Σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου «δεν τα έβρισκαν με τον ιδιοκτήτη του χώρου για τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, καθώς υπάρχει κοινό σύστημα θέρμανσης με τα υπόλοιπα διαμερίσματα». Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, του αρμόδιου αντιδημάρχου για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, Στάθη Κύρλου, πως «το πρόβλημα έχει λυθεί με την τοποθέτηση τριών σωμάτων air condition», μια εβδομάδα έπειτα η Παιδική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να κρατά τις πόρτες τις κλειστές. Κάτι που ασφαλώς έχει να κάνει και με τη δρομολόγηση της πλήρους κατάργησης του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), στον οποίον ανήκει και η Παιδική Βιβλιοθήκη Νέας Ερυθραίας.
Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κι έπειτα από συνεννόηση που υπήρξε με τη διοίκηση του ΟΠΕΒ, ο δήμος αποδέχτηκε την προσωρινή παραχώρηση των βιβλίων και του εξοπλισμού της βιβλιοθήκης της Νέας Ερυθραίας από τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτή θα λειτουργεί στο εξής υπό την αποκλειστική εποπτεία και ευθύνη του Δήμου Κηφισιάς, που θα καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα, πλην της μισθοδοσίας του υπαλλήλου – την οποία θα αναλάβει ο χορηγός (ιδιωτική εταιρεία στη Νέα Ερυθραία) – και θα είναι άλλο πρόσωπο από την υπεύθυνη που απασχολούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα, από το 1998, οπότε και φιλοξενείται η Παιδική Βιβλιοθήκη στη Νέα Ερυθραία.
Ο ΟΠΕΒ από την πλευρά του διατηρεί την ευθύνη της διαχείρισης των περιουσιακών του στοιχείων και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακαλέσει τη συνεργασία αυτή με τον Δήμο Κηφισιάς.

Καταργούν τον ΟΠΕΒ
Σε καιρούς δύσκολους, όπου η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει εισβάλει στη ζωή των παιδιών και η επαφή με το βιβλίο προσφέρει την αναψυχή, την ανάπτυξη της ερευνητικής διάθεσης και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, το υπουργείο Παιδείας ανάβει «κόκκινο» στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και, μάλιστα, σε ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου οι μαθητές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες πρόσβασης στη μάθηση και τη μόρφωση. Όπως προειδοποιεί με πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), που σημαίνει ότι καταργούνται οι Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες.
Ο ίδιος αναφέρει: «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας ‘‘Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015’’, α. 4 της προτεινόμενης ρύθμισης, δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), σύμφωνα και με την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου και αναπληρωτή υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, που εισηγήθηκαν την τροπολογία, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο ΟΠΕΒ συστάθηκε το 1993 με το ν. 2174/1993 ως Ν.Π.Ι.Δ., αφενός επιχορηγούμενος άνω του 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου εκ του ιδρυτικού του νόμου επιδιώκοντας κοινωφελή και όχι κερδοσκοπικό σκοπό και ως εκ τούτου ανήκει στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το αρ. 51 παρ. 1 ν. 1892/1990 ως ισχύει, όπως ο τελευταίος ορίζεται και οριοθετείται. Το έργο με το οποίο έχει επιφορτιστεί, από τη σύστασή του το 1993, κάθε άλλο παρά άχρηστο και ‘‘ζημιογόνο’’ (όπως αναφέρεται στην τροπολογία) είναι. Ο ΟΠΕΒ δραστηριοποιείται δημιουργώντας παιδικές βιβλιοθήκες και εκτελώντας προγράμματα για ομάδες παιδιών και εφήβων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε φυλακές ανηλίκων κ.λπ. Η λειτουργία του περιλαμβάνει το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και 28 Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, σε μικρές πόλεις και χωριά, καθώς και προγράμματα φιλαναγνωσίας.
Από το 2009, το ΥΠΔΒΜΘ περιέκοψε τη δημόσια χρηματοδότηση του ΟΠΕΒ, που από το 2003 κάλυπτε το 90% των δαπανών του, αφήνοντας απλήρωτους τους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, 32 στο σύνολο, προσληφθέντες από το 1994 και μετά με σύμβαση ΙΔΑΧ, έπαψαν να πληρώνονται από το Δεκέμβριο του 2009. Από 1/3/2010 προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πρακτικά οι βιβλιοθήκες και τον Ιούνιο του 2011 κατέθεσαν αγωγή κατά του ΟΠΕΒ και του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους.
Η θέση μας είναι πως η λειτουργία των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, όχι μόνον δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η δικτύωση και τα προγράμματά τους. Η πλήρης ένταξη των βιβλιοθηκών στο υπουργείο Παιδείας και η λειτουργία τους ως σχολικών βιβλιοθηκών ή η μετονομασία τους και υιοθέτησή τους από τους δήμους με ταυτόχρονη μετάταξη των εργαζομένων, όπως προτείνει και το Σωματείο των Εργαζομένων, θα μπορούσε να είναι μια λύση».
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η υπουργός Παιδείας:
– Τι μέτρα θα λάβει ώστε να μη διαλυθούν οι Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το έργο τους;
– Προτίθεται με κάποιον τρόπο η πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει τη λειτουργία του θεσμού αυτού που παρουσιάζει εξαιρετικά θετικό έργο;
– Θα εξοφλήσει το υπουργείο τα δεδουλευμένα των 32 υπαλλήλων του ΟΠΕΒ και πότε;
– Ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αυτών σε περίπτωση διάλυσης του Οργανισμού;


Προηγούμενο άρθροΟι προτάσεις για το Ρυθμιστικό της Αθήνας στο «μικροσκόπιο» των δήμων
Επόμενο άρθροΛαϊκή εναντίον κατοίκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.