Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, η ομιλία-αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Πολιτιστικού του Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης), παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο κριτικός και ιστορικός μουσικής, αλλά και πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, μίλησε για τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, που τον περασμένο Ιούλιο συμπλήρωσε 90 χρόνια εξαιρετικά καρποφόρας ζωής και το πολυσύνθετο έργο του, καθώς ο ομιλητής είναι ένας από τους λίγους που έχει μελετήσει το σύνολο του έργου του μουσουργού και το λόγιο και το λαϊκό.

Μετά το πρώτο μέρος της ομιλίας προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη – παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής, για τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων “Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής”, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2009. Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αυτού συνέβαλε και ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εκτός των άλλων, απέφερε προσφάτως την εξαιρετικά πρωτότυπη και ευπώλητη έκδοση “Ένα Ημερολόγιο για τον Μίκη” (Εκδόσεις ΙΑΝΟS).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρά δείγματα της πολύτιμης προσφοράς του μεγάλου αυτού Έλληνα. Η ταλαντούχα και διακεκριμένη πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση ερμήνευσε τρία από τα πρελούδια για πιάνο, έργο του 1947, καθώς και διασκευές για σόλο πιάνο δυο πασίγνωστων τραγουδιών του, ενώ ακολούθως, η Χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας ερμήνευσε σε διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, επτά αγαπημένα τραγούδια του.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε τον κύριο ομιλητή, τον κ. Γιώργο Μονεμβασίτη, αναφερόμενος στην πολύτιμη συνδρομή του στην ομιλία-αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.