ΦΩΤΟ: ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ

Απεντάσσεται το έργο «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην Περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης» στη Νέα Ερυθραία από το ΕΣΠΑ και χάνεται το σχετικό κονδύλι των 5,8 εκατ. ευρώ.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος προκειμένου να σώσει ένα χρηματοδοτούμενο έργο «παγίδα», όπως το χαρακτήρισε, που κληρονόμησαν από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά όπως έγινε γρήγορα αντιληπτό, είχε πολλά προβλήματα ως προς την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο (26/11/2014) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ) προς ενημέρωση του Δήμου Κηφισιάς: «Σας γνωστοποιούμε ότι το έργο ‘‘Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην Περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης’’ έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.(ΕΕΤΑΑ) με π/υ 5.820.360 ευρώ. Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί από τον αρμόδιο ΕΔΦ ως έργο άμεσης απένταξης, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης του Προγράμματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο έγγραφο Εξυγίανσης του ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 (αρ. πρ. 40099/6.8.2014 έγγραφο της ΕΥΣ) και διαβιβάστηκε στην Ε.Ε. (αρ. πρ. 40101/6.8.2014 της ΕΥΣ).

Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε πρωτίστως στις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δεν κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες και δεν  επικαιροποίησε το σχετικό χρονοδιάγραμμα του έργου, βάσει των υποδείξεων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΕΕΤΑΑ, το διάστημα μετά την εκλογική ήττα της κι ενώ υπήρχαν και πολλές άλλες εκκρεμότητες σχετικά με το θέμα της ακύρωσης της πράξης εφαρμογής στην περιοχή και τη μη αποζημίωση ιδιοκτητών των 29 στρεμμάτων της απαλλοτριωμένης έκτασης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «συνειδητή υπονόμευση του έργου από την προηγούμενη διοίκηση αμέσως μετά τις εκλογές».ΟΛΟ

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει το  έργο «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης» στη Νέα Ερυθραία, καθώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν, προ πολλών μηνών, ειδοποιήσει τον Δήμο Κηφισιάς, με σχετικά έγγραφα. Σε περίπτωση μάλιστα που το έργο προχωρήσει και δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, οι Δημότες θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 5.781.000€.

Συγκεκριμένα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εν λόγω έργο παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο σε Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Κηφισιάς και είναι τα εξής:

  1. Η Περιφέρεια Αττικής εκφράζει νομικές αντιρρήσεις σχετικά με το πολεοδομικό καθεστώς της έκτασης, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις οικοπέδων στην περιοχή.
  2. Ο ενδιάμεσος φορέας Διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) ζητά την υποχρεωτική υλοποίηση του έργου μέχρι την 31/12/2015, με έγγραφο του (25-8-2014) στο Δήμο Κηφισιάς. Στο ίδιο έγγραφο τονίζει πως εάν το έργο για οποιοδήποτε λόγο δεν ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, το συνολικό κόστος θα βαρύνει τις πιστώσεις του Δήμου.
  3. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι ανέφικτο, όπως προβλέπεται από την διακήρυξη, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση των σταδίων της διαγωνιστικής διαδικασίας  για την υπογραφή της σύμβασης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα μέσα του 2015, ακόμη και υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Συνεπώς, ο χρόνος που απαιτείται (250 ημέρες) μόνο για την κατασκευή του έργου, υπερβαίνει τη λήξη του έτους καθιστώντας αδύνατη την υλοποίηση.
  4. Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (επιστολή υπ. αριθ. 63552/26-11-14) που είναι ο αρμόδιος φορέας, ως έργο άμεσης απένταξης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης του προγράμματος.

«Δεν θα βάλουμε το Δήμο σε περιπέτειες, όταν έχουμε τέτοια έγγραφα στα χέρια μας, δεν θα επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες» τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, ξεκαθαρίζοντας πως η Νέα Διοίκηση θα δείξει σεβασμό στο δημόσιο και κοινοτικό χρήμα.

Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόκειται να γίνει Δημοτικό κοινωφελές έργο στην συγκεκριμένη περιοχή με διαφανές σύστημα και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Να σημειώσουμε πως η πρώην Διοίκηση του Δήμου δεν παρείχε καμία ενημέρωση στη παρούσα Διοίκηση, ούτε καν για την αλληλογραφία που προϋπήρχε με τους αρμόδιους φορείς και τα προβλήματα του συγκεκριμένου προγράμματος. «Το έργο είναι θέμα λίγων ημερών να ξεκινήσει», ανέφερε σε συνέντευξη του, μέλος της προηγούμενης Διοίκησης, στα μέσα Ιουλίου του 2014, ενώ γνώριζε πως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Για τους λόγους αυτούς είναι πλέον αναγκαστική η ματαίωση της δημοπρασίας του έργου «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης» που είχε προγραμματιστεί  την Τρίτη  2 Δεκεμβρίου 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.