Για πρώτη φορά ο Δήμος Κηφισιάς εφαρμόζει το θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ενός μη διαδεδομένου θεσμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα του επίσης καινοτόμου θεσμού των συνοικιακών συνελεύσεων, που από τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιούνται με επιτυχία στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.

Η παρουσίαση του νέου θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού και τα στάδια εφαρμογής του, όπου για το 2016 προβλέπεται να διατεθεί το ποσό των 250.000 ευρώ ισόποσα και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες, πραγματοποιήθηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «πρόκειται για μια πειραματική προσπάθεια που δεν μπορεί να έχει συγκριτικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας και, παρά τις όποιες προσπάθειες, σε κανέναν δήμο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι υλοποίησή του. Οι 31 συνοικιακές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα μάς ενθάρρυναν για να εισάγουμε το θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού στον Δήμο μας, ως μέρος του συνολικού οικονομικού προϋπολογισμού του και της συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο δήμαρχος Κηφισιάς επισήμανε πως η όλη διαδικασία μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ένα μεσαίο στάδιο και θα εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, «κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον, καθώς οι πολίτες θα μπορούν με ωριμότητα να καθορίζουν πού θα χτιστεί ένα σχολείο ή να δημιουργηθεί ένα πάρκο». Ο κ. Θωμάκος χαρακτήρισε το νέο θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού ως «ένα σχολείο διαβούλευσης και μύησης των πολιτών στις διαδικασίες του Δήμου που αυξάνει τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοτικών πόρων», καταλήγοντας πως «μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες οι πολίτες αλλάζουν ιδιότητα και από δέκτες γίνονται πομποί, πρωταγωνιστές των αποφάσεων στην πόλη τους. Και φυσικά, όταν αλλάζουν οι πολίτες, αλλάζει η πόλη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση». 

Παραδείγματα εφαρμογής ανά τον κόσμο

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη Σκανδιναβία οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της τάσης εκσυγχρονισμού των κρατών, ενώ στην Αγγλία χρηματοδοτούνται πλέον επίσημα από τη βρετανική κυβέρνηση. Η διαφοροποίηση της εφαρμογής των συμμετοχικών προϋπολογισμών από τόπο σε τόπο, έχει οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους, από τους θεωρητικούς, σε μοντέλα.

Στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί με έναν τρόπο που παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με το μοντέλο του συμμετοχικού προϋπολογισμού της Κοινότητας. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη δημιουργία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών αστικής ανάπλασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από συναντήσεις με τους πολίτες σε επίπεδο γειτονιάς, η δημοτική αρχή ιεραρχεί τις προτεραιότητές της, προσφέροντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Τα στάδια εφαρμογής

1ο Στάδιο: ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – Συμμετοχή πολιτών / Ενημέρωση & συζήτηση / Εκλογή αντιπροσώπων συνοικιών.

2ο Στάδιο: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – Ιεράρχηση αναγκών & προτάσεις  / Ψηφοφορία επί των προτάσεων των αντιπροσώπων.

3ο Στάδιο: ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ & ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ – Επικύρωση προτάσεων πολιτών από το Δ.Σ.

4ο Στάδιο: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Εφαρμογή στον Δήμο Κηφισιάς

Στον Δήμο Κηφισιάς θα διατεθεί το ποσό των 250.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2016, το οποίο θα διαιρεθεί ισόποσα στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, για μικρά και πρωτότυπα τεχνικά έργα, καθώς και για υπηρεσίες, που οι ίδιοι οι δημότες επιθυμούν να υλοποιηθούν στην περιοχή τους, εφόσον φυσικά αυτές γίνουν αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ενεργών πολιτών, οι οποίες καταγράφουν και συγκεντρώνουν τις απόψεις των δημοτών. Με ψηφοφορία στις συνοικιακές συνελεύσεις αποφασίζεται ποια πρόταση θα κατατεθεί επίσημα προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή της.

Νέες συνοικιακές συνελεύσεις τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται ο κύκλος των συνοικιακών συνελεύσεων στον Δήμο Κηφισιάς, με κύριο αντικείμενο την εκλογή αντιπροσώπων συνοικιών, στο πλαίσιο εισαγωγής του νέου θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού.  Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στις εξής περιοχές:

• Συνοικία Νέας Κηφισιάς (από Ελαίων έως Ούλεν, στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, Παυσιλύπου 1 και Κηφισού, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00.

• Συνοικία Αδαμών Κηφισιάς (3ο Λύκειο, Πελοποννήσου 3), την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 18:30.

• Συνοικία Νέας Κηφισιάς (από  Ελαίων  έως  Ερυμάνθου, Γ’ ΚΑΠΗ Κηφισού και Αγραύλης), τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, στις 18:30.

• Συνοικία Αλωνίων Κηφισιάς (1ο Δημοτικό Σχολείο, Χρήστου Λαδά 18), την Τρίτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 18:30.

• Συνοικία Καστρίου Νέας Ερυθραίας (Βίλλα Κώστα, Λουκη Ακρίτα 4), την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 19:00.

• Συνοικία Κάτω Κηφισιάς (2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πυθαγόρα 2 και Όθωνος), την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:30.

• Συνοικία Πολιτείας (7ο Δημοτικό Σχολείο – Πλατεία Πολιτείας), τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00.

• Συνοικία Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου Νέας Ερυθραίας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων – Σπετσών & Ψαρών), την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00.

•Συνοικία Εργατικών Πολυκατοικιών Κηφισιάς (6ο Δημοτικό Σχολείο – Λάμπρου Κατσώνη 53), την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου  2015, στις 18:30.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.