pronoi_logoΤο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχωκοινωνικής Υγείας του δήμου Κηφισιάς «Προνόη» σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών /ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε σειρά δράσεων που προωθήθηκαν μέχρι σήμερα μετά και τη φετινή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2014-2015.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κέντρου: «Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2014-2015, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των σχολείων, τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που εποπτεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές και οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί του Κέντρου εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων, αλλά και με την αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πρόληψης της εξάρτησης και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής, που πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής και συμμετοχής τους σε αυτά.

Η συγκίνηση και υπερηφάνεια ήταν μεγάλη όχι επειδή κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των συμμετεχόντων στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, όσο επειδή διαπιστώνεται έμπρακτα και επιστημονικά αξιολογημένα ότι, οι μαθητές ενημερώνονται για τις επιβλαβείς συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών και αποκτούν δεξιότητες ζωής, όπως είναι η άρνηση στην πίεση της παρέας, η διεκδικητική συμπεριφορά, η συναισθηματική ωριμότητα, η αξιολογική κρίση, η ανάληψη ευθύνης, κ.ά!

Θεωρούμε πολύ σπουδαίο να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την εμπειρία και να σας παραθέσουμε μέρος της έρευνας που υλοποίησαν οι μαθητές του 2ουΓυμνασίου Αμαρουσίου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας. Το εποπτευόμενο από το Κέντρο μας πρόγραμμα, ήταν το αξιολογημένο για την αποτελεσματικότητά του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα της πρόληψης εξαρτήσεων και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής «Ξέρω τι Ζητάω».

Ειδικότερα, οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο με 11 ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ και εν μέρει τα ναρκωτικά. Το διένημαν σε 114 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και συμπληρώθηκε φυσικά ανώνυμα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σημαντικότερα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι:

  • Το ποσοστό των μαθητών που δεν καπνίζει  είναι ιδιαίτερα υψηλό (9 στους 10 είναι μη καπνιστές).
  • Αρκετοί μαθητές καπνίζουν 1-5 φορές/μήνα, οι περισσότεροι ξεκίνησαν μετά τα 12 και ο πιο βασικός παράγοντας που τους ώθησε να ξεκινήσουν είναι η παρέα.
  • Σε ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε ότι δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ (86,6%), ωστόσο πάνω από τους μισούς έχουν δει φίλο τους σε αυτή την κατάσταση.
  • Σε μια σύντομη – ανιχνευτική περισσότερο- ερώτηση για τα ναρκωτικά που ρώτησαν οι μικροί και σπουδαίοι ερευνητές μας, συγκέντρωσαν το δεδομένο ότι: το 5,3% έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι οι νέοι όπως πάντα έχουν διάθεση να πειραματιστούν και επηρεάζονται εύκολα. Αυτά άλλωστε είναι και χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των εφήβων. Το γεγονός όμως αυτό επιτάσσει και την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, προκειμένου να ενημερώνονται με ορθότητα  και να εκπαιδεύονται σε   ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει γίνει περισσότερο εμφανής από κάθε άλλη στιγμή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, καθώς και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους Ελένη Σγαρδέλη.

Όλοι τους συμμετείχαν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ενώ η κ. Ελένη Σγαρδέλη ενθάρρυνε και υποστήριζε τους μαθητές της, συμμετέχοντας και στις απογευματινές ομάδες στήριξης και εποπτείας που οργανώνει σταθερά το Κέντρο μας για εκπαιδευτικούς, για 14 συνεχόμενα έτη.

Όλοι τους αποτελούν πρότυπα δέσμευσης στο σκοπό τους, άριστης οργάνωσης των εργασιών τους και κυρίως  ενεργής συμβολής στην προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας όλων μας, μακριά από εξαρτήσεις και αυτό-εγκλωβισμό.

Την ευθύνη της εκπαίδευσης και εποπτείας  των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε η Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια, ενώ για το σχολικό έτος 2015-16 το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» πρόκειται να υλοποιήσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Boys and Girls Plus».

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: pronoi.org.gr.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Ζαπάντης, πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού ‘‘Δημήτριος Βικέλας’: «Να γίνει η Κηφισιά το Κέντρο Πολιτισμού στα Βόρεια»
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στις 29 Ιουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.