ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

bar_nisi

Απίστευτοι διάλογοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή ανακοίνωση του Δήμου Kηφισιάς για «τραμπουκισμούς, τρομοκράτηση και υποστήριξη της προηγούμενης διοίκησης» σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων!    Νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ διοίκησης και μείζονος μειοψηφίας, για τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως, για τις οχλούσες χρήσεις των νυχτερινών κέντρων και των ανοιχτών μπαρ στο Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς και στη Νέα Ερυθραία, πυροδότησε επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη 20 Μαΐου), ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος καταφέρθηκε και πάλι με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της προηγούμενης διοίκησης, δηλώνοντας ότι «επί 4 μήνες κατέβασαν ρολά στον Δήμο», αναφερόμενος στο διάστημα αμέσως μετά τις περσινές δημοτικές εκλογές, διάστημα κατά το οποίο δεν συνεδρίαζαν τα αρμόδια όργανα με αποτέλεσμα «να μάς παραδώσουν δεκάδες άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Και επέμεινε ο ίδιος, κατονομάζοντας, μάλιστα, και συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, ότι «σήμερα ως αντιπολίτευση ορισμένοι εργάζονται ως δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί των επιχειρήσεων αυτών», ενώ ο συνδυασμός της προηγούμενης διοίκησης, λειτουργεί, δυστυχώς, σε ευθεία γραμμή και πλήρη ευθυγράμμιση με επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή του ανακοίνωση στις αρχές του μήνα, με αφορμή τη  σφράγιση καταστήματος επί της οδού Κασσαβέτη 11, όπου αναφέρεται σε «τραμπουκισμούς, τρομοκράτηση και τη συνεχή υποστήριξη της προηγούμενης Διοίκησης», σχετικά με την ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, νυχτερινά κέντρα , κ.α.), ο Δήμος Κηφισιάς τονίζει τα εξής:

«Η τήρηση της νομιμότητας, η ίση μεταχείριση αλλά και η  προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς και τα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων δίνουν αγώνα για να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας των καταστημάτων στον Δήμο μας. H Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία είναι προάστια κατοικίας και περιπάτου. Παραλάβαμε την Νέα Ερυθραία: ‘‘Μύκονο’’ και ‘‘Αράχωβα’’ και την Κηφισιά: Μπαρούπολη και Σουβλακούπολη. Θα προστατέψουμε με όποια δυνατότητα μας παρέχει ο νόμος τις πόλεις μας από την αλλοίωση της ταυτότητάς τους και την επέλαση των καταστημάτων διασκέδασης.

Η προηγούμενη Διοίκηση, εν μέσω θέρους 2014, μάς παρέδωσε δεκάδες άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα αρμόδια όργανα. Σήμερα ως Αντιπολίτευση ορισμένοι εργάζονται ως Δικηγόροι και Πολιτικοί Μηχανικοί των επιχειρήσεων αυτών. Την ίδια ώρα κάποιοι εγκαλούν τη Διοίκηση για διαφθορά επειδή προσπαθεί να τηρήσει το νόμο. Ποιοι είναι οι πραγματικά διεφθαρμένοι; Θα μας διδάξουν ήθος τα νυχτερινά κέντρα;

Ο Δήμος Κηφισιάς προβαίνει στη διαδικασία σφράγισης καταστήματος επί της οδού Κασσαβέτη, αρ. 11, καθώς λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη νόμιμη άδεια λειτουργίας. Έχει προηγηθεί έλεγχος του φακέλου του καταστήματος  υγειονομικού ενδιαφέροντος το 2014. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις καθώς η χρήση στην περιοχή είναι μη επιτρεπτή και προστατεύεται από Προεδρικά Διατάγματα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Πολεοδομία Κηφισιάς μετά από αυτοψία της (26/11/14) έχει διατάξει την παύση των εργασιών του και την επιβολή προστίμων που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος προσέφυγε στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της οποίας η απόφαση (23/12/14) εναρμονίστηκε με αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς (9/12/14) και η προσφυγή του απερρίφθη.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε έλεγχος της Αστυνομίας (18/4/15) όπου διαπίστωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί παράνομα και χωρίς άδεια λειτουργίας. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδιοκτήτη, μετά από αίτημα του, με τον Δήμαρχο.

