Πολίτες και φορείς, με την ενεργή, πλέον, συμπαράσταση του Δήμου Κηφισιάς, συντονίζονται για την κατάργηση του χαρατσιού για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Απαντούν με μαζικά εξώδικα προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα διακοπής ηλεκτροδότησης σε κάτοικο της Κηφισιάς, λόγω μη πληρωμής του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, αλλά και με δυναμικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του άδικου φόρου που πλήττει ιδιαίτερα χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως και με επανασυνδέσεις ρεύματος.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, έπειτα από μια πρώτη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο πριν από τρεις εβδομάδες, είχε δηλώσει πως ο δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει εξώδικο, ούτως ώστε να προστατεύσει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το τέλος και θα το πράξει και με νομική συνδρομή για όσους ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευπαθείς ομάδες.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς έκανε λόγο για αντισυνταγματικό μέτρο και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήριζε ως «ανάλγητη», διότι χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία μέριμνα για τους οικονομικά αδυνάτους, τούς συνθλίβει. Η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να επιφέρει στέρηση αγαθού, όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τονιζόταν στην ανακοίνωση και ο δήμος δήλωνε πως έχει την πρόθεση να σταθεί στο πλευρό με κάθε μέσο, των οικονομικά αδυνάτων κατοίκων, που η οικονομική τους ανέχεια θα οδηγήσει σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την προηγούμενη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, έπειτα από την εκ νέου συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, την οποία προκάλεσαν πολίτες του Δήμου Κηφισιάς που εναντιώνονται στο χαράτσι για τα ακίνητα και οργανώνονται με τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας από τον δήμο την ενεργή και πρακτική συμβολή του στον αγώνα τους. Ήταν μια συνεδρίαση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων δημοτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα το θέμα να συζητηθεί πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
«Θέλουμε να γίνει ολόκληρο το μισό βήμα που έκανε ο δήμος με την πρώτη ανακοίνωσή του και ήταν σε θετική κατεύθυνση. Για να μη φτάσουν σε απόγνωση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ακινήτων, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους και θα φωνάξουμε μαζί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος των πολιτών, Πέτρος Μιχάλας. Αμέσως μετά διάβασε την πρόταση ψηφίσματος, η οποία ανέφερε τα εξής:

 

Η πρόταση των πολιτών
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς στη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου 2011 συζήτησε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους δημότες η επιβολή από μέρους της κυβέρνησης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Ν. 4021/2011) και αποφάσισε:
Να ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση του εν λόγω φόρου διότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο  2 παρ.1, άρθρο 4 παρ.5, άρθρο 5 παρ. 1 και άρθρο 17 παρ.1 του συντάγματος και την οδηγία 2009/72/ΕΚ. Πιο συγκεκριμένα διότι ο φόρος αυτός:
1. Επιβάλλεται ως ένας νέος πρόσθετος φόρος, επιπλέον των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων της ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ κ.λπ.) και, μάλιστα, χωρίς για την επιπλέον αυτή φορολόγηση, να υπάρχει ωφέλεια (εισόδημα) στον ιδιοκτήτη.
2. Συμβάλλει στη βίαιη αναδιανομή της κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας, αφού η πολλαπλή φορολόγησή της πιθανόν να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες στην εκποίησή της,  για να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των νέων υπέρογκων φόρων.
3. Παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού επιβάλλεται με βάση την τιμή ζώνης  και την παλαιότητα και δεν εξαρτάται από την πραγματική αξία του ακινήτου και το συνολικό πραγματικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου ιδιοκτήτη.
4.  Συνδέεται αυτός ο έκτακτος φόρος με την απειλή της διακοπής ενός  αγαθού,   όπως είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι οι καταναλωτές αυτού του αγαθού έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους (πληρωμή κόστους ρεύματος, τέλη υπέρ δήμου και ΕΡΤ), που προκύπτουν από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ.
Για  τους παραπάνω λόγους  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:
1. Να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους δημότες του που έχουν αποφασίσει για νομικούς και κοινωνικούς λόγους να μην καταβάλλουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).
2. Να αναλάβει ο δήμος τη συλλογή λογαριασμών πληρωμής ηλεκτρικής ενέργειας των δημοτών, μαζί με απόδειξη που να δείχνει ότι αυτοί έχουν πληρώσει την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον ΦΠΑ και τα τέλη υπέρ Δήμου και ΕΡΤ, προκειμένου αυτός να καταθέτει εξώδικο προς τη ΔΕΗ, ώστε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών τους.
3. Να προχωρήσει σε τοπικές λαϊκές συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση των δημοτών του, αλλά κυρίως την πραγματική καταγραφή του προβλήματος που έχουν προκαλέσει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται (μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακή εφεδρεία-απολύσεις, αλλεπάλληλοι φόροι), υπερασπιζόμενος με κάθε δυνατό και έμπρακτο τρόπο το δικαίωμα όλων μας να ζούμε με αξιοπρέπεια».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, Χάρης Σμυρνιώτης, ζήτησε επιπλέον ο δήμος «να μπει μπροστά ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν, να οργανώσει την επανασύνδεση του ρεύματος σε περίπτωση διακοπής και μαζί με φορείς και  κατοίκους της Κηφισιάς να προχωρήσει σε μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ».

