με αφοσίωση απαρέγκλιτη το παραδοσιακό. Έχει μια άσβεστη δίψα, μια φλόγα, μια ακούραστη δύναμη να μεταδώσει την παράδοση. Να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που τα τραγούδησαν και να μας αποκαλύψει την ομορφιά, τη χάρη και την χρησιμότητά τους στη σύγχρονη κοινωνία. στο προσφυγικό περιβάλλον όπου μεγάλωσε έμαθε να ακούει, να τραγουδάει και να καταγράφει κάθε τι.
Πιστός λοιπόν σ’ αυτή τη σχέση τιμής και χρέους μελετά, καταγράφει, σέβεται και φροντίζει την πολιτιστική μας περιουσία. Προσπαθεί να διαφυλάξει και να κληροδοτήσει σ’ αυτούς που έρχονται την αξία της παράδοσης.
Και η ώρα πέρναγε και ο φακός κατέγραφε το παρελθόν, το παρόν και τον πολιτισμό του τόπου μας. κατέγραφε την αγάπη και το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά.