Εν μέσω προεκλογικών διεργασιών και εκδηλώσεων, ξετυλίγεται μία νέα αμεσοδημοκρατική διαδικασία, αυτή των λαϊκών συνελεύσεων, σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε επίπεδο τοπικών προβλημάτων αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, αν και δεν αποτελεί πρακτική της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προσπάθειες για κάτι ανάλογο είχαν προηγηθεί στα Εξάρχεια και αργότερα στο Σύνταγμα από το κίνημα των αγανακτισμένων, χωρίς όμως συνέχεια. Σήμερα, για πρώτη φορά, κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, κάνει ένα βήμα μπροστά διευρύνοντας την δημοκρατική του βάση με την πρόκληση των συνελεύσεων αυτών, με σκοπό, σε πρώτη φάση, να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα, που καλούμαστε να λύσουμε την επομένη των εκλογών και, σε δεύτερη φάση, να εδραιωθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε κυβερνώντες και κυβερνώμενους, με στόχο την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τον έλεγχο, αλλά και την συνδιαμόρφωση της περαιτέρω πορείας της χώρας.
Σε μία εποχή, που η πολυπλοκότητα και η έκταση των προβλημάτων είναι καθολική, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, από την ζύμωση των απόψεών μας υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μία κοινή συνισταμένη, που θα δείχνει την δημοκρατικά διαμορφωμένη κατεύθυνση για όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας.
Το βάρος και η σοβαρότητα των προβλημάτων είναι τέτοια, που μόνο με τον λαό να παρακολουθεί στενά και να επηρεάζει τις εξελίξεις, μπορεί κάποια κυβέρνηση να κρατηθεί και να κυβερνήσει.
Αν καθιερωθεί σαν θεσμός αυτή η διαδικασία, μαζί με την δυνατότητα πρόκλησης δημοψηφισμάτων από τους πολίτες, θα αποτελέσει την εγγύηση αλλά και την ασπίδα προάσπισης της δημοκρατίας και των εθνικών μας συμφερόντων.
Ο λαός μας δεν είναι ξένος με αυτές τις πρακτικές. Από την εκκλησία του δήμου στην αρχαιότητα, μέχρι τις λαϊκές συνελεύσεις και τα λαϊκά δικαστήρια ακόμη και στα μακρινά χωριά της Ελλάδας, την εποχή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, έχει καταθέσει την εμπειρία του στην ιστορική καταγραφή.
Τώρα λοιπόν ήρθε ξανά η ώρα να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Τίποτε να μην γίνεται πλέον ερήμην του. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να αναβάλλουμε την δραστηριοποίησή μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε.
Είναι επιτακτική ανάγκη να εμπιστευθούμε την κρίση μας και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας μέσα από αυτές τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως από την επόμενη ημέρα.
Θα ανασκουμπωθούμε και θα τραβήξουμε όλοι κουπί διαθέτοντας τον χρόνο, την σκέψη, τις ιδέες, τις προτάσεις και την ενέργειά μας, ώσπου να βγούμε από αυτήν την φουρτούνα. Ετσι κι αλλιώς η κρίση έχει εισβάλει στα σπίτια μας και μας έκλεψε τον ύπνο και όχι μόνο.
Ας δώσουμε λοιπόν για λίγο την προτεραιότητα στην κοινή δράση, έναντι της προσωπικής ησυχίας, που άλλωστε έχει χαθεί, για να έχουμε την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε και με τις δικές μας δυνάμεις στο να κλείσουμε τον δρόμο στις ξένες ορέξεις και επιβουλές.
Και είμαι βέβαιη πώς μετά από αυτόν τον ωραίο αγώνα, που καλούμαστε να δώσουμε, δεν θα είμαστε πλέον οι ίδιοι, μα αναβαπτισμένοι και περήφανοι πολίτες, που άξια διεκδίκησαν την τύχη του μέλλοντός τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.