Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, κατά της υπ’ αριθμ. 1115/2012 απόφασης του ΣτΕ (Τμήμα Δ’), που ακυρώνει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας για τα έργα ανάπλασης και τη σύνδεση του ιστορικού κέντρου με το Καστρί.
Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20 Ιουνίου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, παρουσία του αντιδημάρχου Νέας Ερυθραίας, Ευστάθιου Κύρλου, της νομικού συμβούλου του δήμου, Σταυρούλας Κεμπερά και του συγκοινωνιολόγου Θεόδωρου Μαυρογιώργη.
Πρόκειται για απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ που τινάζει στον αέρα το σύνολο των αναπλάσεων και παρεμβάσεων (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, μονοδρομήσεις κ.α.), τις οποίες δρομολόγησε και υλοποίησε η διοίκηση της Βασιλικής Ταμβάκη στα τελευταία χρόνια της θητείας της, βάσει των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την επίλυση των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών ζητημάτων της Νέας Ερυθραίας.
Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ακυρώνει δε ως «μη νομίμως τελειωθείσες» στο σύνολό τους τις προσβαλλόμενες αποφάσεις 278/2008 και 210/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας, δεδομένου ότι έτυχαν εφαρμογής, ελλείψει ρητής εγκριτικής πράξεως από την Περιφέρεια Αττικής και «για λόγους ασφαλείας δικαίου».
Ο Δήμος Κηφισιάς καλείται σήμερα να επαναφέρει την οδό Γεωργίου Παπανδρέου και τις λοιπές παρεμβάσεις σε οδούς του Καστριού και του ιστορικού κέντρου στην πρότερη κατάσταση. Την αίτηση ακύρωσης των συγκεκριμένων αποφάσεων του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας στο ΣτΕ κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης επισήμανε ότι η παρούσα δημοτική Αρχή υποστηρίζει ένα έργο, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Νέας Ερυθραίας, γιατί προσθέτει πράσινο και χώρους αναψυχής στην πόλη, κάτι που είναι ζητούμενο σε μια σύγχρονη πόλη. «Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό το κομμάτι της Γεωργίου Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει ως έχει και μάλιστα να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο επέκτασης των ποδηλατοδρόμων. Τη μελέτη ήδη εκπονεί ο μελετητής μας, γιατί θέλουμε το μοντέλο αυτό ανάπτυξης, με δρόμους περιπάτου, με πεζοδρόμους, με ποδηλατοδρόμους, να το κάνουμε και σε άλλες γειτονιές. Το έργο είναι χρήσιμο, λειτουργικό, απαραίτητο για την περιοχή και θα το στηρίξουμε ως δημοτική Αρχή σε όποιο δικαστήριο υπάρχει. Δεν θα το χαλάσουμε και μακάρι να μπορέσουμε να εντάξουμε και τις επεκτάσεις αυτού του έργου σε άλλο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο», τόνισε ο κ. Χιωτάκης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς ανέφερε ακόμη ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς έχουν εγκρίνει μια νέα μελέτη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Νέα Ερυθραία και την Κηφισιά, για τις οποίες κάτοικοι προσέφυγαν στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία τις απέρριψε, δικαιώνοντας το δήμο.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν.Ε.», ο κ. Χιωτάκης υποστήριξε ότι οι ακυρωμένες αποφάσεις που αφορούν στον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας θα προσβληθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ. «Εμείς συνεχίζουμε το έργο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει κριθεί νόμιμη. Το καινούργιο κομμάτι προχωράει κανονικά και το παλιό κομμάτι παραμένει ως έχει», τόνισε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας μια νέα μελέτη για το κομμάτι της Νέας Ερυθραίας, κάτω από την Ελ. Βενιζέλου.
Ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Στάθης Κύρλος από την πλευρά του, ανέφερε ότι μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ αυθόρμητα εκατοντάδες κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας συγκέντρωσαν υπογραφές, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές προς κάθε αρμόδια αρχή ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για όλους τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας και δεν επιθυμούν για κανένα λόγο να ακυρωθεί. «Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την πόλη, να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους πρασίνου», τόνισε ο κ. Κύρλος.
Υπέρ της διατήρησης των συνολικών αναπλάσεων στη Νέα Ερυθραία τάχθηκε και ο Σύλλογος Αναβάθμισης Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυθραίας, δια μέσου της προέδρου του Στυλιανής Χατζηανδρέου και του αντιπροέδρου του Παναγιώτη Τουτουδάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.