Εδώ και 30 χρόνια, κάθε φορά στις εκλογές, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας, ταλαιπωρούνταν με το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;».

Τώρα, και για πρώτη φορά, μπορούν επιτέλους να ηρεμήσουν! Δεν υπάρχει πλέον δίλημμα αφού το ντέρμπι των αιωνίων έγινε φιλικό για φιλανθρωπικό σκοπό.

Θα παίξουν για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους τραπεζίτες και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ήδη τους έδωσαν 130 δις σε ζεστό χρήμα και εγγυήσεις, τα οποία βέβαια δανειστήκαμε και θα τα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας.

Επιτέλους στις 6 Μαΐου, μπορεί να ψηφίσει κανείς όποιο θέλει από τα δύο. Και μάλιστα χωρίς να φοβάται να μην τον κοροϊδέψουν. Το προεκλογικό  τους πρόγραμμα για να μην αμφισβητηθεί από κανένα έχει περιβληθεί την ισχύ νόμου και λέγεται  «Μνημόνιο -2 και εφαρμοστικοί νόμοι»

Αν το επέτρεπε το εκλογικό σύστημα θα άθροιζαν στο τέλος και τους ψήφους μαζί.

Αλλά για να μην αδικηθεί κανείς η πρόταση μας σε όσους θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι να βάλουν στο φάκελο και τα δύο ψηφοδέλτια μαζί.

Μόνο προσοχή οι σταυροί να μην ξεπερνούν αθροιστικά τους επιτρεπόμενους γιατί μπορεί να βγει άκυρο.

 Άρχισε ο πόλεμος κατα του λαϊκισμού
Πόλεμο κατά του λαϊκισμού κήρυξε ο αρχιτέκτονας του! Γιατί ποιος άλλος γνωρίζει πως να λύσει ένα πρόβλημα αν όχι αυτός που το δημιούργησε; Αν και χωρίς αμφιβολία ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις λαϊκισμό είναι καταγγέλλοντας τον. Να καταγγέλλεις όλους αυτούς που διόρισες ή ευνόησες με χίλιους τρόπους και αυτοί οι άθλιοι σε έκαναν τόσα χρόνια κυβέρνηση και υπουργό.
Ένας τέτοιος λαός δεν αξίζει τον Ευάγγελο… Έτσι θα το ζήσουμε ή καλύτερα θα το δούμε και αυτό, κάθε μέρα σε όλα τα κανάλια, τον Βενιζέλο να καταγγέλλει τον εαυτό του και το κόμμα του και να μας ζητά να τον ψηφίσουμε για να μας σώσει από τον εαυτό του.
Την απάντηση όμως την έδωσε η κ. Παπαρήγα. Αφού το ΚΚΕ πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση συμπεραίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην κυβέρνηση. Γιατί αν δεν είναι στην κυβέρνηση τι θα κάνει; Αντιπολίτευση;
 Eνας εκλογικός νόμος, άξιος… θαυμασμού
Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κανείς δεν έδινε σημασία στον εκλογικό νόμο, αφού ήταν σίγουρο ότι το πρώτο κόμμα θα πάρει πάνω από 40% και συνολικά οι δύο μεγάλοι μονομάχοι πάνω από 75 %. Το «λάφυρο» του μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, εθεωρείτο «λογικό», προκειμένου να μπορεί να κυβερνήσει και να μην εξαρτάται από τους «εκβιασμούς» των μικρών κομμάτων.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος (3231/2004), εμπνευστής του ο τότε υπουργός Εσωτερικών της τελευταίας κυβέρνησης Κώστας Σκανδαλίδης, τροποποιήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2008, βασίζεται στην λογική των ισχυρών κυβερνήσεων.
Η κατανομή των εδρών γίνεται ως ακολούθως:
Στα κόμματα που θα λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων κατανέμονται αναλογικά 250 έδρες. Στο κόμμα που θα βγει πρώτο σε ψήφους δίνονται 50 επιπλέον έδρες.
Ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% εξαρτάται από το άθροισμα όσων μείνουν εκτός Βουλής. Αν δηλαδή εκτός μείνουν κόμματα με άθροισμα 10%, οι 25 έδρες που τους αναλογούν θα κατανεμηθούν στα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Άρα όσο μεγαλύτερο το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο μικρότερο το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών.
Που όμως να φανταστούν οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Παυλόπουλος, ότι η τυφλή υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα θα οδηγούσαν τους δυο ισχυρούς πυλώνες του πολιτικού μας κατεστημένου, να διαγκωνίζονται να ξεπεράσουν το 20% και, άκουσον – άκουσον να κινδυνεύουν να μην έχουν αυτοδυναμία ακόμα και αν αθροίσουν τα ποσοστά τους; Το ωραίο στις επόμενες εκλογές, όπου το εκλογικό σύστημα θα απαξιωθεί τελείως και θα χρειάζεται πέταμα, θα είναι αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι πολύ μικρή.
Αν για παράδειγμα η ΝΔ πάρει 24% (που είναι λογικό)
και το ΠΑΣΟΚ 23% (απίθανο, αλλά δεχτείτε το χάριν παραδειγμάτος) και τα εκτός Βουλής κόμματα κυμανθούν στο 8% τότε η ΝΔ θα πάρει 115 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 63, δηλαδή με μόλις 1% διαφορά (περίπου 80.000 ψήφους) το πρώτο κόμμα θα πάρει διπλάσιες έδρες!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.