ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Σε συνάντησα σε ένα καφέ. Καθόσουν στο διπλανό τραπέζι. Άθελά μου άκουσα την συζήτησή σου με τους φίλους σου.

Είσαι περίπου 25 χρονών. Τελείωσες το πανεπιστήμιο και ψάχνεις για δουλειά, όπως οι περισσότεροι από τους συμφοιτητές σου.

Μια φίλη σου βρήκε δουλειά ως σερβιτόρα σε μια καφετέρια. Με τέτοια ανεργία είπες, είναι πολυτέλεια να διαλέξεις αυτό που σπούδασες και επιθυμείς, θέλεις το μεροκάματο να βγαίνει για να τσοντάρεις στα οικογενειακά έξοδα.

Λάμπεις από νιάτα και εκείνα τα όνειρα που είχες, τα στρίμωξες σε μια γωνιά της ψυχής σου και περιμένεις να τα απελευθερώσεις, όταν έρθουν καλύτερες μέρες.

Σκέπτεσαι ακόμη και την μετανάστευσή σου σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Η απόφαση είναι δύσκολη. Οι γονείς σου μόνο στο άκουσμα αυτής της εκδοχής κλαίνε.

Εξακολουθώ να σ’ ακούω και ξέρω πολύ καλά ότι στη δική σου θέση βρίσκονται οι περισσότεροι  νέοι μας.

Η συζήτησή σας αναπόφευκτα οδηγήθηκε στις επικείμενες εκλογές. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα απ’ όσα άκουσα, με στενοχώρησαν αλλά και με προβλημάτισαν. Οι περισσότεροι από την παρέα σου, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν, δεν τους αφορά η «διαδικασία», αυτή είναι για τους «γέρους». Εσύ δήλωσες ότι θα πας και θα ψηφίσεις «Χρυσή Αυγή», σ’ αυτή σου τη δήλωση τρόμαξα. Κάποιοι φίλοι σου αντέδρασαν, είχαν ακούσει από τους γονείς τους αρκετά πράγματα, εναντίον αυτών των Νεοναζί, είχαν διαβάσει για την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, τα δεινά που συσσώρευσε και την κατάλυση της Δημοκρατίας σε μια χώρα, που την δίδαξε.

Εσύ, με ύφος ολίγον μπλαζέ, αντέτεινες ότι μπαίνεις στα διάφορα μπλογκς στο ίντερνετ και ενημερώνεσαι. Άλλωστε  είναι μόδα να υποστηρίζεις «Χρυσή Αυγή» και ότι τα άλλα κόμματα τα ψηφίζουν οι ηλικίες των γονιών σου.

Δεν μπορούσα να φανταστώ τόσο επιφανειακά επιχειρήματα για μια τόσο σοβαρή και κρίσιμη εκλογή, όπως αυτή της 6ης Μαϊου.

Συμμερίζομαι το θυμό σου, για τα όσα απαράδεκτα αυτή την περίοδο περνάει η χώρα μας και οι πολίτες της.

Και  εγώ είμαι θυμωμένη με τις επιλογές, τις άδικες αποφάσεις και την αδράνεια. Αλλά δεν θα οδηγηθώ στο άλλο άκρο, δηλαδή της αποδοχής μιας φασιστικής θεωρίας.

Είναι φανερό, ότι η κατάληψη του δημόσιου χώρου από τους παράνομους μετανάστες και η δημιουργία γκέτο αιματοδοτεί το σκληρό πρόγραμμα της νεοφασιστικής Δεξιάς και δυστυχώς το κάνει αποδεκτό.

Το νέο «δίκαιο» του ισχυρού, εκφράζεται από το κουρεμένο παιδί, που παίρνει το βιβλιάριο του φοβισμένου γέρου και του γράφει ή του φέρνει τα φάρμακα, οπλισμένος με κλομπς και με αίσθημα υπεροχής, τρομοκρατεί, δέρνει και διώκει με οποιονδήποτε τρόπο τους «σκούρους» και ετερόκλιτους ξένους. Αναρωτήθηκες αλήθεια ποιο είναι το μήνυμα των Χρυσαυγητών, εκτός του απάνθρωπου διωγμού εναντίον των ξένων;

Τι ευαγγελίζονται εκτός από τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία;

Ποια είναι η πρότασή τους για την διακυβέρνηση της χώρας;

Το πιστεύω τους είναι «οι καθαροί Έλληνες». Αντίστοιχα για τον Χίτλερ, καθαροί Γερμανοί ήταν οι Άρειοι,  όλοι οι άλλοι στους φούρνους.

