γράφει ο Ιωάννης Καρατσιομπάνης, Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς

[quote style=”1″]«Όταν έχουμε κατάληψη δημοσίου κτήματος (έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ’αυτών αυθαίρετα τοποθετημένες/α από οποιονδήποτε) η πράξη θεωρείται ποινικά κολάσιμη, και μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος».[/quote]

Αξιότιμες/οι συνδημότισσες/ες, κάτοικοι της Κηφισιάς, πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο αναλογιστείτε σας παρακαλώ, στην καθημερινότητά σας, συνοδεύοντας τα παιδιά σας στο σχολείο, πηγαίνοντας στην εργασία σας ή στο supermarket ποιον δημόσιο χώρο χρησιμοποιείτε για να κινείσθε; Το πεζοδρόμιο ή τον δρόμο;

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο μάλλον χρησιμοποιείτε τον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα αλλά εκνευρίζοντας και τους οδηγούς! Ο ένας εμποδίζει τον άλλο δηλαδή!

Κατά καιρούς ο έντυπος και ηλεκτρονικός τοπικός τύπος ασχολείται με τα πεζοδρόμια του Δήμου μας. Τίτλοι όπως «Πεζοδρόμια ιδιωτικής χρήσης και αισθητικής στη Νέα Κηφισιά», «Πράσινες μεζονέτες εναντίον πεζών και με την ανοχή του δήμου»,» Πεζοδρόμια -Παρτέρια», αναδεικνύουν ένα πρόβλημα διαφορετικό από εκείνο που φαντάζεται κάποιος. Τι συμβαίνει ακριβώς στην Κηφισιά;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, βλέποντας το πεζοδρόμιο του γείτονά τους, έχουν επιδοθεί σε αισθητικές παρεμβάσεις ως προς την «αναβάθμιση» και των «δικών» τους πεζοδρομίων, διαμορφώνοντάς τα βάσει της προσωπικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας τους, φυτεύοντας κάθε είδους δέντρα, συνήθως κυπαρισσοειδή και λέιλαντ (που είναι και στη μόδα), καλλωπιστικά φυτά, ακόμη και μανόλιες, χαμηλής ή υψηλής βλάστησης, καταλαμβάνοντας έτσι τα πεζοδρόμια και παρεμποδίζοντας τους φυσικούς τους χρήστες, τους πεζούς, να τα χρησιμοποιήσουν. Γονείς μικρών μαθητών, που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μαθητές, ηλικιωμένοι, όλοι εμείς δηλαδή οι καθημερινοί άνθρωποι, χρησιμοποιούμε για τη μετακίνησή μας κατά κανόνα τους επικίνδυνους δρόμους παρά τα ασφαλή πεζοδρόμια. Είναι αυτό σύννομο; Ποιος φέρει την ευθύνη της κατάληψης των πεζοδρομίων και της παρεμπόδισης των πεζών;

Με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κηφισιώτη Γιώργου Κατσίμπα υπήρξαν δύο συναντήσεις το 2004 μεταξύ Προέδρων σωματείων και Δημάρχου και ακολούθησε η 90/2005* ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

«ΑΠΟΦΑΣΗ 90/2005 Δ.Σ.

Χρονικό διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2005

1ο Στάδιο: έκδοση ενημερωτικού σημειώματος του Δήμου προς τους κατοίκους για τα προβλεπόμενα και ισχύοντα από το Νόμο και εντός τακτής προθεσμίας (προτείνεται μέχρι, τέλος Μαΐου) να αφαιρέσουν τις πρόσθετες κατασκευές, να κλαδέψουν τα δέντρα μέχρι το ύψος 1,80 μ. να αφαιρέσουν από τα πεζοδρόμια τους θάμνους που καλύπτουν το χώρο διάβασης.

2ο Στάδιο: έκδοση από το Δήμο ενημερωτικής επιστολής που θα απευθύνεται σε εκείνους που θα αναγείρουν στο εξής οικοδομές.

3ο Στάδιο: καταγραφή σε συνεργασία με τους Συλλόγους των αδόμητων οικοπέδων τα οποία δεν έχουν διαμορφώσει πεζοδρόμια.

Χρονικό διάστημα Ιούνιος 2005

 Έλεγχος εκ μέρους του Δήμου με τη συνδρομή των Συλλόγων της υλοποίησης εκ μέρους των ιδιοκτητών των μέτρων που τους προτάθηκαν.

Χρονικό διάστημα Ιούλιος 2005

 Υλοποίηση εκ μέρους του Δήμου με έργο κατασκευής όλων των σημείων όπου μέχρι τότε δεν υλοποιήθηκαν με χρέωση των παρόδιων ιδιοκτητών.

Η απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 90/2005 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.»

Tο γραφείο τύπου του Δημάρχου μας ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη φωτογραφική – και όχι μόνο- προβολή του ιδίου. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, άρθρα και επιστολές ο Δήμαρχός μας τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του! Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί δια της Νομικής οδού.