Ο Δήμος Κηφισιάς τηρεί τη νομιμότητα. Μετά τη δεύτερη απόρριψη του Διοικητικού Πρωτοδικείου για αναστολή της  σφράγισης, θα συνεχίσει τη διαδικασία σφράγισης στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο λειτουργεί κατά παράβαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και της Περιφέρειας.

Η Νέα Διοίκηση του Δήμου δεν χορηγεί άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος σε καταστήματα που είχαν εμπορική χρήση προηγουμένως. Η Δημοτική Αρχή δεν εθελοτυφλεί, αλλά εφαρμόζει τους νόμους αμερόληπτα, ισότιμα και παρεμβαίνει δραστικά όταν αυτοί καταστρατηγούνται.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία ‘‘μπαράκια’’ και καταστήματα εστίασης άνοιγαν με το ‘‘έτσι θέλω’’. Πλέον όχι! Τώρα προσπαθούν με τραμπουκισμούς, τρομοκράτηση και τη συνεχή υποστήριξη της προηγούμενης Διοίκησης. Δεν υποχωρούμε!».

Στο περιεχόμενο της παραπάνω ανακοίνωσης επανήλθε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Κύρλος (σχετική επιστολή – απάντησή του δημοσιεύει σήμερα η «Α»). Όλοι οι διάλογοι – «φωτιά» που ακολούθησαν, έχουν ως εξής:

Στάθης Κύρλος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας): «Βγάλατε ανακοίνωση ότι παραλάβατε δεκάδες προεγκρίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Από την Πολεοδομία γίνεται λόγος για ανακρίβειες και είναι ηθική υποχρέωση της διοίκησης να επανορθώσει. Δεν πρέπει να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Για το πόσες προεγκρίσεις έχετε δώσει εσείς εδώ και ένα χρόνο μπορείτε να ανατρέξετε στο site του Δήμου».

Γιώργος Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας): «Ποιος υπογράφει την ανακοίνωση και ποιοι είναι οι συντάκτες της; Από τους 16 της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό νυχτερινών κέντρων; Μόνο εγώ είναι δικηγόρος και διαψεύδω ότι εργάζομαι για λογαριασμό παράνομης επιχείρησης και, μάλιστα, αντιδίκου του Δήμου Κηφισιάς. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Πώς είναι δυνατόν χωρίς καμία τεκμηρίωση να προχωράτε σε μια τέτοια πρόχειρη ανακοίνωση; Βεβαίως, είναι καταδικαστέες οι ενέργειες των υπευθύνων του συγκεκριμένου καταστήματος και θίγουν αιρετούς».

Παντελής Παπανικολόπουλος (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του γραφείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος): «Δεκάδες άδειες συσσωρεύονταν κατά την περσινή θερινή περίοδο, επειδή δεν συνεδρίαζαν τα αρμόδια όργανα. Γνωρίζετε ότι αν η διοίκηση δεν απαντήσει εντός 15 ημερών, θεωρείται ότι έχει δοθεί προέγκριση άδειας. Ήταν πολλαπλάσιος ο ρυθμός των αδειών από τα τρίμηνα που ακολούθησαν. Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων για το Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς. Αυτό είναι ένα γεγονός που ζήσαμε. Στη Νέα Ερυθραία, υπήρχε δυνατότητα open bars με μουσική στη διαπασών. Αυτό κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και το αντιμετωπίζουμε».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Άλλες φορές η αντιπολίτευση, ο συνδυασμός της προηγούμενης διοίκησης, λειτουργεί, δυστυχώς, σε ευθεία γραμμή και πλήρη ευθυγράμμιση με επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό δεν κρύβεται και προκαλεί μεγάλη εντύπωση».

