Με την άποψη ότι «Αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ανατρέψουν την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της χώρας, έχοντας ετοιμάσει νέο πολιτικό φορέα» ο γραμματέας της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς, Στάθης Γρίβας, εξηγεί την αναγκαιότητα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον «Τύπο Κηφισιάς», ο κ. Γρίβας, αφού εξηγεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τους στόχους που έχει θέσει, πιστεύει ότι μια «νέα ισχυρή εντολή στο κόμμα μας σημαίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα, τη στιγμή που ξεκινάει η διαπραγμάτευση του χρέους». Έτσι…

Κατά πόσο κρίνετε αναγκαία αυτή την προσφυγή στις κάλπες και γιατί;

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση που ζήσαμε όλοι λεπτό προς λεπτό, αναγκάστηκε να υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία, κρατώντας τη χώρα όρθια, αποτρέποντας την άτακτη χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ και νέο μνημόνιο. Ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία θα είχε οδυνηρές συνέπειες, κυρίως, για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Η κυβέρνηση έπρεπε, με βάση τη συμφωνία αυτή, να λάβει την έγκριση της Βουλής για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση. Σε τρείς διαδοχικές ψηφοφορίες η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη από τη μέχρι τότε κυβερνητική πλειοψηφία.

Αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ανατρέψουν την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της χώρα, έχοντας ετοιμάσει νέο πολιτικό φορέα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που ανάγκασε την κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

Σημαντικός, όμως, λόγος για την προσφυγή στις κάλπες είναι η αντίληψή μας περί δημοκρατίας. Θυμίζω ότι ο Σαμαράς συνέχιζε να κυβερνά, αγνοώντας το τι είχε υποσχεθεί στα Ζάπεια. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο Παπανδρέου που από «το λεφτά υπάρχουν» μας οδήγησε στα μνημόνια. Κανένας από τους δύο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προσφύγει στον λαό για λάβει έγκριση των διαφορετικών πολιτικών επιλογών που εφάρμοζε.

Η αντίληψη μας αυτή περί λαϊκής κυριαρχίας είναι βαθιά δημοκρατική και μας διαφοροποιεί από τα δύο κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Μετά, λοιπόν, την υπογραφή της νέας συμφωνίας, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, ο λαός καλείται να εκφραστεί.

 

Πιστεύετε ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στον ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα στη χώρα μας και κάτω από ποιες ιδιαίτερες συνθήκες;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δείγματα γραφής πώς εννοεί τη σκληρή διαπραγμάτευση. Νέα ισχυρή εντολή στο κόμμα μας σημαίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα, τη στιγμή που ξεκινάει η διαπραγμάτευση του χρέους.

Υπενθυμίζω ότι η κορύφωση της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου ανέδειξε τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα Γαλλίας και Ιταλίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν εκλογές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Μια νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει θετική επίδραση σ’ αυτές τις χώρες. Συνεπώς, το ευρωπαϊκό περιβάλλον μπορεί να είναι πολύ ευνοϊκότερο τους επόμενους μήνες.

 

Σε ποιο σημείο θα θέλατε να είχε προσεχθεί περισσότερο η κυβερνητική πολιτική, ώστε να μην είχαν παρουσιαστεί ορισμένα προβλήματα, που πρέπει τώρα άμεσα να επιλυθούν;

 

Η κυβερνητική πολιτική το προηγούμενο εξάμηνο έδωσε προτεραιότητα στην διαπραγμάτευση.

Έτσι, μια Νέα ισχυρή εντολή, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας, θα προωθήσει την εξυγίανση του πολιτικού και  χρηματοπιστωτικού συστήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαρθρωτικές αλλαγές σε Παιδεία και Υγεία.

Επίσης, θα πρέπει να υπερασπιστεί :

–  το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήδη ξεκίνησε

–  τα κόκκινα δάνεια και ειδικότερα την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς

–  τα εργασιακά δικαιώματα

Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να σταθεί απέναντι στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και στο τρίγωνο της διαπλοκής. Πρέπει να επιταχύνει το έργο της στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ήδη κάποιοι εμπλεκόμενοι σε διάφορες λίστες εκλύθηκαν από τον εισαγγελέα, κάποιοι πλήρωσαν για να μην μπουν φυλακή, ενώ μεγάλης σημασίας θεωρώ την αποκάλυψη του σκανδάλου των θαλασσοδανείων  5 δισ. της Αγροτικής. Πρέπει επίσης να νομοθετήσει άμεσα τονέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, που έχει ήδη δοθεί σε διαβούλευση

Αυτά είναι κατ’ ελάχιστον τα προαπαιτούμενα που θέλει ο λαός, για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

– Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το κόμμα από το 4% και το πήγε πριν από επτά μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και με το μυαλό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μπορείτε να μας δώσετε τα προγνωστικά σας για την επόμενη Κυριακή;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% είχε κυρίως κινηματικά χαρακτηριστικά. Ο λαός, δίνοντας του υψηλά ποσοστά, απαίτησε κάτι περισσότερο από την κινηματική του παρουσία. Έδωσε εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη, να αλλάξει τη ζωή του, παραχωρώντας του ένα σημαντικό όπλο: «την κυβερνητική εξουσία». Αυτό το όπλο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι τόσο στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και στο δημοψήφισμα, απέτυχαν παταγωδώς. Εκτιμώ ότι καθημερινά πηγαίνοντας προς τις εκλογές η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνεται και ότι στις 20 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει με ορίζοντα τετραετίας.

 

– Σε δύο εβδομάδες οι Κηφισιώτες θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Τι έχετε να πείτε στους συμπολίτες σας;

 

Θα ήθελα να τους καλέσω να στηρίξουν ενεργά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη συγκροτήθηκε Ανοικτή Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα οδηγήσει την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ στις εκλογές. Σ’ αυτή την Επιτροπή δεν συμμετέχουν μόνο μέλη του κόμματος, αλλά φίλοι και απλοί ψηφοφόροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε 6 μόνο μήνες διακυβέρνησης, είχε την ευκαιρία να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του, στηρίζοντας τα αδύνατα λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ανακούφισε πολλούς συμπολίτες μας.

Επειδή προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο υπηρετώ μέχρι σήμερα, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι το όριο για την προσωποκράτηση για χρέη στο δημόσιο ανέβηκε από τα 5.000 στα 50.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με τις 100 δόσεις, ήταν μέτρο που ανακούφισε πολλές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα απέδειξε ότι είναι μια δύναμη ευθύνης, διαψεύδοντας όλους αυτούς που έλεγαν ότι είχε κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Θα ήθελα επίσης να καλέσω όλους τους Κηφισιώτες να αποφασίσουν ποιον θα ήθελαν να επιλέξουν για πρωθυπουργό. Ένα νέο άνθρωπο που ύψωσε το ανάστημά του σε όλο τον κόσμο, υπερασπιζόμενος το δίκαιο της χώρας του ή κάποιον εκπρόσωπο του παλαιού πολιτικού συστήματος της διαπλοκής, που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, που έχει συνηθίσει να υπακούει στις οδηγίες ξένων κέντρων αποφάσεων.

Είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας, με το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον, θα αφήσουν για πάντα πίσω το παλιό!

 

Πηγή: Εφημερίδα «Τύπος Κηφισιάς»

Προηγούμενο άρθροΜε παρουσίαση βιβλίων η αυλαία των φετινών «Αλλοτινών Πατρίδων»
Επόμενο άρθροΠαραδίδεται στην κυκλοφορία η οδός Αχαρνών στην Κάτω Κηφισιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.