Δυο νέες δραστηριότητες, που συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για την οικονομική της διαχείριση από τις προηγούμενες διοικήσεις, αναλαμβάνει η Δημοτική Επιχείρηση ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. στην Κηφισιά. 

Εκπρόσωπος της Νέας Κωμωδίας ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας από την Κηφισιά, Μένανδρος (Αθήνα, 342-292 π.Χ.), ωστόσο, το «βαφτιστήρι» του, η ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον επιχειρηματικό βραχίονα του Δήμου Κηφισιάς στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, έκανε «σεφτέ» στο Δημοτικό Συμβούλιο, εν μέσω τραγελαφικών καταστάσεων.

Τα δυο θέματα που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου και αφορούν πλέον στο νέο πεδίο δραστηριοτήτων της, ήταν οι λήψεις αποφάσεων για την προσωρινή ανάθεση του Εντευκτηρίου της Εκάλης και την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Ερυθραίας, στη Δημοτική Επιχείρηση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, κυρίως, για το οικονομικό αντίτιμο που θα επιβαρύνει τους δημότες για τη χρήση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, αλλά και για το γεγονός της απουσίας σχεδίου βιωσιμότητας για τα νέα πεδία δραστηριοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης.

Τα αίματα άναψαν στην κυριολεξία, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., Γιάννης Καπάτσος, απευθυνόμενος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, τούς αποστόμωσε στην κυριολεξία, λέγοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε». Όπως τους ανέφερε συγκεκριμένα σε έντονο ύφος, «επειδή βλέπω μια υπερευαισθησία για τον Μένανδρο, σάς καλώ από την κ. Μάγερ (η τελευταία στη σειρά σύμβουλος της πλειοψηφίας) και μέχρι εδώ, να μην τολμήσει κανένας να μιλήσει!».

Ακολούθησαν φραστικές αψιμαχίες – σε γηπεδική ορολογία και με την επίκληση τσαμπουκά -, καθώς οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας αντέδρασαν έντονα στις διαθέσεις φίμωσης και λογοκρισίας τους εκ μέρους του συναδέλφου τους, ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που τον κατηγόρησαν για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Μωράκης, να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση.

«Ο Μένανδρος όζει!»

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, ο κ. Καπάτσος επανήλθε δριμύτερος, αποκαλύπτοντας ότι τα μισά από τα συνολικά 300.000 ευρώ των οφειλομένων από κακοπληρωτές στην επιχείρηση του Δήμου, «τα χρωστάει από το 2010 εργολάβος, ο οποίος, μάλιστα, πήρε και δυο έργα το 2014 από τη ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.». Γι’ αυτό και ανακάλεσε την προηγούμενη «άστοχη πρόταση», όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι που ήταν διοίκηση στην ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. να ρωτούν γιατί παραχωρούμε νέες δραστηριότητες. Το μόνο που έχουμε αναλάβει είναι δικαστήρια και να κυνηγούμε όσους χρωστούν -και δεν μιλάμε για χρέη του 2014, αλλά για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μαζί του από το 2009. Μέχρι σήμερα ο Μένανδρος όζει!».

Ο πρώην δήμαρχος και σήμερα στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Βάρσος, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη τετραετία και χαρακτήρισε ως «ακραία τη συμπεριφορά του θεόσταλτου στην πόλη κ. Καπάτσου», ο οποίος «έβαλε μεν μια μαύρη γραμμή από την κ. Μάγερ, αλλά κι εγώ μπορώ να βάλω μια κόκκινη γραμμή, αποχωρώντας από την αίθουσα, κατά τις τοποθετήσεις του».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., δημοτική σύμβουλος, Πόλυ Αστερίου, δεν έθιξε καθόλου το θέμα των οικονομικών της Δημοτικής Επιχείρησης, ούτε και επιβεβαίωσε τις προηγούμενες «σχέσεις» με επιχειρηματίες. Για την προσωρινή ανάθεση του Εντευκτηρίου της Εκάλης και την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής της Ν. Ερυθραίας, ως προς την ουσία, η διοίκηση της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. δεν παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια βιωσιμότητας και λειτουργίας τους, καθώς όπως έσπευσε να απαντήσει ο κ. Καπάτσος στις σχετικές ερωτήσεις του επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, Παναγιώτη Κανακάκη, «πρόκειται για μικρές δουλειές που δεν χρειάζονται business plan».

Ως προς την αναγκαιότητα, πάντως, ενεργοποίησης της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. στους δυο παραπάνω τομείς, κατέστη σαφές ότι το μεν Εντευκτήριο της Εκάλης λειτουργούσε σε καθεστώς παρανομίας εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα και με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ταμειακή μηχανή, με απροσδιόριστο φορέα διαχείρισης και με υπαλλήλους χωρίς σύμβαση με τον Δήμο.

Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος δήλωσε ότι πρόκειται για μεταβατικό διάστημα και η προσωρινή ανάθεσή του στη Δημοτική Επιχείρηση γίνεται για να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα και απρόσκοπτα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους τρεις Συλλόγους της Εκάλης, για να βρεθεί φοροτεχνικά και νομικά ένα νέο καταστατικό και ο φορέας λειτουργίας του.

Νωρίτερα, ωστόσο, η πρώην δήμαρχος Εκάλης Βάσω Σπηλιωτοπούλου -επί δημαρχίας της το 2001 είχε κατασκευαστεί το Εντευκτήριο- διατύπωσε τις αμφιβολίες της «κατά πόσο με τα νέα σχέδια σήμερα διασφαλίζεται η λειτουργία του για την ψυχαγωγία και τη συγκέντρωση των κατοίκων της Εκάλης, που δεν έχουν κανένα άλλο στέκι στην περιοχή να φιλοξενήσει τις δραστηριότητές τους».

Τελικά, το θέμα της προσωρινής ανάθεσης του Εντευκτηρίου της Εκάλης στη ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εγκαταλειμμένο το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 

parko-kykl-agogis-ne 01

Το δε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Ερυθραία, ουσιαστικά ποτέ δεν εκπλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρως τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια παρουσίαζαν ανέκαθεν τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αχρηστία, ενώ για τα 30 ποδήλατα, από τα 45 που υπήρχαν, δεν έχει βρεθεί τρόπος συντήρησής τους από τον Δήμο, με αποτέλεσμα να αραχνιάζουν στην αποθήκη και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και εκπαιδευτικός, Κατερίνα Καραλή, ότι τα σχολεία του Δήμου αναγκάζονται να τρέχουν στο αντίστοιχο πάρκο της Νέας Μάκρης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εφόσον το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Ερυθραία δεν υφίσταται.

Η πρόεδρος της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., Πόλυ Αστερίου, έκανε λόγο για «εγκαταλειμμένο πάρκο που από πρόπερσι δεν πληροί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε». Όπως τόνισε η ίδια, χρειάζεται πολλή δουλειά και συντήρηση, από φώτα που δεν λειτουργούν, μέχρι γραφεία, έπιπλα που λείπουν και τη στέγη που έχει καταρρεύσει. Εκτός της εικόνας εγκατάλειψης, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, άγνωστοι δράστες προξένησαν βανδαλισμούς και εκτεταμένες καταστροφές στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Νέας Ερυθραίας. Έσπασαν τότε τζάμια, πόρτες, παράθυρα, χημικές τουαλέτες, το σκέπαστρο ημιυπαίθριου χώρου, πίνακες ανακοινώσεων, καλάθια, τραπεζοκαθίσματα και ό,τι άλλο βρήκαν στο βραδινό πέρασμά τους από το δημοτικό χώρο.

Τα εναπομείναντα ποδήλατα θα επισκευαστούν και στις πρώτες σκέψεις της διοίκησης είναι να ενοικιάζονται έναντι χαμηλού αντιτίμου σε ιδιώτες, ενώ θα είναι δωρεάν για τις επισκέψεις των σχολείων του Δήμου. Πρόθεση επίσης της διοίκησης είναι ο χώρος να ενοικιάζεται για παιδικά πάρτι και παραστάσεις, δραστηριότητες που απέχουν φυσικά παρασάγγας από τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Ερυθραία.

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Νίκος Σφαντός, έκανε λόγο για «χαράτσωμα των δημοτών, τη στιγμή που ως Δήμος πρέπει να διαφυλάξουμε το δικαίωμά τους στην αναψυχή, ιδίως, σε εποχές οικονομικής κρίσης».

Με φορέα διαχείρισης τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Νέας Ερυθραίας, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2007 και είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς το επισκέπτονταν έως και 40 παιδιά την ημέρα. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην οδό Ανδρούτσου και Εθνικής Αντιστάσεως, διαθέτει, εκτός από τις διαδρομές με την ειδική σήμανση, μία παιδική χαρά, χώρο πρασίνου και ένα κιόσκι για ξεκούραση. Ήταν ανοιχτό όλο το χρόνο και τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτονταν δωρεάν για χρήση στο κοινό. Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, διοργανώνονταν επισκέψεις σχολείων, όπου εκπαιδευτές από σχολές οδήγησης ή υπάλληλοι από την Τροχαία Κηφισιάς εκπαίδευαν τα παιδιά στη σωστή και ασφαλή οδήγηση.

Η απόφαση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Ερυθραίας, στη ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, Νίκο Σφαντό να ψηφίζει κατά, Παναγιώτη Κανακάκη να ψηφίζει λευκό και τους Στάθη Κύρλο, Αντώνη Μπιτσάνη και Μαρία Κεφαλά να ψηφίζουν υπέρ της παραχώρησης αλλά κατά του οικονομικού αντιτίμου για τη χρήση του από τους δημότες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.