Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική, ως μη πάγιος φόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος. Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι», από έκτακτο μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο, να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Νοεμβρίου του 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.α. Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης (10/10/2011) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Αλαλούμ για το «χαράτσι» μεταξύ ΔΕΗ και… ΔΟΥ
«Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».
Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία απεστάλη σε όλες τις Οικονομικές Εφορίες της χώρας, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους έφορους για την πληρωμή ή μη του «χαρατσιού».
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες έχει επικρατήσει ένα απίστευτο μπάχαλο στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, μετά τις δηλώσεις στελεχών της επιχείρησης ότι οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν μόνο το ποσό του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς το «χαράτσι». Η ΔΕΗ, έστω και ανεπίσημα, δεχόταν από χιλιάδες πολίτες την πληρωμή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο ρεύμα, αλλά δεν διευκρίνιζε ότι το υπόλοιπο ποσό θα μεταφερθεί στον επόμενο λογαριασμό.
Οι πολίτες έφευγαν από το γκισέ, νομίζοντας ότι έχουν πληρώσει το ρεύμα και έχουν αφήσει ανεξόφλητο το χαράτσι. Τις επόμενες μέρες, πάντως, η πρακτική αυτή άλλαξε και ενώ τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ δέχονταν αρχικά χωρίς διευκρινήσεις το αντίτιμο του ρεύματος, στη συνέχεια διευκρίνιζαν στους καταναλωτές ότι η πληρωμή γίνεται έναντι. Για το λόγο αυτό έβαζαν και τη σχετική σφραγίδα!
Το απίστευτο αυτό αλαλούμ έχει δημιουργήσει νευρική κρίση στους καταναλωτές, που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πού να απευθυνθούν προκειμένου να βγάλουν άκρη με τον λογαριασμό τους. Στα μεγάλα υποκαταστήματα σχηματίζονταν ατελείωτες ουρές, ενώ υπήρχαν πολίτες που πήγαν από τις 6 το πρωί για να πάρουν σειρά και να εξυπηρετηθούν. Η ίδια εικόνα κυριάρχησε και στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κηφισιά.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.