Φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία;

Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής
Συντονιστής του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών»
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία

Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας είναι πλέον τεκμηριωμένα αποτελεσματική όχι μόνον στην πρωτογενή αντιμετώπιση πληθώρας ψυχικών διαταραχών ανεξάρτητου ηλικίας αλλά και στα συνωδά συμπτώματα αυτών.

Το 2011, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (W.C.P.T.) / επίσημος σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών & του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 1952, αναγνωρίζει σαν υποομάδα της την Διεθνή Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία (I.O.P.T.M.H.).

Το 2017, το Ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνει και τους φυσικοθεραπευτές σαν μέλη της ομάδας συνεργασίας για ένα αποτελεσματικό και ισχυρό εργατικό δυναμικό ψυχικής υγείας στην Ευρώπη με συντονίστρια την I.O.P.T.M.H..

Το 2018 πλέον, 21 χώρες από όλον τον κόσμο & 7 παγκόσμια συνεδρία ασχολούνται με την φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία, η W.C.P.T. αφιερώνει την θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρα Φυσικοθεραπείας στην «Φυσικοθεραπεία & ψυχική υγεία» και η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Ένωση με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της συνηγορεί υπέρ της εφαρμογής θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης συνταγογραφούμενων από φυσικοθεραπευτές ως απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία για τις ψυχικές διαταραχές.

Η Ελληνική διαδρομή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία είναι σχεδόν παράλληλη, αρχικά με την διδασκαλία του σχετικού αντικειμένου από 2009 στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας των Α.Ε.Ι. (τμήματα Φυσικοθεραπείας), την ίδρυση του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» το 2014 από το Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», πλήρες και ισότιμο μέλος της I.O.P.T.M.H. από το 2016

«Οι φυσικοθεραπευτές / τριες» μέλη του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» έχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτείται.

Μάλιστα σε λίγο καιρό το μέλος μας κ. Γεώργιος Παπαγιώργος θα είναι ο πρώτος φυσικοθεραπευτής που θα ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό στην Διασυνδετική ψυχιατρική: «Aπαρτιωμένη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας» από την Ιατρική σχολή του Ε.Κ.Π.Α. & παράλληλα με την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας (Ν 4461/2017, ΥΑ: Γ3β/Γ.Π.οικ.15670/2018, ΚΥΑ: Γ3β/Γ.ΙΙ.15911/2018, κλπ) οι φυσικοθεραπευτές θεωρούνται ως ισότιμοι με τους άλλους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, για να βοηθήσουν & να διευκολύνουν την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω η Ελλάδα ανακηρύσσεται υποψήφια χώρα της διοργάνωσης του παγκοσμίου συνεδρίου της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία για το 2022.

Για περαιτέρω πληροφόρηση μη διστάσατε να επικοινωνήσετε στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση:physiopsy@psf.org.gr