Επίκαιρο το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 2012 και στον Δήμο Κηφισιάς, αφού ακόμα και ο πανηγυρικός της ημέρας αποτύπωνε το πραγματικό κλίμα ανεργίας, φτώχιας και εξαθλίωσης

Με την προσήκουσα λαμπρότητα, συνοδευόμενη ωστόσο από εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας, εορτάστηκε εφέτος η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Κηφισιάς. Με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, πέριξ της πλατείας Πλατάνου, δεν υπήρξαν άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις για τη λιτή, λόγω περιστάσεων, εξέδρα των επισήμων.
Στην απέναντι πλευρά της κατακλεισμένης από κόσμο λεωφόρου Κηφισίας, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ύψωνε πανό διαμαρτυρίας, διαδηλώνοντας με συνθήματα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, την αντίθεσή της στην πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αρκετοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης συνέχιζαν το βήμα τους, αρνούμενοι «να κλίνουν την κεφαλή δεξιά» προς τους επισήμους ή έστρεφαν το βλέμμα τους στην αντίθετη κατεύθυνση, με αποκορύφωμα τις υψωμένες παλάμες των μαθητών του 3ου Λυκείου Κηφισιάς.

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές του 1821, που οδήγησαν στην ελευθερία το σκλαβωμένο ελληνισμό, αλλά σήμερα στέλνει και ένα επίκαιρο μήνυμα με εσωτερικούς αποδέκτες κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις -τρόπος του λέγειν, δηλαδή, αφού ακόμα και ο πανηγυρικός της ημέρας αποτύπωνε το πραγματικό κλίμα ανεργίας, φτώχιας και εξαθλίωσης- κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση ενώπιον του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, του μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, των αστυνομικών και πυροσβεστικών Αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου. Μεταξύ των επισήμων, και ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος.


Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην Κηφισιά και κατάθεση στεφάνων. Της παρέλασης προηγήθηκαν δημοτικοί χοροί από μαθητές του 3ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, καθώς επίσης και από το επίλεκτο τμήμα παραδοσιακών χορών του Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό «Δημήτριος Βικέλας», μπροστά από το χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων. Τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, επισήμανε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ο κ. Χιωτάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός από την οικονομική κρίση, τονίζοντας: «Η κρίση έχει οδηγήσει όλους μας σε μείωση των εισοδημάτων μας και όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην ανεργία, τη φτώχια και κάποιους στην εξαθλίωση. Τα χρέη πνίγουν μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Οι θυσίες που έχουμε υποχρεωθεί να υποστούμε, δε γνωρίζουμε πού θα φτάσουν και αν και πότε θα τελειώσουν. Οι κατακτήσεις των Ελλήνων, μετά από αγώνες χρόνων, στη δουλειά, στη μόρφωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στη πρόνοια, έχουν ισοπεδωθεί. Ως Δήμος Κηφισιάς θα συνδράμουμε, με όποιες δυνάμεις μας έχει επιτρέψει η κυβέρνηση να έχουμε, κάθε πολίτη που χρειάζεται τη βοήθεια του δήμου μας. Οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νέες και στους νέους, να τους εξασφαλίσουμε να ζήσουν καλύτερα χρόνια».
Την παρέλαση άνοιξε το παράρτημα Κηφισιάς του Λυκείου Ελληνίδων με τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, και τα λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, τα αθλητικά σωματεία και η ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών με τα οχήματά τους. Την παρέλαση έκλεισε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς.
Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν φέτος και στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Κηφισιάς. Στο Μνημείο των Πεσόντων στην Εκάλη, την Παρασκευή 23 Μαρτίου το πρωί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών, εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, προσκόπων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς παιάνισε εμβατήρια και ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων ηρώων.

[divider top=”0″]

Παρέμβαση από την  Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και άλλοι πολίτες βρέθηκαν στην παρέλαση για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Καθ’ όλη τη διάρκειά της, ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας, που ανέγραφε «Όχι στη νέα κατοχή, έξω η χούντα του ΔΝΤ και της ΕΕ, κάτω η κυβέρνηση των υποτελών», ενώ παρεμβάλλονταν με ντουντούκα, στις τυμπανοκρουσίες και στη φωνή του εκφωνητή, με συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το ‘73».
Από την αντίθετη πλευρά, άλλοι πολίτες τούς φώναζαν να σταματήσουν, αλλά τελικά δεν εμποδίστηκαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς ωστόσο, να διαμορφωθεί ένα γενικότερο κλίμα σε αυτήν την κατεύθυνση, πλην της επιδεικτικής διαμαρτυρίας των μαθητών που παρέλασαν και απέστρεφαν τα κεφάλια τους από την πλευρά των επισήμων ή και όρθωσαν ακόμα ανοιχτές τις παλάμες τους προς το μέρος τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς: «Πιστεύουμε ότι η σύνδεση με τους κάθε φορά επίκαιρους λαϊκούς αγώνες, είναι αυτή που δίνει το σωστό νόημα της αντίστασης σε μια επέτειο εξέγερσης, την οποία προσπαθούν επί χρόνια να οικειοποιηθούν και να απονευρώσουν από κάθε αγωνιστικό περιεχόμενο. Η 25η Μαρτίου ανήκει στο λαό, που εμπνέεται στη σημερινή του αντίσταση από τους μεγάλους ξεσηκωμούς της ιστορίας του και όχι στο άθλιο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, της υποτέλειας και της στήριξης των συμφερόντων της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, που κερδοσκοπεί σε βάρος ολόκληρου του λαού και καταστρέφει τη χώρα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, κατάφερε να γίνει η δεκάλεπτη κεντρική στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, χωρίς θεατές: Κυβέρνηση ανδρεικέλων, που κινητοποιεί ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της χώρας (που εμείς πληρώνουμε), για να προστατέψει τον εαυτό της από τον εχθρό – λαό. Που διοχετεύει φήμες για προβοκάτσιες και εκτροπές για να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να τους κρατήσει στο σπίτι τους. Που επιστρατεύει μεθόδους άλλων εποχών (προληπτικές συλλήψεις, προσαγωγές διαδηλωτών χωρίς απολύτως καμία αφορμή, απαγόρευση στην πράξη διαδηλώσεων). Που κρύβεται πίσω από οδοφράγματα φτιαγμένα με κλούβες και σιδερένιους φράχτες, ειδικά κατασκευασμένους για να τους προστατεύουν από τη λαϊκή οργή.
Δεν απέτρεψε τις δεκάδες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν απέτρεψε τους μαθητές από το να γυρίσουν με αποστροφή τα πρόσωπα από τους εκπροσώπους της εξουσίας. Δεν έπεισε, δεν μπορεί πια να πείσει. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει. Δεν θα τα καταφέρει!».


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.