γράφει ο Τσαλκούτης Μιλτιάδης
Οικονομολόγος, λογιστής, φοροτέχνης
μέλος της AFCgreece.

Τώρα είναι η ευκαιρία να ανακαινίσετε το σπίτι σας, να το αναβαθμίσετε ενεργειακά, έτσι ώστε να έχετε μείωση καταναλώσεων έως και 90% και όλα αυτά με επιδότηση από το κράτος!
Μέσω του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ› ΟΙΚΟΝ» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, επιδοτεί εργασίες ανακαίνισης με ενεργειακή αναβάθμιση.
Αλλάζοντας κουφώματα, λέβητες, τοποθετώντας σκίαστρα και μονώσεις, λαμβάνετε επιχορήγηση που προσεγγίζει το 70% του κόστους εργασιών εφόσον το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 20.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο 30% μπορεί να ληφθεί ως άτοκο δάνειο και με αποπληρωμή σε διάστημα 5-6 έτη.
ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η PROELTA ATEE
Οι εργασίες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ κατ΄ οίκον « είναι:
Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
Η παρέμβαση αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά θερμό – διακοπτόμενα κουφώματα με διπλά τζάμια. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του τζαμιού εάν ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας του ανοίγματος (πλαίσιο και τζάμι) ικανοποιεί τις ανωτέρω ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία (όχι σε διαμέρισμα) και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σταθερών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά). Δεν συμπεριλαμβάνονται ανοίγματα προς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).
Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί). Στην περίπτωση επεμβάσεων σε στέγη, επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες που αφορούν στη θερμομόνωση και υγρομόνωση αυτής.
Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται:
Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.) με εξαίρεση τη δεξαμενή πετρελαίου, καθώς και του δικτύου διανομής.
Εξαιρούνται οι τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ.).
Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.
Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
Το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε και διορθώθηκαν κάποιες ασάφειες που είχε ο οδηγός εφαρμογής.


Προηγούμενο άρθροΟι κάλπες πλησιάζουν πάλι
Επόμενο άρθροΜόσχα, Μάιος 2012

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολυ ενημερωτικο μπραβο.
    θα ηθελα να μου πειτε ομως τι πρεπει να γινει (ΠΟΙΟς ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ) στην περιπτωση πολυκατοικιας 32 ετων αντικειμενικης αξιας 1950Ε με 20 διαμερισματα για υδρομονωση+θερμομονωση δωματος και πιλοτης.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΧΜ

  2. Πολύ καλό και αναλυτικό το άρθρο μπράβο! Και επίσης βέβαια πολύ καλή και η επιδότηση, για όσο ακόμα θα είναι διαθέσιμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.