ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Με κριτική διάθεση για όλους και για όλα, μόνο τι δεν κάνει ο διπλανός προσέχουμε. Δεν βλέπουμε τι κάνει ο εαυτός μας που δεν ζητάει απαντήσεις και μόνο δείχνεται. Όμως για νέα ρότα μεσοπέλαγα με αχαρτογράφητους υφάλους, θέλεις τρόπο να μείνεις σε ανοιχτή πορεία, χωρίς να εξοκείλεις σε αδιέξοδα και ξέρες.

Ναι, η πολιτεία ευθύνεται για ότι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στο κοινωνικό της σύνολο. Όμως ποια είναι αυτή η «απαίδευτη» πολιτεία μας που τόσο κακό έχει κάνει και την καταχερίζουμε. Εμείς είμαστε η πολιτεία και το κακό της παράδειγμα, πρώτα εμάς βαρύνει.
Ας μείνουμε λίγο στην εστία μας, έξω ακριβώς από το σπίτι μας παρατηρώντας γύρω μας. Τι βλέπουμε άλλο από τον γείτονα, που το όνομά του σπάνια το ξέρουμε και σπανιότερα του δίνουμε ή του παίρνουμε μια καλημέρα. Παρκαρισμένα άναρχα αυτοκίνητα στην είσοδο και στο πεζοδρόμιο μας, όποιες και αν είναι οι διαστάσεις τους. Σκουπίδια παντού στο δρόμο και σε κάποιες γωνιές σωρευμένα μέσα ή έξω από τους δημοτικούς κάδους, που σπάνια αδειάζουν και σπανιότερα πλένονται, ώστε και η εικόνα και οι οσμές που αφήνουν, μας αιχμαλωτίζουν.
Ναι ευθύνεται ο δήμος που τα αφήνει εκεί, αλλά τι να κάνει και ο δήμος θα πουν κάποιοι από εμάς, όταν συχνά οι εργαζόμενοι απεργούν. Ποιος όμως είναι αυτός ο δήμος και αυτοί οι εργαζόμενοί του. Πως βρέθηκαν εκεί που είναι και μας ταλαιπωρούν. Ξέρουμε πως οι αιρετοί ψηφίζονται από εμάς και οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από τους αιρετούς. Άρα ποιος είναι αυτός ο δήμος. Είμαστε πάλι εμείς πρώτα και κύρια και μετά είναι εκείνοι, που κάνουν δύσκολη τη ζωή μας.
Πότε κάναμε στον γείτονα το ερώτημα. Γείτονα τι ψηφίσαμε και οι δυο στις εκλογές και γιατί. Όχι στις δημοτικές αλλά στις εθνικές. Όχι στις εθνικές αλλά στις δημοτικές. Ναι έτσι πρέπει να βάλουμε το ερώτημα γιατί και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση, η επιλογή είναι πολιτική. Ποια λοιπόν επιλογή μας πολιτικής πλειοψήφησε. Αυτή ασφαλώς που έφερε έξω από την πόρτα μας την εικόνα που βλέπουμε και τις οσμές που μυρίζουμε. Άρα αφού εμείς επιλέγουμε την πολιτική, τότε και η εικόνα και οι οσμές και αυτός ο δήμος και αυτή η πολιτεία, μας αξίζουν.
Σκουπίδια λοιπόν, δεν είναι μόνο τα απορρίμματα της κουζίνας, είναι και οι πολιτικές μας επιλογές που θέλουν και αυτές ξεσκαρτάρισμα και άλλη αντιμετώπιση. Αλλά αυτόν τον διάλογο, τον κάνουμε και αργότερα. Ας μιλήσουμε τώρα για τον όγκο των απορριμμάτων της κουζίνας μας, αφού δεχτούμε ότι αυτό, είναι και δικό μας πρόβλημα και δεν είναι μόνο του δήμου και της πολιτείας. Αν στη διαπίστωση συμφωνούμε, τότε γείτονα έχω μια ιδέα. Να μειώσουμε την παραγωγή των απορριμμάτων μας. Αν και εσύ συμφωνείς σε τούτη την αναγκαιότητα, τότε να σκεφτούμε τους τρόπους για την ωφέλιμη μείωσή τους.
Σκέψου σήμερα το βράδυ, στις οχτώ, το θέμα της μείωσης όλων των σκουπιδιών μας και αύριο το πρωί με καθαρότερη εικόνα και με περισσότερες ιδέες, τα ξαναλέμε.
Καλημέρα γείτονα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.