«Δεν υπάρχει ανθρώπινη πράξη, που τελείται χωρίς μουσική», αναφέρει ο λόγιος, συγγραφέας τριών βιβλίων μουσικής Αρ. Κοΐντιλιανός.
Στην αρχαιότητα αποτελούσε ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης των πολιτών, σήμερα η μουσική και το ποιοτικό τραγούδι, ενισχύουν την πνευματική καλλιέργεια, το ήθος, τους κοινωνικούς δεσμούς, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση του χαρακτήρα όλων.
Πολλά είδη μουσικής, αλλά κυρίως η παραδοσιακή έχει διαχρονικά ταλαιπωρηθεί από… ημιμαθείς δήθεν «ειδικούς», οι οποίοι συστηματικά στραγγαλίζουν τους όμορφους απλούς ήχους και στίχους που έπλασε ο ποιητής λαός.
Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην επαινεθούν με τα πιο θερμά λόγια, δύο αξιόλογες μουσικές βραδιές, εντελώς διαφορετικού ύφους. Πρώτα, η τόσο επιτυχημένα οργανωμένη από τον Λάμπρο Λιάβα εκδήλωση «Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι» στο Μέγαρο Μουσικής. Ήταν άριστες οι εκτελέσεις των δημοτικών τραγουδιών από σοβαρούς δεξιοτέχνες μουσικούς και ερμηνευτές υψηλού επιπέδου, γνώστες σε βάθος της λαϊκής μας παράδοσης. Πραγματική όαση αυθεντικότητας!
Μεταξύ αυτών και οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου του Πνευματικού Κέντρου της Νέας Ερυθραίας. Για δεύτερη φορά. Την πρώτη η Δόμνα Σαμίου, πριν μερικά χρόνια, κάλεσε τον Χορευτικό Όμιλο στο Μέγαρο, εκτιμώντας την ποιότητα και τη σοβαρότητα αυτής της ομάδας. Δάσκαλος και εμπνευστής για όλα, εδώ και πολλά χρόνια, ένας από τους ελάχιστους πανελλαδικά, θα έλεγα, άξιους, ουσιαστικούς και αθόρυβους, επιστήμονες ερευνητές, του Μικρασιατικού πολιτισμού και της παράδοσης της Χερσονήσου της Ερυθραίας.
Όλοι μαζί διατηρούν και μεταγγίζουν με σεβασμό στις νεότερες γενιές ζωντανούς, ανόθευτους τους δεσμούς, τα έθιμα, τους χορούς, τα ακούσματα τα οποία κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τραγουδούσαν οι ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές εστίες, γονείς και παππούδες τους.
Αυτή η μικρή «παρέα»… «άλωσε» κυριολεκτικά το Μέγαρο!!
Μετέδωσε σε όλους, με έναν ανεπανάληπτο αυθορμητισμό, το κέφι, το μεράκι, την κίνηση, τη δροσερή αύρα των χαμένων πατρίδων της Ερυθραίας.
Κυριάρχησε σε έναν αυστηρά συναυλιακό χώρο, στέλνοντας το μήνυμα των παραδοσιακών αξιών ,της αυθεντικότητας, της συλλογικής προσπάθειας, της θετικής αξιοποίησης της ομάδας, πέρα από κάθε σκοπιμότητα.
Πολλά από αυτά τα στοιχεία μας χαρακτηρίζουν και οφείλουμε να τα ενεργοποιήσουμε τώρα, ώστε να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά με αλληλεγγύη, η λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή μας…
Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε την ομάδα των γυναικών του Χορευτικού Ομίλου και τον Θοδωρή Κοντάρα για την προσφορά τους.
Η δεύτερη μουσική ανάσα ήταν μία ρομαντική… «Σερενάτα αγάπης», μία ονειρεμένη λυρική βραδιά. Ήταν ένα σεργιάνι σε μουσικές του κόσμου, στην Παλιά Αθήνα, στον ελληνικό κινηματογράφο. Νοερά ταξιδέψαμε, συμμετείχαμε, απολαύσαμε ερμηνείες σωστές, στην κατάμεστη αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός».
Τη συναυλία που οργάνωσε ο καλλιτεχνικός και πολιτιστικός σύλλογος «Τροβαδούροι Κηφισιάς», εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε με επιτυχία , ένας σπουδαίος παθιασμένος με τη μουσική καλλιτέχνης, ένα μεγάλο, εκρηκτικό ταλέντο, ο μαέστρος της χορωδίας μας εδώ και αρκετά χρόνια στη Νέα Ερυθραία Παναγής Μπαρμπάτης, πλαισιωμένος όμως από εκλεκτούς, διεθνούς φήμης, λυρικούς ερμηνευτές και ένα πολύ καλό κουιντέτο εγχόρδων. Το αποτέλεσμα πραγματικά άψογο!
Να είσαι πάντα καλά Παναγή, να μας… σεργιανίζεις στον κόσμο της αρμονίας, μακριά από ότι μας πληγώνει… έστω για λίγο!! Μπράβο!!
Υ.Γ.
Εξαιρετικά ενημερωτική η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην κλασική Αθήνα»

Προηγούμενο άρθροΣκέψου, γείτονα, πώς να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια
Επόμενο άρθροEm@il

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.