Νίκος Χιωτάκης (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας, πρώην δήμαρχος): «Οφείλετε να το προσωποποιήσετε αυτό».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Είναι αμετανόητοι στο θέμα αυτό. Από τον περασμένο Μάιο ως τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε, η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε να μη συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έπαιρναν άδειες κατά πλάσμα δικαίου και δια της σιωπής. Η νέα διοίκηση, βέβαια, έφερε πολλές ανακλήσεις έπειτα, ήταν η μόνη δυνατότητα που έδινε ο νόμος. Αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο παράδειγμα. Επί 4 μήνες κατέβασαν ρολά. Ακόμη και για προμηθευτές και εργολάβους που ζητούν να πληρωθούν σήμερα, δεν υπάρχουν συμβάσεις, αναθέσεις, αποφάσεις, τιμολόγια. Δεν υπήρχε Δήμος για 4 μήνες. Η φιλοσοφία μας για το εμπορικό κέντρο της οδού Κασσαβέτη είναι αυτή της ήπιας αναψυχής και ενός μίγματος υψηλού εμπορίου. Ο συνδυασμός της προηγούμενης διοίκησης είχε μια άγρια τάση να τα κάνει όλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι τρομερό αυτό. Τέτοια άγρια τάση δεν υπάρχει σε κανέναν συνδυασμό στην Ελλάδα. Κυνικά ψηφίζουν ακόμα και τώρα, θέλουν όλη η πόλη να γεμίσει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντί να σώσουν την εικόνα τους. Ποιος δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος με επισκέφθηκε στο γραφείο μου για λογαριασμό ιδιοκτήτη καταστήματος στην Κασσαβέτη; Θα το πω εγώ ή θα το πει εκείνος; Αναρωτήθηκε συνάδελφος νομικός ποιος εκπροσωπεί τον Δήμο και ποιος δικηγόρος υποστηρίζει επιχειρηματία. Θα τον ρωτήσω κι εγώ. Θέλετε να απαντήσετε; ».

Γιώργος Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας): «Ως δημοτικός σύμβουλος σάς επισκέφθηκα και όχι ως δικηγόρος. Μου έγινε πρόταση να αναλάβω την υπόθεση και σάς ρώτησα τις προθέσεις σας και τι στάση θα κρατήσει ο Δήμος. Δεν είναι fair αυτό που κάνετε, θα μπορούσα κι εγώ να πω τι απαντήσατε».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Μα το δηλώσατε και σάς είπα ότι θα το σφραγίσω».

Γιώργος Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας): «Δεν μπορείτε να βγάζετε ανακοίνωση ότι εργάζομαι ως δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Είπατε ότι είμαι δικηγόρος παράνομων επιχειρήσεων».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Κατάλαβαν όλοι οι παριστάμενοι τι έχει γίνει. Εσείς με επισκεφθήκατε ως δικηγόρος του ιδιοκτήτη».

Γιώργος Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας): «Ήθελα να μάθω αν εσείς υπογράφετε την ανακοίνωση. Εσείς βγάλατε το όνομα συγκεκριμένα».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, θέλουμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επίσης, αυτά που είχαμε και τόπο ήπιας διασκέδασης την Κηφισιά. Να μην εξοβελιστούν τα ποιοτικά εμπορικά καταστήματα, γιατί έτσι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της πόλης και ο χαρακτήρας των επισκεπτών της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, οι οποίοι αδυνατούν να είναι πελάτες των ποιοτικών εμπορικών καταστημάτων. Δεν βαυκαλιζόμαστε ότι εμείς θα ρυθμίσουμε την αγορά. Ελπίζουμε ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί, εφόσον βοηθήσουν, βεβαίως, και οι οικονομικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του νόμου θα υπερασπιστούμε τη φυσιογνωμία της πόλης».

Νίκος Χιωτάκης (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας, πρώην δήμαρχος): «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είναι αυτή που θέλει να γεμίσει με μαγαζιά την πόλη. Συζητάμε όλες τις εισηγήσεις της Πολεοδομίας που δίνει βεβαιώσεις χρήσεων. Δεν υπήρχε πολιτική γραμμή, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούσαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση με βάση τις εισηγήσεις αυτές, όπως και της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων. Εσείς ζητήσατε από τον κ. Τσιλιγκίρη (πρώην εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του γραφείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) να μη συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα για τις άδειες. Οφείλαμε να μη λάβουμε αποφάσεις το συγκεκριμένο διάστημα, λόγω αλλαγής διοίκησης. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις που θα δέσμευαν τη νέα δημοτική αρχή. Αλλά από τον Σεπτέμβριο ο νόμος έδινε το δικαίωμα για ανακλήσεις αδειών, πράγμα που χρησιμοποιήσατε. Αυτή η παράταξη δεν είναι η παράταξη των μαγαζιών, αλλά η παράταξη που αναβάθμισε την Κηφισιά και έδωσε ζωή στη Νέα Ερυθραία. Αν υπάρχουν κακοί επαγγελματίες, η αγορά θα τους διώξει».

Γιώργος Θωμάκος (δήμαρχος): «Δεν ζήτησα εγώ κάτι τέτοιον από τον κ. Τσιλιγκίρη. Πληροφόρηση ζήτησα για το πόσες άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εκκρεμούν».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.