γράφει η Μαριάννα Μαστροσταμάτη
πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου» και της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σαρογλείου μεγάρου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας, τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης Σμυρναίων είχαν το προνόμιο να απολαύσουν κάλαντα, χορούς και τραγούδια από τον Χορευτικό Όμιλο του τέως Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, με την παρουσίαση του Θοδωρή Κοντάρα για κάθε τραγούδι, για κάθε χορό, αλλά και για κάθε φορεσιά των χορευτών ξεχωριστά.
Για τον τιμώμενο, το έργο του και την προσφορά του στη διάσωση και διάδοση του μικρασιατικού πολιτισμού μίλησε ο πρόεδρος του Δ. Σ. της Ένωσης κ. Ευάγγελος Τσίρκας, αποκαλώντας τον «θεματοφύλακα του πολιτισμού της Ιωνίας, της Αιολίας και της Προποντίδας» και του παρέδωσε περγαμηνή και τιμητική πλακέτα, εν μέσω θερμού και παρατεταμένου χειροκροτήματος.
Ο νεότατος πρόεδρος του μικρασιατικού συλλόγου «Ρίζες» Χαλανδρίου κ. Νίκος Καραμπουρνιώτης είπε ότι σε ανθρώπους, όπως ο Θοδωρής Κοντάρας, οφείλει σήμερα η νέα γενιά την ύπαρξή της στους μικρασιατικούς συλλόγους.
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο Θοδωρής Κοντάρας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο συλλόγων, λέγοντας ότι δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που πρέπει να κάνει κάθε καλός πατριώτης. Δηλαδή, να τιμά όπως μπορεί την πατρίδα του. «Εμείς οι Μικρασιάτες έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τιμούμε τις πατρίδες μας, για να μην ξεχαστούν και περάσουν στη λήθη», είπε και απέδωσε τις τιμές που του απένειμαν στον πατέρα του, Μήτσο Κοντάρα, στις πέντε θείες του, στο Φώτη Βαρδαξή, στην Κλεονίκη Τζοανάκη, στον Παντελή Πολιτάκη, αλλά και σε όλες εκείνες τις γιαγιάδες και τους παππούδες της γειτονιάς του, που του μετέδωσαν τη δική τους απέραντη αγάπη για τη γενέθλια μικρασιάτικη γη.
Ο Θοδωρής Κοντάρας γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία από οικογένεια που κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1983 διδάσκει ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.
Σε όλον τον προσφυγικό κόσμο, ο Θοδωρής είναι γνωστός για την επισταμένη του ασχολία με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Από το 1981 είναι υπεύθυνος του τμήματος παραδοσιακού πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, όπου δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων.
Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Ν. Ερυθραία.
Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές, των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ερυθραία και στα Ν. Παλάτια Ωρωπού. Σχετικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Μικρασιατικά Χρονικά (έκδοση Ενώσεως Σμυρναίων), στις Επτά Ημέρες της εφημερίδας Καθημερινή (αφιέρωμα στις ελληνικές φορεσιές), στο βιβλίο της Ιωάννας Παπαντωνίου Ελληνικές φορεσιές (έκδ. ΠΛΙ, Αθήνα 1996), στο επιστημονικό περιοδικό Ενδυματολογικά (έκδ. ΠΛΙ, Ναύπλιο 2000) και στο βιβλίο Μελί, όσα δε σβήνει ο χρόνος (έκδοση Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος», Ν. Μελί Μεγάρων 2009). Αρθρογραφεί επίσης σε περιοδικά κι εφημερίδες της Ν. Ερυθραίας και μικρασιατικών σωματείων (Μικρασιατική Ηχώ, Μικρασιατική Σπίθα Σερρών κ.ά.).
Tαξιδεύει πολύ συχνά στην Τουρκία κι έχει δημιουργήσει ένα πλουσιότατο αρχείο διαφανειών από τις μικρασιατικές πατρίδες, το οποίο χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα, που οργανώνουν σωματεία, πνευματικά κέντρα κι επιστημονικά ιδρύματα.
Συνεργάστηκε με την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά στην εβδομαδιαία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο», σε θέματα του μικρασιατικού Ελληνισμού. Με την ίδια και άλλους συνεργάτες συνέγραψε το βιβλίο «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» (εκδ. Πανόραμα, Αθήνα 1997). Επιμελήθηκε το βιβλίο των Κωνσταντίνου Γκαρμάτη και Μαριάννας Μαστροσταμάτη Μετά τα Αλάτσατα, οι Αλατσατιανοί ανά τον κόσμο (έκδ. Σύλλογος Αλατσατιανών τα Εισόδια της Θεοτόκο, Αθήνα 2007) το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας (εκδ. Μπαλτά, Αθήνα 2010) και το υπό έκδοση βιβλίο της Μιράντας Σοφιανού για την Πέργαμο.
Η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του ήταν χαρά και γιορτή για όλους εμάς που τη ζήσαμε και τη μοιραστήκαμε μαζί του. Είμαι σίγουρη πως εκείνες τις στιγμές από ψηλά ήταν και το Κλεονικό με το ταψί και ο Παντελής με το τουμπελέκι του μαζί μας, που ηλέγανε τα «μπράβο» και τα συχαρίκια τους για το δικό μας Θοδωρή.