Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο κανονισμός λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων στον Δήμο Κηφισιάς, με διαξιφισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητα και το ρόλο τους.

Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου και του πρώην δημάρχου Βασίλη Βάρσου, εξελίχθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον κανονισμό λειτουργίας τους, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (Κανακάκης, Σκορδίλης, Τσαγκάρης) τον καταψήφισαν, όπως και δυο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Πάστρα, Πατρινού).

Με την προηγούμενη εμπειρία των 15 Συνοικιακών Συνελεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στους εννέα μήνες της νέας διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας τους. Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος είχε αναγγείλει την εφαρμογή ενός μοντέλου συμμετοχικού προϋπολογισμού, μέσω του νέου αυτού θεσμού. Ο νέος προϋπολογισμός θα κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2015 και μέχρι τότε θα δίνεται η δυνατότητα στους ενεργούς πολίτες, μέσω των Συνοικιακών Συνελεύσεων, να καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πού και πώς θα ήθελαν να διατεθούν κάποια κονδύλια για την συνοικία τους (δράσεις, υπηρεσίες, έργα).

«Πρόσφορο έδαφος γι’ αυτό μας δίνει ο θεσμός των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Θέλουμε να έχουμε αποκρυσταλλωμένη άποψη από τους πολίτες και τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων σε ό,τι αφορά σε ποσοστό επί του προϋπολογισμού για τεχνικά έργα, δράσεις και υπηρεσίες, πλην των ανελαστικών δαπανών του Δήμου», είχε δηλώσει ο δήμαρχος Κηφισιάς σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προσδιόρισε το ποσοστό της λαϊκής συμμετοχής στον προϋπολογισμό του Δήμου γύρω στο 20%.

Παρόλα αυτά, στον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν προβλέπεται ρητά κάτι τέτοιο, ενώ και οι αποφάσεις των Συνοικιακών Συνελεύσεων δεν δεσμεύουν τον Δήμο στην κατανομή των κονδυλίων του δημοτικού κορβανά. «Η συνοικιακή συνέλευση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και συνιστά όργανο έκφρασης και επικοινωνίας των πολιτών/δημοτών απευθείας με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο δια του συντονιστή αυτής», αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του κανονισμού λειτουργίας τους.

Γ. Τσαγκάρης: «Η διοργάνωση περιοδειών δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας Συνοικιακής Συνέλευσης»

Επί της ουσίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ διαφώνησαν ανοιχτά με τη φιλοσοφία της νέας διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και ζήτησαν πολιτική βούληση και δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων «για σεβασμό χωρίς εξαιρέσεις των αποφάσεων των πολιτών».

Ο εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Τσαγκάρης, με προηγούμενη εμπειρία στη διοργάνωση τοπικών συνελεύσεων στη Νέα Ερυθραία με τη δημοτική ομάδα ΠΟΛΙΤΕΣ, τόνισε πως οι Συνοικιακές Συνελεύσεις θα πρέπει να καθορίζουν το ύψος των κονδυλίων επί του προϋπολογισμού και οι αποφάσεις αυτές να μεταβιβάζονται στα Τοπικά Συμβούλια. «Είναι απαραίτητος ένας κανονισμός αν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Η διοργάνωση περιοδειών του εκάστοτε δημάρχου, δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας Συνοικιακής Συνέλευσης, χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Β. Βάρσος: «Θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο, λόγω του 25%»

Σε πιο οξείς τόνους και προσωπικές αναφορές, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, κατηγόρησε τη διοίκηση και τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο ότι «αυτό που θέλετε πραγματικά, είναι να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο, λόγω του 25% που λάβατε την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Έργα χρειάζεται η πόλη, όχι λόγια και γραφειοκρατία, να μπείτε στο δια ταύτα και να αρχίσετε δουλειά». Ο κ. Βάρσος ήταν και ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας που καταψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας τον υπερψήφισαν, αν και με ειρωνικά σχόλια, όπως αυτό της Άννας Κορογιαννάκη, που έκανε λόγο για «βερμπαλιστικό κείμενο». Ωστόσο, ο επικεφαλής τους, πρώην δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, εισηγήθηκε θετικά για την υπερψήφισή του με τις τροπολογίες που κατέθεσε προηγουμένως ο κ. Θωμάκος.