Η εισήγηση του δημάρχου
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης αποδέχτηκε τα παραπάνω, εκτός από το σκέλος των λαϊκών συνελεύσεων, που όπως είπε, ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά θα συμμετέχει εφόσον οργανωθεί μια τέτοια προσπάθεια από κάποιον φορέα. Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου επί των προτάσεων των πολιτών, το παραπάνω ψήφισμα θα συμπληρώσει την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ κάλεσε τους δημότες που αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα να απευθύνονται με επιστολή τους, γνωστοποιώντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη Νομική Υπηρεσία του δήμου, που θα τα συγκεντρώσει ώστε να γίνει μαζικό εξώδικο προς της ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως τόνισε πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χιωτάκης: «Αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλους φόρους. Αποδεχόμαστε ότι είναι αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο τέλος και ότι οποιοσδήποτε φόρος δεν μπορεί να μπαίνει σε κάποια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Δεν πρέπει να μπουν κριτήρια μόνο χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και αδυνάτων, αλλά να αποσυρθεί το μέτρο γενικά. Θα προβούμε σε μαζικό εξώδικο. Ο δήμος θα δηλώσει ότι με οποιονδήποτε τρόπο, νομικό και τεχνικό, θα αποτρέψει την οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος σε συμπολίτη μας. Τέλος, θα συμμετέχει στην οποιαδήποτε κινητοποίηση γίνει στη ΔΕΗ, αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες».

Ομόφωνη απόφαση
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που έλαβαν το λόγο, αλλά και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στο άδικο μέτρο και ενέκριναν ομόφωνα το νέο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Επεσήμαναν δε πως ο δήμος δεν πρέπει να σταθεί μόνο στο ψήφισμα, αλλά ζήτησαν και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, μέχρι και κλείσιμο της λεωφόρου Κηφισιάς, προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους.
Ο Βασίλης Βάρσος τάχθηκε υπέρ μιας μαζικής κινητοποίησης έξω από τη ΔΕΗ «για να στείλουμε μήνυμα στην κεντρική εξουσία πως τα ψέματα τελείωσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η Αγγελική Συνοδινού πρότεινε επιπλέον «να υπάρξει παρέμβαση προς την κυβέρνηση για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή που είναι πολύ υψηλές» και δήλωσε τη συμπαράσταση της παράταξής της στους αδύναμους συμπολίτες μας που πλήττονται.
Η Βάσω Σπηλιωτοπούλου ζήτησε και εκείνη δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς δήμου και μαζική αντίδραση, καθώς όπως είπε «θίγονται όλες οι τάξεις και θα πρέπει να πολεμήσουμε την αδικία».
Ο Παναγιώτης Κανακάκης επέμεινε πως «ο δήμος θα  πρέπει να είναι ο εκφραστής της αγανάκτησης και της αδικίας που υπάρχει και να οργανώσει την αντίδραση σε όλα τα χαράτσια που έρχονται με λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές».
Ο Νίκος Σφαντός δήλωσε πως «είναι ταξικό και άδικο το μέτρο την ίδια στιγμή που εξαιρούνται από αυτό βιομηχανίες και μεγάλα ξενοδοχεία» και ζήτησε την έμπρακτη συμπαράσταση του δήμου.
Η Χριστίνα Κοσμά, τέλος, συμφώνησε απόλυτα με το ψήφισμα των πολιτών και κάλεσε τους δήμους «να αναλάβουν τον ηγετικό τους ρόλο σε μια Ελλάδα όπου έχει καταλυθεί το Σύνταγμα και ζούμε σε εποχή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Προηγούμενο άρθροΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Επόμενο άρθροΕκεί που σβήνουν οι γραμμές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.