Κάνοντας μια έρευνα και με τη βοήθεια του νομικού μου συμβούλου διαπίστωσα ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ “περί κοινοχρήστων πραγμάτων”, σ’ αυτά περιλαμβάνονται και οι δρόμοι. Ως τμήματα των δρόμων λογίζονται και τα πεζοδρόμια, που είναι και αυτά κοινόχρηστα, όπως τούτο προκύπτει από το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του ΑΚ, η κοινή χρήση του “πράγματος” ενέχει την από όλους γενικά απόλαυσή του και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας που είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, συνταγματικώς προστατευόμενο ( άρθρ. 5 παρ. 1 Συντάγματος).

Έτσι, όταν έχουμε κατάληψη δημοσίου κτήματος (έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ’αυτών αυθαίρετα τοποθετημένες/α από οποιονδήποτε) η πράξη θεωρείται ποινικά κολάσιμη, και μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος.

Κοντολογίς, θα αρκούσε μια απλή αναφορά σε Εισαγγελέα υπηρεσίας με περιγραφή του καταληφθέντος χώρου και φωτογραφική αποτύπωση αυτής της κατάληψης για να ενεργήσει εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διατάξεις. Διώκοντας δηλαδή τη Δημοτική Αρχή για την αδράνειά της και αναγκάζοντάς την να λάβει εκείνα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής ή άρσης της κατάληψης των πεζοδρομίων εφόσον αυτή έχει ενημερωθεί και έχει αδρανήσει – όπως και συμβαίνει συνήθως- ή έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των δημοτών για ακώλυτη χρήση των κοινοχρήστων πεζοδρομίων χώρων.

Και επειδή «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», παρακαλώ γνωρίζετε ότι εφεξής αντί άλλης βροντερής φωνής για να ενεργήσει η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο, εμείς και όσοι δημότες συμμερίζονται τις απόψεις μας θα ενεργούμε δημοσιοποιώντας στο διαδίκτυο ή αλλού κάθε αίτημα υποβαλλόμενο στη Δημοτική Αρχή περί την άρση της παράνομης κατάληψης πεζοδρομίων και άλλων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων επί του οποίου ο Δήμαρχος ή/και οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή κωφεύουν, την αγνοούν και αδρανούν να πράξουν ως υποχρεούνται.

Παρακαλώ λοιπόν τον κ. Δήμαρχο χωρίς να χρειαστεί να πάει μακριά (Κ. Κηφισιά, Ν. Κηφησιά, Αδάμες..) να ελέγξει το ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο του πεζοδρόμιο. Μήπως είναι παρανόμως κατειλημμένο από πικροδάφνες, αναγκάζοντας τους πεζούς να χρησιμοποιούν τον “κανόνα” για την πόλη μας, δηλαδή τον δρόμο και όχι το πεζοδρόμιο;

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. στην κηφισια πολλοι ανθρωποι και δεν λεω οχι δεν εχετεμε τι να ασχοληθειτε.λετεοτι ειναι προβλημα καποια δεντρα σε καποια πεζοδρομια τη στιγμη οι φωτογραφιες που δειχνετε οι δρομοι ειναι πραγματικα μεγαλοι.οι ανθρωποι που ζουν σε αλλους δημους και εναι πυκνοκατοικημενοι τι να πουν?ασχοληθειτε λιγο με τους συνανθρωπους σας στην νεα κηφισια και τις εργατικες λιγο να τους ξαλαφρωσετε απο τα πραγματικα προβληματα που εχουν και βγειτε λιγο απο το μικροκοσμο σας.αναρωτιεμαι αν θα τα λεγατε ολα αυτα σε εναν ανθρωπο που ζει με 500 Ε το μηνα ,να δουμε τι θα σας απαντουσε.το γραμμα του νομου σας νοιαζει και δεν κοιτατε περα απο τη μυτη σας.

  2. Το σχόλιο του κ.Αντωνίου είναι ακατανόητο. Δηλαδή, επειδή υπάρχουν εργατικά θέματα και άλλοι πυκνοκατοικημένοι δήμοι, δεν πρέπει να ασχοληθεί κανείς με το γεγονός ότι στο Δήμο Κηφισιας όποιος θέλει φυτεύει ένα δέντρο ή θάμνο στο πεζοδρόμιο και υποχρεώνει παιδιά, γέροντες, εγκύους, μητέρες με καρότσια ή αναπήρους να πηγαίνουν από το δρόμο, γιατί -λέει- οι δρόμοι είναι μεγάλοι. Το θέμα των ανύπαρκτων πεζοδρομίων είναι μεγάλο και δεν πρέπει να το θίξουμε ΑΦΟΥ σκοτωθεί κάποιος από αυτοκίνητο, επειδή δεν μπορούσε να πάει από το πεζοδρόμιο. Η Νέα Ερυθραία είναι στα ίδια χάλια, ειδικά όπου γίναν μεζονέτες, οι ιδιοκτήτες θεωρούν το πεζοδρόμια σα συνέχεια του κήπου τους. Ο Δήμος είναι υπόλογος. Άν -Θεος φυλάξει- χαθεί μια ζωή, τότε όλοι θα “γκαρίζουν” για τα χάλια των πεζοδρομίων, αλλά τότε θα είναι αργά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.