Το «γόρδιο δεσμό» που έχει σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποτελεί μία από τις κύριες εστίες διαφθοράς στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οπωσδήποτε εστία όχλησης για τους κατοίκους, επιχειρεί να σπάσει ο Δήμος Κηφισιάς με την κανονιστική απόφαση προσδιορισμού ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία τους.
Το θέμα είχε τεθεί για ένα μήνα σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου εισάγεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου θα γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις υπάρξουν, πριν να λάβει οριστική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.
Αν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο στόχευε εξ αρχής στην απλούστευση των διαδικασιών και στην άρση της ασάφειας γύρω από το καθεστώς λειτουργίας και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην αδειοδότηση των καταστημάτων, εντούτοις, φαίνεται πως οι άδειες εξακολουθούν να δίνονται με «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Πάνω από εκατό καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Κηφισιάς λειτουργούν χωρίς κανονική άδεια, υπό το καθεστώς προέγκρισης που τους δίνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια -αλλά και χωρίς αυτή σε κάποιες περιπτώσεις-, ενώ δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν το 0,5% επί του τζίρου τους για τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσουν, με αποτέλεσμα και ο δήμος να έχει και πολλά διαφυγόντα έσοδα. Τις παρενέργειες για τους κατοίκους από τη λειτουργία εκατοντάδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επισημαίνει και η παρακάτω εισήγηση της διοίκησης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Ο Δήμος Κηφισιάς, στο πλαίσιο του άρθρου 79 του Ν.3463/06, καλεί σε δημόσια διαβούλευση τους αρμόδιους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και ομάδες πολιτών, να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, για την έκδοση κανονιστικής απόφασης σχετικά με το παρακάτω θέμα:
• Η εγκατάσταση (χωροθέτηση) και λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού
Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) στην περιοχή του Δήμου Κηφισιάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η δημοτική αρχή. Και τούτο διότι τα ΚΥΕ έχουν αναδειχθεί, σε πολλές περιπτώσεις, σε συστηματική πηγή όχλησης των κατοίκων και αιτία προστριβών και αντιθέσεων μεταξύ των τελευταίων και των καταστηματαρχών ή και των θαμώνων των σχετικών χώρων.
• Ο υγιής ανταγωνισμός και η υγιής επιχειρηματικότητα στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υφίσταται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει επίσης να τύχει προστασίας. Δεν μας επιτρέπεται να τη βάλουμε στην ίδια μοίρα με την παραβατική επιχειρηματικότητα, που ανθεί εις βάρος συνήθως της πρώτης και προκαλεί την μήνη των κατοίκων.
Στον δήμο υποβάλλονται καθημερινά βεβαιώσεις παραβάσεων από τις ελεγκτικές αρχές και καταγγελίες κατοίκων, οι οποίες, στην πλειονότητά τους, αφορούν την παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, λόγω χρήσης μουσικής ή μουσικών οργάνων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση της αδείας, την οχλαγωγία από τη συγκέντρωση ανθρώπων σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και οδούς κατά τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, την παράνομη αλλαγή χρήσης λειτουργίας ορισμένων ΚΥΕ (π.χ. από παραδοσιακό καφενείο σε μπαρ), καθώς και την παράνομη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα ή και παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αυτής που ως δήμος οφείλουμε να προστατεύσουμε.
Συνεπώς με την προτεινόμενη κανονιστική για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είμαστε υποχρεωμένοι να ισορροπήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, μεταξύ δύο συνταγματικά κατοχυρωμένων αγαθών, δηλαδή του δικαιώματος των κατοίκων της πόλης μας να προστατευθεί η ποιότητα της ζωής τους και του δικαιώματος του “επιχειρείν”, εν μέσω μάλιστα σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Υπόμνημα 200 δημοτών

Εντωμεταξύ, σε υπόμνημα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, το οποίο υπογράφουν περίπου 200 κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς, ζητείται να μπει φραγμός στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία πληθώρας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων:
• Η περιοχή μας είναι ήδη υπερκορεσμένη από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες επαγγελματικές χρήσεις που θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την «Αμιγή Κατοικία».
• Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες έχουν ως αποκλειστικό προορισμό την ασφαλή και άνετη διέλευση των πεζών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μια σύγχρονη πόλη. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να εξοβελιστεί ο σκοπός αυτός, προκειμένου να χορηγηθούν και άλλες άδειες χρήσης πεζοδρομίων κ.λπ. Προς τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Εξάλλου είναι γνωστές οι υπερβάσεις που συνήθως διαπράττονται από πλείστους καταστηματάρχες, σε σχέση με τη χρήση των παραπάνω κοινόχρηστων χώρων.
•Γενικότερα η περαιτέρω αύξηση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μας στερήσει την οικογενειακή γαλήνη και τη στοιχειώδη ησυχία, ενώ θα υποβαθμίσει σημαντικά την περιοχή μας, που τελικώς θα μετασχηματισθεί από «αμιγώς οικιστική» με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό χρώμα του ιστορικού Δήμου Κηφισιάς, σε συγκεντρωμένα εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι όμως κινδυνεύει να καταστραφεί με αφανισμό ο οικιστικός ιστός της πόλης μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.