Παρά τις εξαγγελίες της διοίκησης, που επικυρώθηκαν από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με το κλείσιμο σχεδόν του έτους, σχετικά με την επιχορήγηση του 2011 των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων των τριών δημοτικών ενοτήτων από τα τακτικά έσοδα του δήμου, μόνο εφτά σύλλογοι έτυχαν της επιχορήγησης αυτής, εκ των πενήντα συνολικά που περιλαμβάνονταν στην απόφαση.
Tη «µερίδα του λέοντος» από την ετήσια δηµοτική επιχορήγηση -στα χαρτιά τουλάχιστον – εμφανίζονταν να λαμβάνουν οι αθλητικοί σύλλογοι του ενιαίου Δήµου Κηφισιάς µε την κατανοµή συνολικά 170.000 ευρώ (340.000 ευρώ τα προϋπολογισθέντα), ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι είχαν να λαµβάνουν µόλις 35.000 ευρώ (από τις 60.000 ευρώ προϋπολογισθέντων). Παρά και την κουβέντα που αναπτύχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, σε δυο συνεδριάσεις, μάλιστα, με αφορμή σχετικό αίτημα του τμήματος βόλεϊ του Πανερυθραϊκού, για το δίκαιο ή μη της κατανομής της πενιχρής, σε σχέση με άλλα χρόνια, δημοτικής επιχορήγησης, οι σύλλογοι που έλαβαν τελικά την πολυπόθητη επιχορήγηση, είναι οι εξής: από τους αθλητικούς, ο Αθλητικός Όμιλος Κηφισιάς με 28.000 ευρώ και ο Γυμναστικός Σύλλογος Κηφισιάς «Ο Ηρακλής» με 18.000 ευρώ, ενώ από τους πολιτιστικούς, ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας με 1.000 ευρώ, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Κηφισιάς με 1.000 ευρώ, η Μεσσηνιακή Ένωση Βορείων Προαστίων με 800 ευρώ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίων με 800 ευρώ και ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νέας Ερυθραίας με 600 ευρώ.
Αρκετοί πρόεδροι και μέλη συλλόγων, κυρίως όσων έχουν να λαμβάνουν μια «γενναία» συγκριτικά δημοτική επιχορήγηση, σύμφωνα και με τις επιτυχίες τους, που κρίνεται αναγκαία, ωστόσο, για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και αυτό αφορά πρωτίστως στους αθλητικούς συλλόγους, κάνουν λόγο για «κοροϊδία» τελικά και «φάρσα» που εκτυλίσσεται στο δημοτικό συμβούλιο και διαδραματίζεται στις πλάτες τους. Την ίδια στιγμή διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον τους.
Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως το τμήμα Βόλεϊ του Πανερυθραϊκού, που πριν από μερικά χρόνια συμμετείχε στην Α1, έχει δηλώσει και επίσημα, μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου πως «η επιχορήγηση του δήμου αποτελεί κριτήριο για την αναστολή δραστηριότητας των ομάδων μας».
Εμπρός σε όλα αυτά, ο Δήμος Κηφισιάς παραπέμπει τους «κομμένους» συλλόγους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο ανήκει ο έλεγχος των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τις δαπάνες για τους υπόλοιπους συλλόγους, αλλά τίθεται το ερώτημα με ποια κριτήρια αυτό λειτουργεί και ποια θα είναι η αντίδραση του δήμου. Πολύ περισσότερο, όταν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που χειρίζονται τα παραπάνω θέματα, αφήνουν να εννοηθεί πως «δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις αποφάσεις», καθώς και οι σύλλογοι που τελικά επιχορηγήθηκαν, δεν είχαν προσκομίσει κάποια επιπλέον δικαιολογητικά, ούτε και ήταν περισσότερο «νομιμοφανείς» σε ό, τι αφορά στα καταστατικά και τους απολογισμούς τους σε σχέση με άλλους που δεν επιχορηγήθηκαν.

Εγκρίθηκαν 205.000 ευρώ δόθηκαν 50.000 ευρώ

Είναι γεγονός πως ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, κατά την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο, για την επιχορήγηση των συλλόγων, είχε εγκαίρως επισημάνει πως το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρµόζει αυστηρή τακτική και «κόβει» δαπάνες για συλλόγους που δεν έχουν απολογισµούς ή υπάρχουν κολλήματα σχετικά µε το καταστατικό τους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν στη συνέχεια, θα συνέβαινε και µε συλλόγους που αναφέρονται ως «εξωραϊστικοί» στο καταστατικό τους. Όπως είχε τονίσει, εξάλλου, ο δήμαρχος, το ύψος της επιχορήγησης για τους αθλητικούς συλλόγους διαµορφώθηκε µε βάση την κατηγορία στην οποία παίζουν και τον αριθµό των µελών τους, ενώ η συνολική δηµοτική επιχορήγηση των 205.000 ευρώ διαµορφώθηκε µε βάση τις οικονοµικές δυνατότητες του δήµου. Ο Νίκος Χιωτάκης, τέλος, εμπρός στο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη δημοτική επιχορήγηση, είχε ταχθεί υπέρ του «Καλλικράτη» και στα αθλητικά σωματεία, τουτέστιν υπέρ των συγχωνεύσεων αθλητικών τμημάτων και συλλόγων στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι πως η πραγματική επιχορήγηση του δήμου κινήθηκε σε επίπεδα κάτω από κάθε προσδοκία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ν.Ε.», διαμορφώθηκε συνολικά σε 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, πως οι δήµοι µπορούν να διαθέτουν προαιρετικά µέχρι και το 1,5% των τακτικών τους εσόδων για την επιχορήγηση των τοπικών συλλόγων, ενώ στην περίπτωση του Δήµου Κηφισιάς το συγκεκριµένο ποσοστό κατά το τρέχον έτος είχε προβλεφθεί να είναι πολύ μικρότερο.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, πάντως, είχε άλλη άποψη για τα δεδομένα του Δήμου Κηφισιάς, εκτός αν έρθουν και άλλες εγκρίσεις το επόμενο διάστημα, πράγμα που θεωρείται απίθανο, κατά την αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Εκείνο που απομένει, είναι ποια θα είναι τώρα η αντίδραση των πολιτικά προϊσταμένων, της διοίκησης του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, που δεν φαίνεται προς το παρόν να ενοχλούνται ιδιαίτερα για τις περικοπές και σε αυτού του είδους τις δαπάνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.