Έχουν περάσει 45 χρόνια από την χούντα των συνταγματαρχών και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν και πεδίο στοχασμού, για το πώς μια χώρα σε συνθήκες ψυχρού πολέμου, οδηγήθηκε στο γύψο.

Στη συλλογική συνείδηση, θα πρέπει να λειτουργούν αυτές οι εμπειρίες. Παρ’ όλα αυτά  κάποιο μέρος των λαϊκών στρωμάτων έρχεται σε σύγκρουση με τη γενική παραδοχή, ότι η Δημοκρατία είναι θεμελιώδης αρχή ενός κράτους.

Ακόμη θα πρέπει να σκεφθούμε, που μπορεί να οδηγήσει ένα κλίμα αντικοινοβουλευτισμού, που σιγά-σιγά διαβρώνει την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας.

Πρέπει να παραδεχθούμε, ότι παρά την κρίση, παρά τον θυμό, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου. Η επανεμφάνιση όμως ναζιστικών ομάδων, σαν την Χρυσή Αυγή και μάλιστα με προοπτική να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, μας επιβάλει να σκεφθούμε την επόμενη μέρα.

Υπάρχει κίνδυνος να ισοπεδώσουμε τις κατακτήσεις και η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια κατάκτηση του λαού. Αυτό οφείλουμε να το κρατήσουμε ως φυλαχτό σε καιρούς οργής και αγανάκτησης. Επειδή άλλο οργή και η μέσω αυτής επιλογή και άλλο διακυβέρνηση της χώρας. Οι εκλογές δεν γίνονται για να ξεσπάσουμε τον θυμό μας ούτε για να τιμωρήσουμε κάποιους πολιτικούς, αλλά επειδή πρέπει να παρθούν σοβαρές, ιστορικές αποφάσεις για την χώρα. Η ψήφος δεν είναι μόδα, ούτε αστείο. Είναι έκφραση δημοκρατίας και ευθύνης των πολιτών.

Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό, όσο σε άκουγα να αναπτύσσεις την άποψή σου και δεν μπορούσα να σου μιλήσω, να σου εκφράσω την εμπειρία μου, για όλα όσα αυτός ο τόπος έχει υποστεί από πολιτικές, σαν κι αυτές που θέλεις να στηρίξεις. Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε  κατηγορίες, είναι όλοι ίσοι πάνω στον πλανήτη.

Προσπαθώ να έρθω στη θέση σας και να συγκρίνω τις δικές μας ευκαιρίες με τη σημερινή κατάσταση. Διαπιστώνω ότι η γενιά μου και οι προηγούμενες ζήσανε χειρότερες καταστάσεις και περισσότερο δύσκολες εποχές με πολέμους, προσφυγιά και δικτατορίες, πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση μέχρι θανάτου. Δεν λυγίσανε. Δεν λυγίσαμε. Τα βγάλαμε πέρα, αντέξαμε επειδή πιστεύαμε στην ζωή και στην δημοκρατία. Είμαι βεβαία ότι θα τα καταφέρουμε ενωμένοι και δίκαιοι.

«Οι σημερινοί λαοί ζουν διασκορπισμένοι απάνω στον πλανήτη μας και κινδυνεύουν να καταστραφούν, όχι από τα θηρία πιά, αλλά επειδή ακόμα δεν ανακάλυψαν την πολιτική τέχνη που θα τους ενώσει σε μιάν «οικουμενόπολη», για να ζήσουν εκεί αρμονικά λύνοντας με το Λόγο και όχι με το «δίκαιο της πυγμής» τις διαφορές τους. Για να το επιτύχουν αυτό άλλος τρόπος δεν υπάρχει παρά να αξιοποιήσουν τα δώρα του Θεού: την ΑΙΔΩ και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, όχι αυτή τη φορά σε τοπική, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Κάποτε θα το κατορθώσουν – ύστερ’ από μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες αιώνων (δεν είναι πολλοί για την ιστορία του κόσμου..). Και τότε, κοιτάζοντας πίσω, στα χρόνια και στα ήθη τα δικά μας, θα μιλούν για μας με ιλαρότητα και θα μας ειρωνεύονται που με όλη την εξυπνάδα μας δεν είχαμε καταλάβει ότι το μυαλό είναι πιο δυνατό από τη γροθιά». (1)

 

 

 

Σημείωση:

(1) Ευάγγελος Παπανούτσος «ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΥΓΜΗΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.