Γ. Θωμάκος: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα», απάντησε ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, κάνοντας λόγο για «πρόκληση στη δημοκρατία και για απαξίωση θεσμών γνήσιας λαϊκής συμμετοχής», αλλά και για «πολιτικό και ηθικό ξεπεσμό του Β. Βάρσου». Ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε ότι για πρώτη φορά στον Δήμο υλοποιούνται οι Συνοικιακές Συνελεύσεις και «προκαλούμε για σκληρή κριτική, να μας στήνουν οι δημότες στα έξι μέτρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνθηκε του εκλογικού αποτελέσματος του συνδυασμού του, δηλώνοντας ότι «είμαστε περήφανοι για το 26,5% της πρώτης Κυριακής, περισσότερο από το 51% της δεύτερης, καθότι για πρώτη φορά στον Δήμο Κηφισιάς ένας ανεξάρτητος συνδυασμός έλαβε τέτοιο ποσοστό».

Ο συντονιστής των Συνοικιακών Συνελεύσεων, αντιδήμαρχος Γιώργος Τσούλος, τόνισε ότι «οι Συνοικιακές Συνελεύσεις αποτελούν μια ζωντανή γέφυρα των δημοτών με το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συμμετοχή μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, δεν έχουμε άλλη σκοπιμότητα, ενώ το κείμενο είναι λίγο βαρύ γιατί θέλαμε να σάς ικανοποιήσουμε όλους».

Πέραν της πολιτικής κόντρας που ξέσπασε, από τον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων αφαιρέθηκαν αρκετά άρθρα και εδάφια, έπειτα από παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος τόνισε πως οι Συνοικιακές Συνελεύσεις θα πρέπει να έχουν ελεύθερη δράση και διαδικασία. Με βάση τα όσα προτάθηκαν να αφαιρεθούν από το αρχικό κείμενο, η «Α» παρουσιάζει σήμερα τον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων.

Κόντρα και για το copyright

Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση και πολλές αντιδράσεις και από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που απειλούσαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν, προκάλεσε το γεγονός ότι στον επίλογο του αρχικού κειμένου που δόθηκε αναγράφονταν τα εξής μέσα σε πλαίσιο: «Η πρώτη πρόταση σχεδίου Κανονισμού Συνοικιακών Συνελεύσεων για τον Δήμο Κηφισιάς συντάχθηκε από την Επιτροπή Θεσμών & Διαδικασιών του Δήμου Κηφισιάς με τη συμμετοχή των Δρ. Μαρίνου Παπαδόπουλου, Γεώργιου Δασκαλόπουλου, Δήμητρας Αγαπάκη, Νίκου Γιαννακόπουλου, Αλέξανδρου Βαρνάβα, Σωτήρη Καρύδα, Μαρίας Χριστίνας Τσιάμα, Δημήτριου Κυριαζόπουλου, Ηλία Τσουτσοπλίδη, Ευαγγελίας Δραγώνα, Παναγιώτη Λιβανού, Γιάννη Παπαγιάννη, Θεοδώρας Ντάλλη, Γιάννη Τσιμόπουλου, Πέτρου Γιάννου. Η αναθεωρημένη πρόταση σχεδίου Κανονισμού Συνοικιακών Συνελεύσεων για τον Δήμο Κηφισιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, συντάχθηκε από τον Δρ. Μαρίνο Παπαδόπουλο. Copyright © 2015».

Ήταν μια πρωτοφανής προσθήκη για κανονισμό λειτουργίας δημοτικού οργάνου, όπως και πρωτοφανής ήταν η διαδικασία της ψηφοφορίας που ακολούθησε. Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν, πέραν από το να εκφράσουν την ψήφο τους στον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συνελεύσεων, να ψηφίσουν υπέρ ή κατά και στην καταγραφή των συντακτών του κειμένου αλλά και για το «Copyright © 2015». Τελικά, ο κανονισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και χωρίς την αναγραφή ονομάτων και πνευματικών δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.